Rendőrök, katonák

Fábik Tibor

A nagy háromhetes kerékpáros-körversenyek között a Vuelta a presztízst tekintve a Tour de France és a Giro d’Italia mögé szorul, ám az idei kiírása a meghökkentő hírek tekintetében már az első hete után veri a másik kettőt. Kezdődött azzal, hogy a spanyolok a nyitónapi csapat időfutamon meg akarták mutatni a világnak az esti Barcelonát, ám az útvonalon nem kapcsolták fel a lámpákat. S elég nagy balhé lett abból, hogy a nap végén indított csapatoknak szinte sötétben kellett tekerniük. 

Két nappal később a rendőrség jobban teljesített, amikor időben lefülelte egy Katalónia függetlenségét zászlójára tűző radikális szervezet négy aktivistáját. Az illetők egy hídról négyszáz liter olajat öntöttek volna az útra egy csövön keresztül, amikor a mezőny odaérkezik. A szakasz rendben lement, ám a győztes Remco Evenepoel – napjaink egyik legjobbja, történetesen a Vuelta címvédője – a célvonalon áthaladva nem fékezett, és elütött egy rendőrnőt. A Soudal Quick-Step nagyot eső bringásának a szemöldökénél felszakad a bőre, az arca jobb oldalát elöntötte a vér – szakaszgyőztest még nem láttunk így a földön heverve. 

Evenepoelnak a múlt szombaton is rossz napja volt, amikor második lett az aznapi etapon. Utóbb kibökte, a nagy zajban nem hallotta, amikor a vége felé a csapatrádión szóltak neki, hogy ő megy a mezőny élén, és azt hitte, vannak elöl szökevények, akiket már nem érhet utol. Így addig nem is verte a fejét a falba amiatt, hogy az utolsó métereken lehajrázták, míg meg nem tudta, mi volt a valódi helyzet.  

Számunkra persze a legfontosabb a Vueltán az, hogy Valter Attila is ott van a mezőnyben a Jumbo–Visma csapatában. 

A hollandok erejét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy náluk teker a Tour de France legutóbbi két kiírásának győztese, a dán Jonas Vingegaard és az idei Girón diadalmaskodó szlovén Primoz Roglic. Mindketten ott vannak a top tízben, „lőtávolban” az összetettben vezetőtől, aki egy harmadik jumbós, az amerikai Sepp Kuss. A Jumbo nyolc versenyzője között pedig Valter Attila a negyedik legjobb, a 20. helyen áll a 162 fős mezőnyben. 

Gyakran látjuk az élén, amikor a sík terepen olykor hosszú kilométereken keresztül vezeti a tempót diktáló Jumbo sorát, vagy amikor a hegyekben csapata két klasszisát segíti. A vasárnapi szakaszon 31 kilométerrel a vége előtt azt is láthattuk, hogy az egyik holland társa a mezőnyt követő csapatkocsiktól nemcsak a két kapitánynak hoz frissítőt, hanem neki is, ami azt jelzi, már ő sem közkatona a hierarchiában.