Regényújság

2019.02.17. 07:00

Mindent visznek a bestseller művek

A legnépszerűbb kötetekhez gyakran csak előjegyzéssel jutnak hozzá az olvasók.

Gülch Csaba

Folyamatosan frissítik, gyarapítják a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér, valamint a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár állományát. Arról érdeklődtünk a két intézményben, hogy melyek azok a művek, amelyek vezetik a toplistát.

Győrött, a megyei könyvtárban a romantikus regényeket, a krimiket, a kortárs szépprózai művek közül pedig a személyes ihletésű és a történelmi regényeket kölcsönzik a legtöbben.


A romantikus regények és a krimik, köztük a skandináv krimik, valamint Kondor Vilmos könyvei a legnépszerűbbek a győri könyvtárban. A kortárs szépprózai művek közül a személyes ihletésű regények, visszaemlékezések és a történelmi regények. Szakkönyvekből pedig elsősorban a pszichológiai témájúak, a tanulást segítő könyvek és a művelődéstörténeti munkák a legkeresettebbek.

Klasszikusoktól a gyermekirodalomig

 – A gyermek- és ifjúsági irodalomból Richard Scarry Karácsonyi kavarodás Tesz-Vesz városban, Bartos Erika Bogyó és Babóca ünnepel és Berg Judit Tündér biciklin című könyve szerepel a sikerlista élén. A nagy klasszikusok közül Jókai A kőszívű ember fiai és Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című művét kölcsönözték a leggyakrabban – tudtuk meg Szabó Judittól, a győri intézmény olvasószolgálati osztályának vezetőjétől. – A bestsellerekből Jojo Moyes Páros, páratlan, Borsa Brown Arab-sorozata és Alexandra Belinda Ezüst akácia című könyve a legkeresettebb. A kortárs szépprózai művek közül Náray Tamás Zarah és Zarah öröksége, Kepes András Istenek és emberek, illetve Tövispuszta, Fábián Janka A rózsalugas című műve népszerű. Nyáry Krisztián Írjál és szeressél (125 szerelmes levél és történet) című kötete vezeti a sikerlistát, nyomában Popper Péter Amor fati – Szeresd a sorsodat! és Bagdy Emőke A személyiség titkai című kötetét kölcsönözik a leggyakrabban. A szakkönyvek közül még a természettel, az állatok világával kapcsolatos, illetve a művelődéstörténeti munkákat olvassák a legtöbben.

 

Szabó Judit, az intézmény olvasószolgálati osztályának vezetője. Fotók: Mészáros Mátyás


A soproni Széchenyi István Városi Könyvtár állományába hétről hétre érkező új könyveket folyamatos érdeklődés kíséri. Legnépszerűbbek a bestsellerek, gyakran csak előjegyzéssel jutnak hozzájuk az olvasók.

– A tavalyi kölcsönzési statisztikánk élén Dan Brown Eredet című könyve szerepel harminchét kölcsönzéssel. Második helyen Lacey Baker Hazatérés című kötete áll, harminchatszor kölcsönözték. A lista harmadik helyén pedig a filmadaptáció óta folyamatos érdeklődésre számot tartó Paula Hawkins A lány a vonaton című bestsellere szerepel, amit harmincöt alkalommal vittek ki az olvasók – számolt be Horváth Csaba könyvtárigazgató.

Náray az első, Bödőcs a második

Az új könyvek iránt folyamatosan érdeklődnek a kíváncsi olvasók.

 – A magyar szerzők könyvei között legnépszerűbb Náray Tamás Zarah című regénye, második Bödőcs Tibor Addig se iszik című kötete, harmadik Lugosi Viktória Vándorhomár című könyve. A szépirodalmi regények mellett a szakirodalmi kategóriák is keresettek. Leginkább az önismereti, motivációs könyvek, a legújabb trendeket bemutató szakács- és jógakönyvek, valamint az önéletrajzi művek iránt mutatkozik igény. Az előbbieken kívül az utazók által nagy örömmel kölcsönzött útikönyvek, valamint a diákoknak, képzésben részt vevőknek előírt és a tanulásban segítő tankönyvek, nyelvkönyvek képviseltetik magukat a kölcsönzési statisztika élén. A szakirodalmi könyvek közül Almási Kitti Bátran élni című munkája töretlen érdeklődésnek örvend, négy évvel ezelőtti megjelenése óta olvassák, a tankönyvek közül Donáth Tibor Anatómiai atlasza vezet fölényesen.

A nagy klasszikusok közül Jókai A kőszívű ember fiai és Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című művét kölcsönözték a leggyakrabban – tudtuk meg Szabó Judittól.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!