Szakácskönyv

2017.11.25. 10:30

Bezselics Ildikó a mindennapi főzést is segíti - Gasztromagazinunk szerkesztője jegyzi a Négy évszak receptjeit

Naponta főz, a piacon vásárol, és a bejáratott hentesénél veszi a húst Gasztromagazinunk szerkesztője és új szakácskönyvünk írója. Bezselics Ildikó a Négy évszak receptjeinek segítségével hónapról hónapra figyelembe veszi az egyes évszakokban beszerezhető hozzávalókat, megkönnyítve a háziasszonyok bevásárlásait.

– Hogyan illeszkedik a szakácskönyvsorozatba a Négy évszak receptjei?

– Abban mindenképpen méltó követője elődeinek, hogy a házias ízeket és a hétköznapi táplálkozás igényeit próbálja elsősorban kiszolgálni. Természetesen válogattunk bele ünnepi recepteket is, hiszen ez is fontos segítség a háziasszonyoknak, hogy időnként különlegességekkel lephessék meg szeretteiket.

Annyiban viszont különbözik a sorozat többi tagjától, hogy egy tudatos és előremutató koncepció mentén készült: ez pedig a szezonális táplálkozás és a helyi alapanyagok tudatos felhasználása. A recepteken kívül pontos listákat tartalmaz arról, hogy hónapról hónapra milyen helyben termett alapanyagok érhetők el, így az olvasó könnyebben ellen tud állni a szupermarketek polcain látható árubőségnek.

Kedvelt ízvilág

– A rendszeresen főző háziasszonyok többsége hagyományos háztartást vezet. A könyvben szereplő receptek mennyire veszik ezt figyelembe?

– Természetesen szem előtt tartottuk ezt a kérdést, és olyan ételeket választottunk, amelyek hozzák a megszokott, szeretett ízvilágot, de az alapanyagok szintjén megpróbáltuk belecsempészni a receptekbe az egészségtudatosság szempontjait is.

– Saját ízlése mennyire jelenik meg a receptekben?

– Azt hiszem, ezt nehéz lenne elkerülni, de emellett odafigyelek a visszajelzésekre. Egy könyv készítése többemberes feladat, és a munkatársaim, akik a létrehozásában közreműködtek, szintén elmondták a véleményüket, így esetenként volt lehetőségem felülvizsgálni az eredeti elképzeléseimet.

Az étel gyógyít


– A tudatos élet egyik fontos alappillére a táplálkozás. A Gasztromagazinban dietetikusokkal dolgozik együtt, a Négy évszak receptjeiben is olvashatók tőlük tanácsok, kalóriaértékek. A szakácskönyvben is figyelembe vesznek hat olyan alapbetegséget, amelyek tünetein helyes táplálkozással lehet javítani. Ön hisz a gyógyító étkezésben?

– Természetesen hiszek, és a saját bőrömön is megtapasztaltam már az áldásos hatását. Azt gondolom, hogy egy anyagcsere-betegség gyógyítása, kezelése elsősorban a helyes táplálkozáson múlik, minden egyéb gyógyszer vagy kezelés hatástalan, ha a betegből hiányzik az önmérséklet és a kitartás a diéta tekintetében.


Háziasszonyok barátja

– A jó szakácskönyv nemcsak tartalmában igényes, küllemében tetszetős, de akkor éri el végső küldetését, ha a konyhapultra kitéve a főzés menetét segíti. Ezt a funkciót is sikerült beleszerkeszteni?

– Remélem, igen. Pontosan felsoroljuk a hozzávalókat, az elkészítés menetét pontokba szedtük a könnyebb követhetőség érdekében. A receptek elején feltüntettük a nehézségi fokot és az elkészítés idejét. Emellett tippeket is adunk a lehetséges alapanyagcserékre vonatkozóan, és érdekes információkat olvashatnak a kevéssé ismert alapanyagokról. Dietetikusaink pedig pontos útmutatást adnak, mely diétában milyen változtatással fogyasztható az adott étel.


– Januárban lesz egy éve, hogy Gasztromagazinunkat készíti. Mennyire sikerült kiismernie olvasóink igényeit, szokásait?

– Sokat segítettek az olvasók és a kollégák visszajelzései abban, hogy az olvasók tényleges igényei szerint alakítsam a magazin tartalmát.  Én magam is naponta főzök, piacon vásárolok, a húst a bejáratott hentesnél veszem, és a házias ízeket kedvelem, így nem sokban különbözöm az olvasóktól, akiknek a könyv készült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!