Panaszfal

2017.12.19. 16:37

A világhálón könnyű ígérni - Mire figyeljünk, amikor interneten vásárolunk?

Csúcsra jár a karácsonyi szezon, online sorozatunkban ezúttal az internetes ajándékvásárlással kapcsolatos kérdésekre, felvetésekre válaszolnak a fogyasztóvédelmi szakemberek. Mit tehetünk, ha a mobiltelefon nem tudja a hirdetésben ígért funkciókat, vagy az első automatikus visszaigazolás után készlethiányról tájékoztat bennünket a portál?

K. A.

– Már novemberben megrendeltem neten a karácsonyi ajándékokat, s bár a legtöbb helyen pár napos szállítási határidőt ígértek, máig nem érkeztek meg. Hogyan tudnám megsürgetni, mit tehetek, hogy a karácsonyfa alá tehessem a termékeket?

– A kiszállítás határideje a felek megállapodásától függ, ahogy a normál, vagyis a nem netes vásárlásnál. Ha a felek eltérően nem állapodtak meg, alapesetben legkésőbb 30 napon belül teljesíteni kell a fogyasztóval kötött szerződést. Amennyiben ez a vállalt határidőben nem történik meg, úgy póthatáridőt kell kitűzni, ami általában 8–15 nap. Ezt követően pedig már elállhat a szerződéstől a fogyasztó, így pedig mentesül a vételárfizetési kötelezettsége alól, vagy visszakövetelheti a pénzét. Nem szükséges póthatáridőt kitűzni, ha az eladó megtagadta a teljesítést, vagy az később már értelmetlen lenne. Például fenyőfa, karácsonyi naptár  vagy egyéb olyan ajándék, amelynek rendeltetéséből kitűnik, hogy ünnepi ajándék.

Az Európai Unión kívüli országok internetes áruházaiban óvatosabban kell vásárolnunk.

Az Európai Unión kívüli országok internetes áruházaiban óvatosabban kell vásárolnunk.

– Barátaim ajánlására Kínából rendeltem egy mobiltelefont. Amikor a szerintük megbízható webshoptól megérkezett, kiderült, nem tudja azokat a funkciókat, ami a hirdetésben szerepelt. Írtam a megadott e-mail-címre, de választ nem kaptam. Nekem ez így nem kell, szeretném visszakapni a pénzem, mit tehetek?

– Külföldi székhelyű vállalkozások esetén tisztában kell lennünk azzal, hogy a fogyasztókat megillető jogok eltérhetnek a hazánkban megszokottaktól. Nagy lehet a különbség, ha az Európai Unión kívüli országból rendelünk. Ennek pontos feltételeiről, a felmerült panasz esetén rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőségekről vagy éppen ennek hiányáról érdemes már a vásárlás előtt alaposabban tájékozódni.

Sajnos a magyar jogrendszerben ismert azon szabály, hogy a termék átvételétől számított 14 napon belül elállhatunk a vásárlástól, Kínából rendelt áruk esetén nem alkalmazható. Azt kell megnézni, hogy a vállalkozás mit ír elő ilyen esetekre az általános szerződési feltételei között. Az ott olvasottak szerint léphetünk fel, ha a termék nem tudja azt, amit ígértek. Persze ez nem lesz egyszerű.


– Televíziót rendeltem az egyik ismert webáruházból, és azonnal megkaptam a visszaigazoló e-mailt. Egy órával később egy másik üzenetben már arról tájékoztattak, hogy a készülékből nincs több raktáron, elnézésemet kérik, nem tudják küldeni. Fel vagyok háborodva, megtehetik ezt velem?

– A szerződés a felek között az ajánlat, jelen esetben megrendelés elfogadásával jön létre. Az elektronikus kereskedelemről szóló törvény szerint a szolgáltató köteles a megrendelést elektronikus úton haladéktalanul visszaigazolni. Amennyiben ez legkésőbb 48 órán belül nem érkezik meg, a vevő mentesül az ajánlati kötöttség vagy szerződéses kötelezettség alól. A visszaigazoló e-mailnek azonban nem kell kötelezően tartalmaznia az ajánlat elfogadását is! Ha ilyen nyilatkozat nincs a levélben, akkor a szerződés addig nem minősül érvényesnek, ameddig erről egy külön értesítést a fogyasztó nem kap. Ha a szolgáltató közli, hogy nem tudja elfogadni az ajánlatot, akkor a szerződés nem jön létre – ez történhetett az olvasó esetében is.

Fontos, hogy ha készlethiányról értesítették, felmerülhet a csalogató reklám gyanúja. A vállalkozásoktól ugyanis elvárható, hogy az ünnepek előtti megnövekedett vásárlói igényekre felkészüljenek, illetve a korlátozott mennyiségre a valóságnak megfelelően felhívják a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!