Sport

2014.08.10. 23:24

Felavatták a Fradi-stadiont: Ferencváros-Chelsea 1-2 - galéria

A gálamérkőzés előtt Orbán Viktor is beszédet mondott. Az ünnepi beszédek alatt szórványosan füttyszó hallatszott.

Chelsea-siker a Ferencváros stadionavatóján

A Chelsea hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte vasárnap a Ferencvárost a magyar klub új labdarúgó-stadionját, a Groupama Arénát megnyitó gálamérkőzésen, amelyre teljesen megteltek a lelátók.

Noha a 2012-ben Bajnokok Ligája-, tavaly Európa Liga-győztes angol gárda kezdett jobban, a megilletődött Ferencváros első támadásából gólt szerzett a nyáron visszaigazolt Gera Zoltán révén. Ezt követően is a legnagyobb sztárjaival pályára lépő londoniak irányítottak, de egyenlíteniük nem sikerült a szünetig.

Ferencváros-Chelsea 1-2. Fotó: MTI (galéria)


A folytatásban Ramires góljával betalált a Chelsea és továbbra is nagy fölényben futballozott, mégsem sikerült vezetést szerezniük, egy ízben a kapufa mentette meg a zöld-fehéreket. A hajrában aztán a Chelsea friss nyári szerzeménye, a spanyol Cesc Fabregas eldöntötte az összecsapást.

A vendégek portugál sztáredzője, José Mourinho ugyanakkor a győzelem ellenére nem lehet felhőtlenül boldog, mivel elefántcsontparti csatára, Didier Drogba megsérült az első félidőben, ezért le kellett cserélnie őt.

Eredmény:

Ferencváros-Chelsea (angol) 1-2 (1-0)

gól: Gera (17.), illetve Ramires (51.), Fabregas (81.)

Korábban írtuk:

Az angol Premier League-ben szereplő Chelsea elleni gálamérkőzéssel megnyitották a Ferencváros új stadionját, a Groupama Arénát vasárnap este.

A mérkőzés előtt [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök, [namelink name="Fürjes Balázs"] kormánybiztos és [namelink name="Kubatov Gábor"], a Ferencvárosi Torna Club elnöke mondott ünnepi beszédet.

A kormányfő úgy fogalmazott, az egész ország számára nagy nap a mai, mégis elsősorban a fradistáké, akiknek nagysága előtt még azok is megemelik a kalapjukat, akiknek nem "zöld-fehér vér" folyik az ereiben.

Felavatták a Fradi-stadiont. Fotó: MTI (galéria)


A miniszterelnök beszédében többek között nagyrabecsülését fejezte ki a fradistáknak a "Fradi-szívért", amely szavaival élve mindig nemzeti, piros-fehér-zöld színű is volt. Köszönetet mondott a fradistáknak azért, hogy "a magyar nemzet szabadságát és függetlenségét a legnehezebb kommunista időkben is megőrizték és évtizedekig tartották a lelket a magyarokban".

Orbán Viktor szintén köszönetet mondott az építkezésben résztvevőknek és háláját fejezte ki az ország valamennyi polgárának, hogy az új stadiont négy évvel azután sikerült felépíteni, hogy "Magyarország a csőd szélén tántorgott".

"Megmutatták, hogy a magyarok sosem adják fel" - jelentette ki, végül köszönetet mondott a fradistáknak azért is, hogy fenntartották a világ egyik legnagyobb sportklubját.

Felavatták a Fradi-stadiont. Fotó: MTI (galéria)


Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos köszöntőjében a győzelemre helyezte a hangsúlyt, mert szerinte a stadionnal nemcsak a fradisták, hanem a budapestiek és a magyarok is győztek. Emlékezetett arra, hogy a Fradi csodacsapat, egy olyan magyar klub, amely egykor végigverte a világot, amelynek nem lehetett elvenni a nevét sem.

"Mostantól az új stadiont sem lehet elvenni, a miénk" - fogalmazott.

Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke mindazoknak köszönetet mondott, akiknek közük volt az építkezéshez, külön kiemelve Orbán Viktor szerepét is. Ugyancsak megköszönte a Ferencváros legendáinak, hogy harminc olimpiai aranyérmet nyertek, valamint a labdarúgóknak, hogy 28 bajnoki címet szereztek.

"Példaképekre van szükség, hogy mutassák a kicsiknek az utat" - jelentette ki a klubelnök.

Felavatták a Fradi-stadiont. Fotó: MTI (galéria)


Az ünnepi beszédek alatt szórványosan füttyszó hallatszott.

Az avató ünnepség végén kisfilmek segítségével felidézték a korábbi Üllői úti stadionok felejthetetlen pillanatait, a nagy győzelmeket, emlékezetes gólokat. Többször felcsendült a Fradi-induló, fehér galambokat engedtek el és a Magyar Honvédség néhány Grippen vadászgépe is átrepült a Groupama Aréna fölött, amelyek a műsorvezető szavaival élve mintegy védelmükbe vették az új stadiont.

A Ferencváros-Chelsea gálameccs 20.45-kor kezdődött.

Ezek is érdekelhetik