Szakácskönyv

2016.11.24. 10:02

Akiknek tervük van az egészségükkel: már megrendelhető legújabb szakácskönyvünk

A Délmagyarország szakácskönyvsorozatának tizenharmadik kötetében az egészséges életmódot szem előtt tartóknak és a különféle diétákkal élőknek kínálunk recepteket és jó tanácsokat. Olvasóink már megrendelhetik receptkönyvünket, amely nemcsak tetszetős, de hasznos karácsonyi ajándéknak is kiváló lehet.

Munkatársunktól

A jól tájékozottság a konyhában is hatalom: egyre több embert érint a mentes és érzékeny konyha, gondoljunk csak a laktóz- és gluténérzékenyekre, a különféle táplálkozási intoleranciában szenvedőkre. Speciális diétát kell tartaniuk a reflux-, fekély-, epe- és cukorbetegeknek, valamint a magas koleszterinszinttel élőknek is. Hogy a fogyókúrázókról már nem is beszéljünk!


Nem könnyű így az élet, de mi azt valljuk, hogy helyes életmóddal, egészségtudatos, választékos és szakemberrel egyeztetett étkezéssel minden megoldható. Az élet így is lehet gömbölyű!

Legújabb szakácskönyvünk, a Gyógyító ételek ilyen recepteket kínál, ahol dietetikusok és orvosok javaslatait is megtalálják, hiszen ami az egyik étrendnél tilos vagy nem javasolt, az egy másik betegségnél kifejezetten ajánlott lehet.

Tésztasaláta

Hozzávalók 8 adaghoz: 1 csomag durum spiráltészta (500 g), 4 dl ízesített joghurt, 1 zöld, 1 sárga, 1 piros paprika kis kockákra vágva (300 g), 1 kis fej vöröshagyma (50 g),  2 darab főtt sárgarépa (100 g), uborka (100 g),

cukkini (100 g), zöldborsó, picit előfőzve (100 g), savanyú uborka (a leve is) (50 g), Worcester-mártás ízlés szerint, light majonéz  (40 g), só és bors.


A paprikákat, vöröshagymát, sárgarépát, uborkát, cukkinit apróra kockázzuk, majd összekeverjük az előfőzött borsóval és a főtt tésztával. Belekeverjük a majonézt és a Worcester-mártást is, majd pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


1 adag tápanyagtartalma: 325,4 kcal, 11,7 g fehérje, 4,6 g zsír, 57,3 g szénhidrát.

A mesterszakács praktikája: ha nem elég szaftos, az uborka levével lehet hígítani.

A dietetikus tanácsa: Cukorbetegeknek: egy adag főétkezésként javasolt.

Epebetegeknek: vöröshagyma és paprika nélkül, vagy a paprikát süssék meg, és a héját húzzák le.

Lisztérzékenyeknek: gluténmentes tésztával.

Tejcukorérzékenyeknek: laktózmentes joghurttal.

Fogyókúrázóknak: egy adag főétkezésként javasolt.

Gluténmentes sajtos rúd

Hozzávalók: 3 dkg szezámpehely, 2 dkg útifűmagliszt (Psyllium), 8 dkg tökmagliszt, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 5 dkg reszelt sajt, 1 pohár natúr joghurt.


A hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd szivar alakú rudakat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon kisütjük.


1 adag tápanyagtartalma: 198 kcal, 17,6 g fehérje, 11,4 g zsír, 5,75 g szénhidrát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!