Segítség

2009.04.14. 12:27

Fülvédő nélkül légkalapáccsal

Győr-Moson-Sopron - A munkavédelmi eszközök – például a sisak, a fülvédő – használata bármennyire is a dolgozók érdeke, gyakran látni olyan építkezéseket, ahol nem használják azokat. A felügyelőség szigorú pénzbírsággal int a szabályok betartására.

Gosztonyi Miklós

– Hiába a mi érdekünk, hogy ne legyen halláskárosodásunk, néha célszerűbb fülvédő nélkül dolgozni a légkalapáccsal – említi H. Béla. – Ennek oka, hogy legtöbbször munkagépek mellett vagyunk. Megtörténik, hogy a legnagyobb óvatosság mellett is veszélyhelyzet alakul ki. Ha rajtam lenne a fülvédő, nem hallanám a társaim figyelmeztetését. Egyik kollégámat például így mentették meg attól, hogy egy munkagép markolója fejbe ne csapja. De ahol lehet, ott én is felveszem a fülvédőt.

– Tudom, hogy az épségemet óvja a sisak, használom is, csak az a baj, hogy el-elcsúszik az ember fején, s ilyenkor zavarja a térlátást. Főképpen, ha lefelé kell hajolgatni – mondja Nagy Roland építőmunkás. A baseballsapka formájú sisak lenne a legjobb, az jól tapad az ember fején. Társa, Sipőcz Dániel szerint hiába áll rendelkezésükre esőköpeny, hozzá a guminadrág, azt macerás felvenni, ráadásul nehéz dolgozni benne.

– A munkaadónak többszörösen érdeke, hogy dolgozói alkalmazzák a védőfelszereléseket – összegzett Magyar Csaba művezető. – Egyrészt fontos a munkatársak testi épségének megőrzése, másrészt a szakhatóság igen komoly szankciókkal büntetheti a hiányosságokat.

Nagy Roland építőmunkás saját érdekében betartja a munkavédelmi felszerelésekre vonatkozó szabályokat. Fotó: Magasi Dávid

Nagy Roland építőmunkás saját érdekében betartja a munkavédelmi felszerelésekre vonatkozó szabályokat. Fotó: Magasi Dávid
– Tavaly négyszázhetven, idén az első negyedévben már ötven alkalommal ellenőriztek szakembereink Győr-Moson-Sopron megyében – tájékoztatta a Kisalföldet [namelink name="Hafner Miklós"], a Nyugat-dunántúli Munkavédelmi Felügyelőség igazgatóhelyettese. – A munkavállalók súlyos veszélyeztetése miatt tavaly százhúsz esetben kellett 45 millió forint összértékben bírságot kiszabnunk. Idén eddig a megyében tizenhatszor éltünk a pénzbírság eszközével, közel hatmillió forint értékben.

A szakember részletezte: az építőipar, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, az egészségügy, a bányászat és a gépipar kiemelten veszélyes ágazatok. Az ellenőrzések felét is e szektorokban végzik. Például az építőipar tipikus hiányossága, hogy a kivitelezők nem fordítanak komoly gondot a leesések elleni védelemre. Gyakran nincs korlát, teljes állványzat, védőháló olyan helyeken, ahol a dolgozók egészségvédelme, biztonsága ezt megkövetelné. Ha ez a körülmények miatt nem megoldható, egyéni védőeszköz használatával előzhető meg a veszélyhelyzet. Tapasztalatuk az is, hogy az egyéni védőeszközöket nem mindig biztosítja, illetve azok használatának mellőzését elnézi a munkáltató. A munkavállalók előzetes, illetve időszakos orvosi vizsgálatának hiánya miatt is bírság szabható ki.

 A munkavédelmi bírság legkisebb tétele 50 ezer forint, s maximum 10 millió forintig terjedhet. Győr-Moson-Sopronban tavaly 1,8 millió forint, idén eddig 800 ezer forint volt a legmagasabb tételű pénzbüntetés. Mindkét esetben a leesés elleni védelem hiánya miatt kellett fizetni a cégeknek, amelyeknek már korábban is voltak hasonló ügyeik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!