Rövidhírek

2022.02.15. 14:30

Középmezőnyben van a megyénk cégszempontból

Munkatársunktól

Hatvannégy céget alapítottak Csongrád-Csanád megyében idén januárban – közölte az Opten. A céginformációs szolgáltató szerint ezzel együtt 79 vállalkozás szűnt meg, és 20 felszámolás is indult. 

 

Azt is írták, hogy az előző évekhez hasonlóan 2022 január­jában is tömegesen döntöttek vállalkozók cégük megszüntetése mellett, az év első hónapjában összesen 1762 végelszámolási eljárás indult. 

 

Az elmúlt 3 évre visszatekintve elég látványosan körvonalazódik az a gyakorlat, hogy az év elején tömegesen indítanak végelszámolást a társas vállalkozások tulajdonosai az előző naptári év zárását követően. Ez természetes is, egyrészt azért, mert decemberben az ünnepek környékén kevéssé az adminisztráció és a cégeik megszüntetése foglalkoztatja a vállalkozókat, így sok végelszámolás tolódik át januárra. 

 

2020-ban és 2021-ben is 2000 felett volt a januárban induló végelszámolások száma, ahhoz képest a mostani 1762-es végelszámolási érték még alacsonynak is mondható. Ez a fajta szezonalitás 2020 előtt egyáltalán nem volt jellemző. 

 

Az elmúlt 5 évet nézve a most januári végelszámolási érték a 3. legmagasabb havi adat volt, de hosszabb időtávra visszanézve nem számít kirívónak. Csongrád-Csanád megye ezekkel az adatokkal egyébként a középmezőnyben van. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!