Ország-világ

2014.04.07. 21:23

Timosenko: ˝a donyeckiek békés emberek, akik nem akarnak háborút˝

Julija Timosenko volt kormányfő és elnökjelölt bízik abban, hogy a kelet-ukrajnai feszültségek hamar elsimulnak.

Erről a május 25-i elnökválasztáson a jelenleg kormányzó Haza (Batykivscsina) párt jelöltjeként induló politikus hétfőn Donyeckben beszélt újságíróknak, akiknek orosz nyelven nyilatkozott. Szerinte a rendvédelmi szervek rövid időn belül felszámolják az országhatáron "kívülről gerjesztett erőszak gócpontjait".

Kijelentette, hogy a Donyec-medence Ukrajna alapvető ipari központja, és az ott élő emberek tudják, milyen fontosak Ukrajna számára. Timosenko beszámolt arról, hogy járt az oroszbarát szakadár tüntetők által megszállt megyei adminisztrációs épületnél. Kijelentette, hogy az épülettől száz méterre békés donyeckiek sétálnak, ám az épület közvetlen közelében egészen másokat látott: katonákat, a társadalom peremére szorult embereket, akik vagy az orosz titkosszolgálatok tagjai vagy általuk felbéreltek. Értesülései szerint az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) megszállt helyi épületében mintegy 400 felfegyverzett szeparatista tartózkodik, a megyeházán kétszázan vannak.

Hangsúlyozta, hogy az elnökválasztásokat mihamarabb meg kell tartani. Szerinte ugyanis amint lesz legitim vezetése az országnak, abbamaradnak az Ukrajnával szembeni orosz támadások.

Leszögezte, hogy szó se lehet semmiféle népszavazásról a megye hovatartozását illetően, mint azt az oroszbarát tüntetők követelik. "A donyecki városi tanács képviselői az ország egysége mellett állnak, ellenzik a szeparatizmus és a háborút" - mutatott rá.

Timosenko mint elnökjelölt ígértet tett arra, hogy sohasem engedi a kisebbségi nyelvtörvény eltörlését, és támogatja a régiók önrendelkezésének kiszélesítését.

A [namelink name="Viktor Janukovics"] eltávolított elnök hivatali ideje alatt hatalommal való visszaélésért börtönbüntetésre ítélt, majd a kijevi hatalomváltás nyomán február 22-én kiszabadult volt kormányfő korábbi nyilatkozatában kijelentette, hogy az épületfoglalásokat az orosz titkosszolgálat segítségével hajtották végre a szakadár tüntetők, s ez az orosz agresszió folytatását jelenti Ukrajnával szemben.

Címkék#Ukrajna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában