Szeged és környéke

2009.06.17. 22:39

200 millió eurós hitel az algyői gáztározóra

Algyő - A dél-magyarországi stratégiai gáztározó építésének finanszírozására 200 millió eurós hitelt nyújt a Molnak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) – jelentették be tegnap Londonban.

Munkatársunktól

A magyar stratégiai gáztározóra 200 milliós hitelt nyújt az EBRD. Mint már megírtuk, a gáztározó az algyői Szőreg-1 mezőn épül. A 8 évre szóló hitelt a tározó befejezéséhez lehet fölhasználni.
Mint korábban megírtuk, a várhatóan 2010 januárjára elkészülő stratégiai földgáztározó legalább 45 napi folyamatos gázellátást tesz lehetővé Magyarországon a 20 millió köbméteres napi csúcskapacitás kihasználásával is. Az EBRD szerint a Horvátországhoz, Szerbiához, Romániához és Bosznia-Hercegovinához közel lévő gáztározónak a szélesebb közép-európai térségen belül is fontos szerepe lesz a földgázellátási hiányok kockázatának enyhítésében. Az energiasokkokkal szembeni stratégiai védelem mellett a beruházás 20 százalékkal növeli Magyarország kereskedelmi földgáztároló kapacitását is, és erősíti a versenyt; jelenleg minden stratégiai gáztároló az E.ON-é.
A tegnap bejelentett 200 millió eurós Mol-hitel az utóbbi időszak egyik legnagyobb EBRD-tranzakciója Magyarországon. A kelet-európai átalakulás segítésére 1991-ben létrehozott londoni pénzintézet eddig összesen 1,9 milliárd euró értékű finanszírozást nyújtott magyarországi programokhoz.

Címkék#gáz#Algyő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!