Ország-világ

2009.02.12. 08:43

Űrkarambol - 17 000 km/h-val ütköztek

Az amerikai Iridium-33 és az orosz Kozmosz-2251 körülbelül 17 ezer kilométeres óránkénti sebességgel száguldott a baleset előtt - közölte csütörtökön az amerikai űrhivatal.

Katonai volt az az orosz szputnyik, amellyel kedden összeütközött egy amerikai kereskedelmi távközlési műhold, jelentette be csütörtökön az orosz űrerők törzsfőnöke. Az Interfax orosz hírügynökség információi szerint az űrkarambolból keletkezett törmelék további ütközéseket idézhet elő nukleáris reaktorral felszerelt régi katonai műholdakkal.

Alekszandr Jakusin vezérőrnagy, az orosz űrerők főparancsnoka közölte, hogy "katonai rendeltetésű űreszköz" volt a Kozmosz-2251 jelű műhold, amellyel az amerikai Iridium-33 kereskedelmi távközlési műhold összeütközött.

Az orosz sajtó értesülései szerint a Kozmosz-2251-et 1993-ban bocsátották fel, de két évvel később "kivonták a kötelékből", és azóta semmire sem használták.

Az űrkutatás kezdete óta még nem volt példa két ép űreszköz véletlen összeütközésére.

Az Iridium cég a karambol után kiadott nyilatkozatban "rendkívül szokatlan, nagyon kis valószínűségű események" minősítette a történteket.

Jakusin bejelentése szerint az ütközés kedden közép-európai idő szerint 17:56 -kor történt, 800 kilométerrel a Földtől.

Az összeütközött két mesterséges hold darabjai a Földtől 500-1300 kilométerre repültek szét.

Az orosz és az amerikai űrhivatal is közölte, hogy a roncsok valószínűleg nem veszélyeztetik a Nemzetközi Űrállomást, amely mintegy 350 kilométerre kering a Földtől.

De az Interfax meg nem nevezett forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy a szétrepülő alkatrészek ütközhetnek régi katonai szputnyikokkal, amelyek nukleáris reaktorral vannak felszerelve. Ezek a forgalomból kivont mesterséges holdak vagy a karambolhoz közeli, vagy annál magasabb, úgy nevezett "temetőpályán"keringenek.

Az Interfax ezen értesülése szerint "fennáll az ilyen (katonai) berendezésekkel való ütközés veszélye, és radioaktív roncsokból álló Föld körüli gyűrű létrejötte".

Az orosz űrkutatási szakemberek szerint egy hét múlva áll össze a kép arról, hogy a Nemzetközi Űrállomás pályájára leérnek-e az összeütközött műholdak darabjai. Az oroszok 38 darab nagyobb méretű roncsot azonosítottak, ezek pályájának pontos kiszámítása két teljes napot vesz igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában