Negyedmillió adózónak kell kiegészítenie

2022.03.19. 10:30

Minél előbb, annál jobb!

A NAV által elkészített, már elérhető szja-bevallási tervezeteket mintegy negyedmillió magánszemélynek kell majd kiegészítenie olyan jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel, amelyek nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában.

K. A.

Az szja-tervezet kiegészítését minden évben meg kell tennie az őstermelőknek, az áfát fizető magánszemélyeknek, és a nem kisadózó egyéni vállalkozóknak. Egyre jelentősebb azok tábora is, akik külföldről származó osztalék- és tőkejövedelmekben részesülnek, ők is érintettek. 
 

 

– Nem szerepel a bevallási tervezetben a magánszemély, vagy külföldi jogi személy részére történő ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, vagy például az önkéntes pénztár által jóváírt egyéb jövedelem összege sem, mert e tekintetben a pénztár nem minősül kifizetőnek – hívta fel a figyelmet Kocziha Andrea, a Moore Hungary adótanácsadó partnere. 

 

Természetesen azok a ma­gánszemély adózók is visszakaphatják az őket megillető pénzt, akik a kifizető hibás adatszolgáltatása következtében esetleg nem kapták meg a kedvezmény teljes összegét, vagy a kiutalt adó-visszatérítéssel maradéktalanul nem értenek egyet. Akkor is felülvizsgálatra szorul a bevallás, ha év közben a magánszemély nem érvényesítette a családi adókedvezményt. 

 

Különösen azoknak a gyermeket nevelő szülőknek lehet érdemes mielőbb lépniük, akik – bár jogosultak – nem, vagy csak részben kapták meg az szja-visszatérítés összegét februárban. 

 

A szükséges adatokat ugyan legkésőbb május 20-áig kell pótolni, visszaigénylés esetén azonban nem érdemes az utolsó pillanatig várni, mivel a bevallás kiegészítését követő 30 napon belül az adóhatóság a jogszerű visszaigénylés összegét kiutalja. 

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által készített bevallási tervezetek az ügyfélkapus re­­gisztrációval rendelkező magánszemély adózók számára az eszja.gov.hu oldalon érhetők el. 

 

A bevallás kétféleképpen mó­­dosítható május 20-ig. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ál­­tal készített adóbevallási ter­­vezet kiegészítésével, vagy a 2021-re vonatkozó személyijövedelemadó-bevallás – 21SZJA-nyomtatvány – beküldésével. Ez utóbbi főleg akkor megoldás, ha a magánszemély nem rendelkezik ügyfélkapuval. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!