Ország-világ

2011.07.15. 17:35

Végre! Egy időre véget ér a hőség

Az elmúlt napokban tapasztalt hőség nem folytatódik, a hétvégén átlagos nyári időre kell számítani - mondta Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa.

A meteorológus tájékoztatása szerint az ország nagy részén derült az idő. A keleti országrészben viszont időnként a késő délutáni, esti óráktól többször megnövekszik a gomolyfelhőzet, így ezeken a területeken többfelé lehet számítani záporra, zivatarra, amelyet helyenként felhőszakadás, jégeső, viharos szél is kísérhet.

Szombaton már keleten is csak szórványosan fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Az ország nagy részén inkább száraz, napos időre lehet számítani. Ekkor a hőmérséklet a sokévi átlagnak megfelelően 25-30 fok között alakul.

Vasárnap sok napsütés várható, csapadék nem valószínű. Ekkor néhány fokkal melegszik a levegő, helyenként ismét kánikula lesz, de nem lesz akkora hőség, mint az elmúlt napokban - tette hozzá a meteorológus.

A jövő héten változékony időre lehet számítani. Kedden egy hidegfront érheti el a Kárpát-medencét, hatására a hét közepére várhatóan több fokkal visszaesik a hőmérséklet - mondta Jenki Szilvia.

Paller Judit országos tiszti főorvos a múlt hétvégére négynapos, péntek reggeltől hétfő éjfélig tartó harmadfokú hőségriadót rendelt el. Kedden a tiszti főorvos öt megyében továbbra is fenntartotta a legmagasabb szintű riasztást, míg nyolc megyében másodfokúra enyhítette. Ezt követően péntek éjfélig másodfokú országos riasztást rendelt el Paller Judit.

Az OMSZ honlapján olvasható tanulmány szerint míg egy héttel korábban néhol a fűtést is bekapcsolták a hűvös idő miatt, múlt szombaton és vasárnap maximumrekordok dőltek meg. Mint írták, az előző volt "az elmúlt három év legmelegebb hétvégéje".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában