Sport

2014.03.15. 19:48

Ausztrál Nagydíj: Rosberg-fölény és az újoncok sikere Melbourne-ben

5 körön belül 4 pilóta esett ki: Hamilton és Vettel is motorhiba miatt adta fel a versenyt, Massa és Kobajashi a rajt után törte össze egymást. Rosberg villámrajt után rajt-cél győzelemmel zár.

Munkatársunktól

Megfosztották a Forma-1-es szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon elért második helyétől Daniel Ricciardót, a Red Bull ausztrál pilótáját.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) órákig tartó vizsgálatok után azzal indokolta a döntést, hogy a versenyző autójában szabálytalan volt a benzináramlás, a megengedett óránkénti 100 kilogrammnál nagyobb.

A 24 éves, hazai közönség előtt versenyző Ricciardót utólag kizárták, így a vasárnapi, melbourne-i futamon - a győztes német Nico Rosberg (Mercedes) mögött - két mclarenes, a dán F1-es újonc Kevin Magnussen és a brit Jenson Button végzett a második, illetve harmadik helyen.

A Red Bull az ítélet bejelentése után azonnal közölte, hogy fellebbez. Az istálló szerint a FIA által használatra bocsátott benzináramlás-mérő pontatlan, s ezzel a problémával több csapat is küzdött. Közlésük alapján Ricciardo autóján az időmérőt követően kicserélték a mérőműszert, s meggyőződésük, hogy a futam közben a benzináramlás szabályszerű volt.

Az ausztrál pilótának ez lett volna F1-es pályafutása első dobogós helyezése.

A vasárnapi idénynyitó Forma-1-es Ausztrál Nagydíj módosított végeredménye és a világbajnoki pontversenyek állása (a formula1.com alapján):
1. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:32.58.710 óra
2. Kevin Magnussen (dán, McLaren) 26.7 mp h.
3. Jenson Button (brit, McLaren) 30 mp h.
4. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) 35.2 mp h.
5. Valtteri Bottas (finn, Williams) 47.6 mp h.
6. Nico Hülkenberg (német, Force India) 50.7 mp h.
7. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 57.6 mp h.
8. Jean-Eric Vergne (francia, Toro Rosso) 1:00.4 p h.
9. Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso) 1:03.5 p h.
10. Sergio Perez (mexikói, Force India) 1:25.916 p h.

Leggyorsabb kör: Rosberg, 1:32.478 perc
Pole pozíció: Lewis Hamilton (brit, Mercedes)

A vb-pontversenyek állása (még 18 futam van hátra)
pilóták:

1. Rosberg 25 pont
2. Magnussen 18
3. Button 15
4. Alonso 12
5. Bottas 10
6. Hülkenberg 8
7. Räikkönen 6
8. Vergne 4
9. Kvjat 2
10. Perez 1

csapatok:
1. McLaren 33 pont
2. Mercedes 25
3. Ferrari 18
4. Williams 10
5. Force India 9
6. Toro Rosso 6

Következő futam: Malajziai Nagydíj, március 30.

Korábban:

Nico Rosberg: Köszönöm mindenkinek, aki eljött a hétvégén. Daniel egy kicsit több támogatást kapott, de ez most megérthető. Fantasztikus ezüst autót vezethetek, tökéletes futam volt, köszönöm a Mercedesnek, hogy ilyen munkát végeztek a télen.

Daniel Ricciardo: 2-3 héttel ezelőtt mindent feltettem volna arra, hogy nem leszek a dobogón. Hihetetlen fiúk, hogy így megfordítottatok mindent, kköszönöm a Red Bullnak, nem is nagyon tudok mit mondani.

Kevin Magnussen: Nehéz elhinni, elég szürreális. Mit is mondhatnék...az autó fantasztikus volt, azt adta, amire szükségem volt.
Jó lett volna, ha apukám is itt van, de ő a világ másik végén versenyzett.

Ausztrál Nagydíj: Rosberg-fölény és az újoncok sikere Melbourne-ben. Fotó: MTI/EPA (galéria)


A pontverseny állása
1.Nico Rosberg 25
2.Daniel Ricciardo 18
3.Kevin Magnussen 15
4.Jenson Button 12
5.Fernando Alonso 10
6.Valtteri Bottas 8
7.Nico Hülkenberg 6
8.Kimi Räikkönen 4
9.Jean-Éric Vergne 2
10.Danyiil Kvjat 1

Konstruktőrök
1.McLaren-Mercedes 27
2.Mercedes 25
3.Red Bull-Renault 18
4.Ferrari 14
5.Williams-Mercedes 8
6.Force India-Mercedes 6
7.Toro Rosso-Renault 3

A végeredmény:


A kiesők:



57. kör: Rosberg rajt-cél győzelemmel végez az élen, Ricciardo a Red Bull újoncaként hazai pályán második, míg a Forma-1 újonca Kevin Magnussen a harmadik.

55. kör: Magnussent ráküldik Ricciardóra az utolsó két körben, de a dán már másfél másodpercre van lemaradva, így biztosan nem fog tudni előzni 1 kör alatt..

52. kör: Rosberg előnye majdnem 24 másodperc. Bottas a célegyenes végén bevág Hülkenberg elé. A francia parádés versenyt fut. És ha az a defekt nem lett volna...

51. kör: Magnussen egy másodpercen belül Ricciardóhoz képest,a boxból megkapja az instrukciót: "használd az előző gombot".

47. kör: A célegyenes előtti kanyarban Vergne nagyon hamar akart kigyorsítani, megcsúszott a Toro Rosso, de szépen megfogja, viszont Bottas könnyedén megy el mellette.

Ausztrál Nagydíj: Rosberg-fölény és az újoncok sikere Melbourne-ben. Fotó: MTI/EPA/Hans Klaus Techt (galéria)


45. kör: Grosjean a 12. helyről áll ki. Már a verseny előtt közölte a Lotus, hogy ezt a hétvégét tesztnek fogják fel. Ehhez képest majdnem végigment.

42. kör: Magnussen már teljesen rátapadt Ricciardóra. Rosberg előnye közben előttük majdnem 17 másodperc.

40. kör: Rosberg is megjárja a boxot, közben Kvjat ér fel Raikkönenre.

38. kör: Magnussent is kihívják másodjára. Így viszont Ricciardo mögé a 3 helyre érkezik vissza, de a távolság köztük csökken.

37. kör: Ricciardo, Kvjat, Bottas és Raikkönen is jön a boxba.

36. kör: Button mögé jön vissza Alonso, Hülkenberg mögöttük, de majdnem körbeautózza a német.

35. kör: Raikkönen fékezi el magát, Bottas simán megy el mellette.

34. kör: Hülkenberg és Vergne is kiállt, Bottas a hatodik helyen.

33. kör: Buttont hívják ki a boxba, keményebb keverékű gumit kap, Perez lággyal távozik. Button orrkúpjából hiányzik egy darab, a visszajátszásból látszik, hogy amikor a szerelő elvette az emelőt, az orrkúp vége elgurul. Lesz még egy látogatás?


31. kör: Magnussen is szenved a gumikon. Maldonado is kiszáll a versenyből.

29. kör: Ericcsont is leállítja a csapat olajnyomás-hiba miatt. A Caterhamnak nem túl szerencsés a melbourne-i verseny.

28. kör: Bottas egyre kapaszkodik Raikkönenre. Egy másodperc a különbség közöttük.

27. kör: Kobajashi a Twitteren kér bocsánatot Massától:


25. kör: Bottas megy egy Kvjat mellett, már a 9.

24. kör: Magnussen szépen tartja magát a harmadik helyen, közel 6 másodpercre van mögötte a Hülkenberg vezette boly.

22. kör: Hülkenberg panaszkodik, hogy szemcsésednek az első kerekei, de a boxban megnyugtatják, hogy el fog múlni. Ennek ellenére szépen feltartja az Alonso, Button, Vergne, Raikkönen csoportot.

