Könnyek között

Bódi Csaba

Szoboszlai Dominik meze volt a legkelendőbb, miközben a magyar labdarúgó-válogatott, a Ferencváros és a magyar öregfiúk-válogatott dedikált trikójára is lehetett licitálni. Az értékes ereklyéért leszurkolt 200 ezer forint ugyanúgy nemes célt szolgált, mint a további mezekből befolyt összeg. Játékvezetői felső nem szerepelt az árverezésre bocsátott relikviák között, a honi futball legmagasabb szinten jegyzett sípmesterei más módon segítették a Focival a gyógyulásért jótékonysági teremtorna törekvéseit. A sportnapilap osztályzatai alapján az ősz legjobbjának számító Bognár Tamás és NB I-es társai ugyanúgy összeadták a 150 ezer forintos nevezési díjat, mint a további tizenegy csapat tagjai. A gyöngyösi rendezvény tizenkettedik alkalommal kínált alkalmat az év végi futballozásra, egyben az adakozásra, némileg ráirányítva a figyelmet a játékvezetői kollektívára. A 2023-ban még FIFA-kerettag Farkas Ádám és felesége, Urbán Eszter elsősorban a kollégákra támaszkodva indította el 2011-ben azt a kezdeményezést, amely ezúttal már 5,8 millió forintos adományrekoddal zárult.

Az összegből elsősorban súlyos betegségben szenvedő gyermekek családjait támogatják.

Kecskeméten a Lázár Bence emlékgála negyedik évben szolgált hasonlóan önzetlen elképzeléseket. A Soha ne add fel Lázár Bence Közalapítvány a leukémiában szenvedő emberek életkörülményeinek javítását, szociális és egészségügyi helyzetük támogatását tűzte zászlajára. A 2018 óta működő alapítvány eddig már húszmillió forintnál többet gyűjtött leukémiás betegek gyógyítására. Az említett betegségben 26 évesen elhunyt futballista emlékének adózva többek között az Újpest FC, a Kecskeméti TE, a Nyíregyháza Spartacus és a Szeged-Csanád Grosics Akadémia csapata is pályára lépett a Messzi István Sportcsarnokban.

Győrben a helyi önkormányzat által újragondolt Fehér Miklós emlékgálán a 2004-ben, 24 éves korában tragikus hirtelenséggel meghalt csatár miatt gyűltek össze az elmúlt harminc esztendő legnagyobb hazai futballistái. A Magvassy-csarnokban örömfocival, mosolyogva tisztelegtek Miki emléke előtt. A honi labdarúgó-társadalom újra több fronton bizonyította erejét, az összefogás jelentőségét és az egymásra való odafigyelés fontosságát. A sokszor könnyekben bővelkedő pillanatok talán rövid időre elgondolkodtatták a halandót a mulandóságról és annak felismeréséről: nagy erény, ha valaki képes adni, hogy másokkal jót tegyen.