Geotermikus energiára építene Mórahalom

2022.05.27. 12:53

Szabadulnának az importföldgáztól

Geotermikus energiával váltanák ki Mórahalmon a földgázt. A helyi önkormányzat már tavaly sikeresen pályázott erre a célra. Ha megvalósul a beruházás, csökkenne az import­földgáztól való függőség, és Magyarország klímapolitikai célkitűzéseihez is hozzájárulnának.

Az Innovációs és Technológia Minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank is érdeklődik a mórahalmi önkormányzat által kidolgozott GeothermalCities kezdeményezés iránt. A EUCF – a European City Facility, azaz Városokkal a városokért program – első felhívása olyan települési önkormányzatok számára biztosított lehetőséget, amelyek rendelkeznek fenntartható energia- és klíma akciótervvel, fenntartható energia akciótervvel vagy konkrét célkitűzéseket tartalmazó helyi klímastratégiával. Erre pályázott és nyert Mórahalom még 2021 januárjában. 

A GeothermalCities kezdeményezés célja egy országos geotermikus beruházási garancia konstrukció műszaki, vezetői, pénzügyi és jogi kereteinek vizsgálata, amelynek megvalósítása segítené a geotermikus beruházások hazai térhódítását. A fő cél, hogy mindezzel hozzájáruljanak az importföldgáztól való függőség csökkenéséhez és Magyarország klímapolitikai célkitűzéseinek teljesítéséhez. 

Mórahalom a Geotermikus Beruházási Garancia Konstrukció vizsgálatával elkészült, majd ezt március elején küldték be elszámolásra. 

– Április 26-án örömmel értesültünk, hogy a befektetési koncepciót a GeothermalCities hiánypótlás nélkül jóváhagyta 

– mondta Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. 

Megvalósítása segítené a geotermikus beruházások térhódítását.

Mi is az a geotermikus energia?

A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó megújuló energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlagosan 3 Celsius-fokkal emelkedik a hőmérséklet. A földkérgen tapasztalható geotermikus energia részben a bolygó eredeti létrejöttéhez, részben a radioaktív bomláshoz kapcsolódik. Magyarországon a geotermikus energia felhasználása egy 1992-es adat szerint 80-90 ezer tonna kőolaj energiájával volt egyenértékű. A geotermikus energia korlátlan és folytonos energianyereséget jelent. Izland lakásainak 93 százalékát fűti ily módon, évi százmillió dollárt megtakarítva. Reykjavík, valaha a Föld legszennyezettebb városa mára az egyik legtisztábbnak számít, hála a geotermikus energiának. 


 

Címkék#Mórahalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!