20. kör: Bottas már a pontszerző, 10. helyen. Rosberg előnye Ricciardóhoz képest újra 5 másodperc fölé nő.

19. kör: 1:33.175-ös időt megy Rosberg a mezőny elején.

16. kör: Kijött a safety car, de a sorrend nem változik. Button már a 6. helyen, Rosberg újra kezdi leszakítani Ricciardót.

15. kör: Ricciardo fülére szól rá a versenymérnöke, hogy a 3-as kanyarban szemerkél az eső. Mi tudja még megkavarni ezt a versenyt?

12. kör: Mindenki jön a boxba kerékcserére. A safety car visszaadja az esélyt a Williamsnek is.


10. kör: Bottas hozzáér a falhoz, leválik a jobb hátsó kereke, de a felni fent marad. Még visszajöhet, ha elér a boxba és nem sérült meg nagyon az autó. Összerakják a Williamst, de a felni meg a gumidarabok miatt beküldik a Safety car-t.

9. kör: Bottas nyomja le Raikkönent, a Williamsnél nagyon örülnek. Rosberg 1:34.550-es körrel az élen, már 5 másodpercre szakította le Ricciardót.

7. kör: Kobajashi és Massa balesetét a verseny után vizsgálják majd.

Ausztrál Nagydíj: Rosberg-fölény és az újoncok sikere Melbourne-ben. Fotó: MTI/EPA/Hans Klaus Techt (galéria)


5. kör: Vettel is kijön a boxba, az ő versenyének is vége. Rosberg, Ricciardo, Magnussen, Hülkenberg, Alonso, Räikkönen, Bottas, Vergne, Kvjat és Button a sorrend.

4. kör: Kijön a boxba Hamilton, pedig a pole-ból indulhatott Melborune-bem.

2. kör: Hamiltonnak rámondják a fülére, hogy jöjjön ki a boxba, mert meg kell óvni a motort, aztán a boxutca bejárata előtt szólnak, hogy mégis maradjon.



1. kör: Másodjára sikerül elrajtolni, Rosberg keresztbe kitör a rajtrácson, átveszi a vezetést, mögötte Ricciardo aztán csak Hamilton, Magnussen marad a 4. helyen de már Alonso is támadja. Magnussen körbeautózza Hamiltont, nem semmi a dán. A rajt után az egyik Caterham törik össze teljesen. Kobajasi Massával ütközött, mindketten kiestek.

07:04 - A lámpa nem indul el, sárgán és zölden villog, így mehet egy újabb felvezető kör. Közben a másik Marussia, Bianchi is a rajtrácson marad.

07.00 - Megindulnak a csapatok a boxba, a versenyzők pedig a felvezető körre. Pár pillanat, és rajtol az 58 körös verseny. Chilton Marussiája a rajtrácson maradt. Grosjean későn hagyta el a garázst a 15 perces jelzésen belül, emiatt még egy boxutca áthajtásos büntetést is kap. Gutierrez és Vettel közepesen kemény gumikkal rajtol, mindenki más lággyal.

06:44 - A Lotus a verseny előtt jelezte, hogy mivel fel kellett készíteni az autót, így Grosjean a boxból indul majd.

Újdonság a versenyszabályokban, hogy kisebb büntetésekért a a sportfelügyelőknek lehetőségük van 5 másodperces büntetés kiszabására, amit a versenyzőnek a kerékcseréjekor kell letöltenie. Megállás után a szerelők 5 másodpercig nem nyúlhatnak az autóhoz, csak utána kezdhetik el a kerékcserét.

Korábban

[namelink name="Lewis Hamilton"], a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es világbajnoki sorozat szezonnyitó Ausztrál Nagydíjának szombati időmérő edzését, így ő indulhat majd az első helyről a vasárnapi futamon. A 2008-ban világbajnok versenyző pályafutása 32. pole pozícióját szerezte meg F1-es karrierjének 130. versenyhétvégéjén.

