Segítség

2016.12.13. 08:26

Egy tanár a tanítványaira a legbüszkébb

Szeged - Három a kilenc díjazottból: ennyi Szegeden oktató tanár közel tíz éve nem kapta meg egyazon évben a legrangosabb pedagógusi elismerést, a Rátz Tanár Úr Életműdíjat.

Lass Péter

– Onnan ismerszik meg a jó tanár, hogy elfogadtatja magát a gyerekekkel, képes hatni rájuk, és ezzel együtt jó irányba fordítja őket – mondta [namelink name="Tarcsay Tamás"], az SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium matematikatanára, aki immár 38 éve tanít a korábban Ságváriként ismert iskolában.


Idén ő és két kollégája, [namelink name="Juhász Nándorné"], a Tisza-parti Általános Iskola fizikatanára és férje, [namelink name="Juhász Nándor"], a Rókusi Általános Iskola fizikatanára kapta meg (ők ketten megosztva) azt a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, amit három cég (az Ericsson, a Graphisoft és a Richter) alapított 2000 decemberében azzal a céllal, hogy elismerjék a magyarországi természettudományos oktatás legkiválóbb művelőit. A díjat országszerte 9 tanár kapta meg, és 2007 után idén történt meg másodszorra, hogy a díjazottak között 3 szegedi iskolában dolgozó tanárt is találunk.


A Juhász házaspár pedig az első olyan házaspár, akik fizikatanári munkásságukért kapták meg a díjat.


– Szeresse a tantárgyát, és tisztelje a tanítványait – felelte Juhász Nándorné arra a kérdésre, mit üzen a leendő tanárkollégáknak. Juhász Nándorné mögött 41 évnyi pedagógusi tapasztalat áll. Bár már nyugdíjas, elmondása szerint továbbra is aktívan részt vesz például zsűrizésben vagy különböző versenyek feladatsorainak összeállításában.


– Aktív pályafutásom 43 éve alatt rengeteg tehetséges gyerekkel találkoztam, és talán magam is hozzájárulhattam ahhoz, hogy sok gyerekből végül sikeres és elismert szakember lett – mondta Juhász Nándor, a harmadik szegedi díjazott. Hozzátette, egy tanár munkáját mindig a tanítványok sikeressége igazolja vissza. – Hiszem, hogy az egészséges alapokat az általános iskola rakja le. Egy pedagógus mindig a tanítványaira a legbüszkébb, különösen akkor, ha az egykori tanítvány később felülmúlja őt – fogalmazott Juhász Nándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!