Sport

2019.07.18. 14:49

A Racing Django nyerte az 51. Kékszalagot - fotók

A győztes hajó a csütörtök reggeli rajtot követően pénteken éjjel 0:35 perckor ért célba 15:37:04 órás eredménnyel.

A Petrányi Zoltán kormányozta Racing Django haladt át elsőként az 51. Kékszalag Nagydíj balatonfüredi célvonalán.


A verseny honlapja szerint a győztes hajó a csütörtök reggeli rajtot követően pénteken éjjel 0:35 perckor ért célba 15:37:04 órás eredménnyel. A győztes katamarán legénységének további tagjai Csetényi Csaba, Kaltenecker Károly, Lovas Zsolt, Farkas Bence és Pénzes Botond Kristóf voltak.


Másodikként a Kaiser Kristóf vezette MKB-Extreme Sailing Team, harmadiknak pedig a 13-szoros bajnok Litkey Farkas által irányított Prevital futott be.


A 7:13:57 órával a verseny időrekordját 2014 óta tartó Fifty-Fifty - melynek kormányosa Józsa Márton - ezúttal nyolcadikként zárt.


A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet 1934-ben rendeztek meg először. A mintegy 155 kilométeres táv teljesítésére a hajósoknak 48 óra áll rendelkezésükre Balatonfüredről indulva.


A végeredmény:


1. Racing Django (kormányos: Petrányi Zoltán) 15:37:04 ó

2. MKB-Extreme Sailing Team (Kaiser Kristóf) 15:53:58

3. Prevital (Litkey Farkas) 16:16:10


Csütörtökön írtuk:


Elrajtolt az 51. Kékszalag Nagydíj mezőnye csütörtök reggel Balatonfüredről, a szervezők tájékoztatása szerint 561 hajó nevezett a versenyre.


Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) főtitkára elmondta, harminc hajóosztályban versenyeznek a vitorlázók a tókerülő versenyen. Az induló hajók közül tizenegy legénysége csak külföldiekből áll, hat női kormányos is nevezett, valamint egy csak nőkből álló csapat is elindult az idei Kékszalagon.


 

Elrajtolt az 51. Kékszalag



    

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli előrejelzése szerint az éjszaka folyamán átvonult csapadékrendszer nyomán a Balaton keleti medencéjében gyenge, vagy mérsékelt keleti, északkeleti szél fúj, amelyet a nap folyamán változó irányú légmozgás vált fel. Napközben a gyakran felhős idő miatt a gyenge, változó irányú alapszelet legfeljebb a rövid ideig tartó záporok esetleg zivatarok okozta kifutószél válthatja fel átmenetileg. Amennyiben zivatar kialakul, abból a legerősebb széllökések 55-65 kilométer per óra körül alakulnak, majd gyorsan leáll a szél.

    

A hajósokra több mint 150 kilométeres út vár: a balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a tihanyi szoros érintésével, majd pedig Keszthelynél fordulva térnek vissza Balatonfüredre.

    

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A Balatonfüreden csütörtök 9 órára kiírt rajt után a hajósoknak 48 óra áll rendelkezésükre ahhoz, hogy teljesítsék a távot.

    

A verseny abszolút időrekordját a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty, egy kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely 2014-ben 7:13:57 óra alatt ért célba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!