Szeged és környéke

2013.07.16. 23:06

13 éves lány vakította el lézerrel a szegedi pilótát

Szeged - Egy 13 éves újszegedi lány lézerrel vakított el egy pilótát, aki éjszakai sétarepülést végzett Szeged felett. Cselekedetével katasztrófát is okozhatott volna. A rendőrség a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt eljárást indított, de megszüntette a nyomozást, mert az elkövető gyermekkorú.

Szabó C. Szilárd

– Június 14-én éjjel történt az eset, ami nem egyedülálló Szegeden – kezdte [namelink name="Földi Ottó"]. A fiatal szegedi pilóta elmondta, a négyszemélyes Cessna 172-est vezette éjszaka Újszeged fölött, amikor valaki a Bérkert utca környékéről többször megvilágította lézerrel a repülőgépét, majd több másodpercig rajta tartotta a légi járművön a rendkívül zavaró zöld fényt.

– Ha éjszaka repülünk, hozzászokik a szemünk a sötéthez és a műszerfal gyenge fényéhez, ahonnan az információkat nyerjük. Körülbelül 500 méter magasan repültünk, amikor ez történt. Teljesen elvakított a lézer zöld fénye, nem láttam a műszereket – emlékezett vissza Földi Ottó, aki szerint az is megtörténhetett volna, hogy nem tudja lehozni a gépet, katasztrófával végződik a repülés.

Földi Ottó szerint akár az is megtörténhetett volna, hogy nem tudja lehozni a gépet. Fotó: DM/DV

Földi Ottó szerint akár az is megtörténhetett volna, hogy nem tudja lehozni a gépet. Fotó: DM/DV
– Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy ez nem játék! Kérem a szülőket, figyeljenek oda a gyermekeikre! Sajnos ilyen lézeres tollat már pár ezer forintért lehet vásárolni a boltban vagy rendelni az interneten – mondta a pilóta, aki egy-két perc elteltével visszanyerte a látóélességét, ami után többször körberepült a terület fölött, ahonnan elmondása szerint még mindig „lőttek" a zöld sugárral. Így sikerült beazonosítania a házat, ahonnan a fényforrás jött. Ezt később a rendőröknek is megmutatta.

Tükörrel zavarta a pilótákat

Emlékezetes, néhány éve egy 67 éves férfit értek tetten a rendőrök a szegedi repülőtér közelében, aki nappal tükörrel, éjjel pedig lámpákkal és lézerfénnyel zavarta a pilótákat fel- és leszálláskor. A férfival szemben a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény bűntette miatt többször indult büntetőeljárás. Az interneten talált információk szerint az elmúlt három évben világszerte 4500 olyan esetet jelentettek, amikor lézerfénnyel zavarták meg a repülőgépek pilótáit. Volt olyan pilóta, aki órákig tartó látáskárosodást szenvedett.

A Szegedi Rendőrkapitányság folytatott nyomozást a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény bűntettének megalapozott gyanúja miatt egy gyermekkorú lány ellen. Mivel azonban az elkövetéssel megalapozottan gyanúsítható személy gyermekkorú, ezért a rendőrség a nyomozást büntethetőséget kizáró ok miatt megszüntette – válaszolta érdeklődésünkre [namelink name="Szenti Szabolcs"] rendőrségi sajtószóvivő.

A jelenleg hatályos büntető törvénykönyv szerint 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, aki a közlekedés biztonsága elleni bűncselekménnyel kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

A július elsején életbe lépett új büntető törvénykönyv szerint a büntethetőség alsó korhatára általános szabály szerint nem változott, maradt a 14. életév. A kivételesen súlyos bűncselekmény elkövetése esetén azonban rendkívül korlátozottan megengedi a 12. életévét betöltött gyermekkorúak felelősségre vonását is. Ilyen kivételesen súlyos eset a kiskorúak, gyermekek által elkövetett emberölés, halált okozó testi sértés, rablás és kifosztás is. A 14 évesnél fiatalabb elkövetővel szemben alkalmazható legsúlyosabb szankció a javítóintézeti nevelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!