Ország-világ

2019.08.04. 11:23

Újabb lövöldözés Amerikában: azonosították a daytoni mészárlás elkövetőjét

Újabb fegyveres támadás történt az Egyesült Államokban: az Ohio állambeli Daytonban egy férfi tüzet nyitott egy bárban, hét embert megölt és többet megsÚjabb fegyveres támadás történt az Egyesült Államokban: az Ohio állambeli Daytonban egy férfi tüzet nyitott egy bárban; a legfrissebb hírek szerint a lövöldözésben tíz ember meghalt a támadóval együtt, és legalább 16 embert szállítottak kórházba sebesülésekkel. ebesített - adta hírül az amerikai média vasárnap. Több sebesült állapota válságos. Több sebesült állapota válságos.

Munkatársunktól

Azonosították a daytoni mészárlás elkövetőjét 

Azonosították a daytoni mészárlás elkövetőjét - jelentette be vasárnap délutáni sajtóértekezletén Nan Whaley, a város polgármestere.


A rendőrséggel közösen tartott sajtókonferencián a polgármester közölte: az elkövető egy 24 éves fiatal férfi, Connor Betts volt. Kilenc embert lőtt agyon, huszonhét áldozatot pedig megsebesített. A halálos áldozatok között van 22 éves húga, Megan is. 


 Whaley - a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva - nem kívánt kitérni a mészárlás lehetséges okaira. Azt azonban elmondta, hogy Betts golyóálló mellényt viselt, "AK-típusú támadófegyverrel" lőtt, és fegyverekkel foglalkozó szaklapokat találtak nála, amiből a rendőrök arra következtetnek, hogy további merényletekre készülhetett. 


A polgármester-asszony megerősítette, hogy az elkövető egyedül volt, nem volt társa, és a nyomozásba bekapcsolódott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is. A 27 sebesült közül vasárnap délután 15 ápoltat már elbocsátottak a kórházból, de többen még mindig válságos állapotban vannak - mondta.


"Ha a rendőrség nem reagál olyan gyorsan, akkor ma száznál is több áldozatot gyászolhatnánk" - fogalmazott Nan Whaley. A polgármester ezzel arra utalt, amit vasárnap reggel már elmondott: a rendőrök - akik éppen a környéken járőröztek - az első lövés eldördülése utáni egy percen belül a helyszínen - a Ned Pepper Bar nevű szórakozóhelyen - voltak, és azonnal lelőtték az elkövetőt. 


Matt Carper, a rendőrség alezredese aláhúzta: Dayton belvárosa, az a szórakozó negyed, ahol a mészárlás történt, biztonságos környék. 


A tömegmészárlás vasárnapra virradóra, helyi idő szerint az éjjel egy óra után történt az ohiói város szórakozó negyedében.

Egy daytoni bárban nyitott tüzet egy férfi, több halott

Az incidens helyi idő szerint szombat éjfél után egy órával történt az amerikai város Oregon nevű kerületében, ahol sok éjszakai szórakozóhely, bár, művészeti galéria és bolt van. A lövöldözés a Ned Pepper Bar nevű szórakozóhelyen történt.


A rendőrség megerősítette, hogy a helyszínre kiérkező rendőrök lőtték le a támadót. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy volt a támadónak egy tettestársa is, de Matt Carper rendőrparancsnok sajtótájékoztatóján ezt nem erősítette meg, s azt mondta, hogy a támadó gyaníthatóan egyedül volt. Puskát használt, és több tárat lőtt ki.


Az Egyesült Államokban nem ritkák a fegyveres támadások, csak az elmúlt egy hétben számos hasonló bűncselekmény történt.


Mindössze néhány órával korábban az amerikai-mexikói határon fekvő El Pasóban történt fegyveres támadás, amelyben legalább húszan meghaltak és 26-an megsebesültek. A támadó egy 21 éves fehér férfi volt, aki feltehetőleg idegengyűlöletből követte el tettét.


Kedden ketten meghaltak és egy rendőr megsebesült a Mississippi állambeli Southavenben, egy Walmart áruházban. Az elkövetőt meglőtték, majd őrizetbe vették.


Múlt vasárnap hárman - köztük egy hatéves kisfiú - vesztették életüket és tizenöten megsebesültek, amikor egy 19 éves férfi egy AK-47-es gépkarabéllyal lövöldözni kezdett a kaliforniai Gilroyban rendezett fokhagymafesztiválon. A rendőrök agyonlőtték a támadót.


Ferenc pápa imával emlékezett meg vasárnap a Szent Péter-téren az Egyesült Államokban egymást követő fegyveres támadások áldozatairól. Az Angelust (Úrangyala-imádság) követő beszédében Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az El Pasóban és Daytonban történt fegyveres támadások fegyvertelen embereket vettek célba.  Arra kérte a Szent Péter-téren jelen levőket és a szavait a médián követő hívőket, hogy vele együtt imádkozzanak a halálos áldozatokért, a sebesültekért és családtagjaikért.


Ferenc pápa gyakran emeli fel a szavát a fegyverkereskedelem ellen. Korábban arról beszélt, hogy el kell hallgattatni a fegyvereket a háborúkban és a városok utcáin, és a politikusoknak véget kell vetniük a fegyverkezési versenynek, leállítva a fegyverek aggasztó terjedését főképpen a gazdaságilag erősebb államokban.



Korábban


A WHIO-TV helyi tévécsatorna úgy tudja, hogy heten vesztették életüket a lövöldözésben, köztük az egyik támadó. Többen válságos állapotban vannak.

There was just at terrorist attack out here in Dayton OH. Oregon district. White man in all black with an AR just opened fire for 30 seconds straight, Killing or injuring 10-20 people.


It's just hella people laid out on the ground pic.twitter.com/PeIBQRz005

— Terri Savage (@KTSavage) ">August 4, 2019

A rendőrség szerint egy másik fegyveresnek sikerült elmenekülnie.

Video captures sound of gunfire in Dayton, Ohio's Oregon District; second eyewitness video shows aftermath of mass shooting where 7-10 people were killed and several more injured early Sunday morning. [Warning: Some may find video disturbing] pic.twitter.com/ahU7gxBB32

— Matthew Keys (@MatthewKeysLive) ">August 4, 2019


 

It’s eerily silent here in Dayton at the mass shooting as I try to get some information ">@WLWT pic.twitter.com/5M5WsWut1S

— Mark Slaughter (@MarkVSlaughter) ">August 4, 2019


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában