Horgos

2021.07.05. 13:25

Összekötötték a gázvezeték- rendszert

Összehegesztették a Magyarországról átsajtolt csővéget, illetve a szerb vezeték végpontját a vajdasági Horgos határában vasárnap; az úgynevezett „aranyvarrat” elkészítésével megtörtént a szerb és a magyar nagynyomású földgázvezeték-rendszer fizikai összekapcsolása. Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a két cső összehegesztésével szimbolikus pontjukhoz érkeztek a Magyarországot és Szerbiát összekötő nagynyomású földgázvezeték építési munkálatai.

A tervek szerint a projekt október 1-jére készül el, és így Magyarország jelentős mennyiségű földgázt tud fogadni Szerbia irányából. Az így létrejövő összeköttetés a magyar földgázvezeték-rendszer hatodik nagy teljesítményű betáplálási pontja, így a kereskedők megválaszthatják, hol tudják legolcsóbban és legnagyobb biztonsággal megvásárolni a szükséges földgázmennyiséget – ismertette.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a beruházás Magyarország ellátásbiztonsága és ellátási útvonalainak kockázatcsökkentése szempontjából is meghatározó. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. a magyar–szerb határtól Kiskundorozsmáig mintegy 15 kilométernyi vezetéket épít ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!