Ausztrál Nagydíj

Melbourne pálya hossza: 5,303 km, verseny: 58 kör (307,574 km) leggyorsabb kör: 1:24.125 perc, Michael Schumacher (német, Ferrari, 2004) A 2013-as győztes: Kimi Räikkönen (finn, Lotus).

Az eső miatt nagyobb részt vizes pályán lezajlott kvalifikáción a hazai közönség nagy örömére az ausztrál [namelink name="Daniel Ricciardo"], a Red Bull pilótája érte el a második legjobb időt, a harmadik helyen Hamilton csapattársa, a német [namelink name="Nico Rosberg"] végzett. A vb-címvédő, négyszeres világbajnok [namelink name="Sebastian Vettel"] (Red Bull) csak a 13. lett az időmérőn, míg az újonc dán [namelink name="Kevin Magnussen"] (McLaren) remek teljesítményt nyújtva megszerezte a negyedik rajtpozíciót.

Ausztrál Nagydíj időmérő: Mercedes dominancia, Hamilton az élen. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)


A szintén újonc orosz [namelink name="Danyiil Kvjat"] (Toro Rosso) meglepetésre a nyolcadik lett. Az időmérő első szakaszának végén eleredt az eső, amely ugyan nem tartott sokáig, de a pálya vizes lett, így a második részben már nedves aszfalton kellett körözniük a pilótáknak. A körülmények többeket megtréfáltak, ebben a szakaszban esett ki a mezőny világbajnokai közül Vettel, valamint a brit [namelink name="Jenson Button"] (McLaren) és a finn [namelink name="Kimi Räikkönen"] (Ferrari). Utóbbi ráadásul úgy, hogy össze is törte az autója orrát, mivel az egyik kigyorsításnál megcsúszott, és falnak csapódott. Button a 11., Räikkönen a 12. lett. Az időmérő harmadik - pole pozícióról döntő - részében már egyértelmű volt, hogy csak Hamilton, Ricciardo és Rosberg harcol az első rajthelyért. A leintés előtt néhány másodpercig úgy tűnt, Ricciardo lesz a győztes, az ausztrál szurkolók ovációja azonban valamelyest alábbhagyott, amikor Hamilton az utolsó pillanatban jobb időt ért el riválisánál.

Ausztrál Nagydíj időmérő: Mercedes dominancia, Hamilton az élen. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)


A futam után Alonsót azért vizsgálták a sportfelügyelők, mert állítólag az első szakaszban feltartotta Gutierrezt, míg Vettel és Magnussen nem lassított a második szakaszban, amikor Kimi Räikkönen kicsúszott a Ferrarival. Végül kiderült, mindegyik vád „gyenge lábakon áll", így egyikőjük sem kapott rajtbüntetést.

Rajtsorrend

1.Lewis Hamilton (Mercedes)
2.Daniel Ricciardo (Red Bull-Renault)
3.Nico Rosberg (Mercedes)
4.Kevin Magnussen (McLaren-Mercedes)
5.Fernando Alonso (Ferrari)
6.Jean-Éric Vergne (Toro Rosso-Renault)
7.Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes)
8.Danyiil Kvjat (Toro Rosso-Renault)
9.Felipe Massan (Williams-Mercedes)
10.Jenson Button (McLaren-Mercedes)
11.Kimi Räikkönen (Ferrari)
12.Sebastian Vettel (Red Bull-Renault)
13.Adrian Sutil (Sauber-Ferrari)
14.Kobajasi Kamui (Caterham-Renault)
15.Valtteri Bottas* (Williams-Mercedes)
16.Sergio Pérez (Force India-Mercedes)
17.Max Chilton (Marussia-Ferrari)
18.Jules Bianchi (Marussia-Ferrari)
19.Marcus Ericsson (Caterham-Renault)
20.Romain Grosjean (Lotus-Renault)
21.Pastor Maldonado (Lotus-Renault)
22.Esteban Gutiérrez* (Sauber-Ferrari)
*váltócsere miatt 5 rajthelyes büntetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!