Hirdetés

2023.10.10. 08:50

Családias légkör várja a nyolcadikosokat a vásárhelyi Eötvösben

Míg az 1930-as években alapított vásárhelyi „KÖZGÉ” eleinte csakis közgazdaságot oktatott, az 1996-tól Eötvös József nevét viselő intézmény napjainkban széles ágazati kínálatú technikumként ismert. A számos változás ellenére a Hódmezővásárhelyi SZC Eötvös József Technikum legnagyobb erénye a mai napig is a családias légkör.

Az a célunk, hogy ne csak a tehetségeseknek, hanem mindenkinek tanulási lehetőséget biztosítsunk az érettségit és szakmát adó technikumunkban. Fontosnak tartjuk, hogy diákjaink egy igazi közösség tagjaivá váljanak. Az Eötvös-szellemiség sava-borsát az empátia, az odafigyelés adja meg

 – mondta el Hornyák János igazgató.

 

A vásárhelyi technikum igazgatója hozzátette, az iskola létszáma jelenleg meghaladja az 500 főt; a diákok jellemzően Hódmezővásárhelyről, Mindszentről, Szegvárról, Békéssámsonról, Marosleléről, vagyis a környező településekről érkeznek. Aki nem szeretne bejárósként tanulni, a Cseresnyés Kollégiumban is lakhat, ahol ugyancsak a közösség hajtóereje segíti a diákok tanulását.

 

Széles körű technikum

A korábbi közgazdaság ágazat helyett ma Gazdálkodás és Menedzsment néven futó ágazaton, illetve az Egészségügy, a Sport, a Szépészet ágazat, valamint az egyik legnépszerűbb, az Informatika és távközlés ágazaton tanulhatnak a diákok. Így az egykori egyprofilú iskola helyett – a munkaerőpiaci körülményekhez igazodva – több képzésben is jártas intézménnyé alakult át az Eötvös.

 

Az ötéves technikumi képzés miatt jelentős duálispartner-hálózatot épített ki az iskola, főleg a Sport ágazathoz, a Szépészet ágazaton belül a Fodrász és a Kozmetikai technikus szakmákhoz, illetve az Egészségügy ágazathoz köthetően. A testnevelés tagozattal is rendelkező Szent István Általános Iskola kiemelt partnere az Eötvösnek, hiszen az onnan érkező nyolcadikos diák az Eötvös elvégzése után akár a Testnevelési Egyetemre is bejuthat a kiváló sportéletpálya ékes példájaként.

 

Tanulásért ösztöndíj és munkabér

A szakképzési ösztöndíj mértéke a szakirányú oktatásban a tanulmányi eredmény függvénye, amely akár az 59 ezer forintot is elérheti, a duális partnerrel megkötött szakképzési munkaszerződés alapján pedig munkabér jár a 13. évfolyamos diáknak.

A felnőttek szakmai oktatása és képzése rugalmas munkarendben valósul meg: délután érkeznek a felnőttek, akik Fodrász, Csecsemő- és gyermekápoló, Pénzügyi-számviteli ügyintéző, illetve Kozmetikus technikus képzésre jelentkeztek, sőt szeptemberben dajka tanfolyam is indult. A tanulásért ösztöndíj és munkabér a felnőttek részére is jár, amennyiben duális partnerrel munkaszerződést kötnek szakmai gyakorlatuk idejére.

 

Tematikus workshop, nyílt napok

Október 24-én a Szépészet ágazat mutatkozik be saját tematikus szakmai workshopján a nyolcadikos érdeklődőknek. November 6-án a Gazdálkodás és menedzsment, november 13-án az Egészségügy, november 27-én az Informatika és távközlés, december 4-én pedig a Sport ágazatokban rendeznek szakmai bemutatókat. 

Fotó: Marti

A november 9-i Mesterségek éjjelén pedig valamennyi tervezett szakmáját felsorakoztatja az Eötvös, ahol fejlesztésekből sincs hiány: a tanári szoba, a titkárság, az igazgatóhelyettesi és igazgatói irodák az épületfejlesztés jegyében újulnak meg jelenleg. Az Informatika és távközlés ágazatot segíti a professzionális, új 46 számítógép, illetve az új hálózati eszközök.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában