Szeged és környéke

2007.01.31. 15:19

Gyerekek a bűnben: vannak tipikus visszaesők

A gyerekbűnözés oka főként a szülők felelőtlensége – a szakember szerint. Szegeden leginkább a lopások, rablások jellemzőek, de lefüleltek már gyerekkorú drogdílereket is.

Tombácz Róbert

Szegeden vannak tipikus esetek, mint például a bolti és iskolai lopások, de egyre több gyereket gyanúsítanak meg orgazdasággal, rablással, garázdasággal, testi sértéssel.

Előfordul, hogy a kábítószereket nemcsak fogyasztják, de termesztik és kereskednek is velük, sőt betöréses lopásokban is közreműködnek – kis termetük miatt használják ki őket az idősebbek, és mert nem büntethetők. A gyerekkorú elkövetők nem állíthatók elő, csupán tanúként hallgatják meg őket – majd az eljárást korukra való tekintettel megszüntetik. „Szankcióként" a gyermekvédelmi hatóságoknak jelzik a problémát, akik tovább foglalkoznak az elkövetőkkel.

Mint Sövényházy Edit, a Szegedi Rendőrkapitányság ifjúságvédelmi referense elmondta, a gyerekek többnyire haszonszerzés végett követnek el bűncselekményeket: pénzre, mobiltelefonra, mp3-lejátszóra, CD-re, DVD-re, édességre áhítoznak. Ha kortársaikat rabolják ki – például pénzért, uzsonnáért, mobilért –, jellemzően csoportosan hajtják végre az akciót. Tettük súlyával többnyire nincsenek tisztában, jó heccnek, diákcsínynek hiszik a rablást. Felelősségtudatuk fejlesztését az iskolai oktatásban a szegedi rendőrség prevenciós munkatársai bűnmegelőzési kisfilmekkel, élménypedagógiai módszerekkel segítik.

Betörők, dílerek, prostik

Sövényházy Edit munkája során egy mindössze tíz éves gyerekkel is találkozott: először lopásokat, majd betöréses lopásokat, rablásokat követett el. Most éppen börtönbüntetését tölti. Tavaly egy tizenkét éves kislány drogfogyasztó és terjesztő is volt egyben. Az ügyben – amelyről lapunk is beszámolt – több tizenhárom-tizennégy éves fiatal szerepelt dílerként. Egy másik megdöbbentő esetben egy szegedi iskola kérte segítségüket, mert kiderült: diákjaik rendszeresen és szervezetten járnak lopni egy üzletbe, a zsákmányt olcsón eladják az iskolában. A bandatagok felosztották a feladatokat egymás között, a kisebbeket „betanították" a nagyobbak. A főhadnagy most azzal foglalkozik, hogy visszatereljen a helyes útra néhány szegedi tizenévest, akik „önkéntes" prostituáltként dolgoznak az országúton.

A főhadnagy szerint főleg azok a gyerekek csúsznak bele bűncselekményekbe, akikre kevés figyelmet fordítanak szüleik, délutánjaikat, estéiket barátaikkal az utcán töltik, felügyelet nélkül. Sok gyereket a nagyobbak vagy a többiek visznek bele egy-egy „balhéba". Sövényházy Edit szerint mióta a sport, a szakkörök és más értelmes szabadidős-elfoglaltságok sokba kerülnek, egyre kevesebb család engedheti meg ezeket magának. A szülők pedig másodállásban dolgozva nem tudnak eléggé odafigyelni: kikkel, hogyan tölti idejét csemetéjük.

Sok szegedi gyerek csak egyszer-egyszer téved a bűn útjára, és ha elkapják, megijed, megbánja. Vannak azonban visszaesők, akik egyre súlyosabb bűncselekményeket követnek el, és ebből az élethelyzetből egy idő után nem képesek kitörni. Ők a 14. életévüket betöltve előbb-utóbb intézetbe vagy a fiatalkorúak börtönébe kerülnek. A graffitisek például tipikus visszaesők: nem értik meg, hogy amit tesznek, az rongálás.

– Vannak olyan gyerekkorú elkövetőink, akiknél látjuk, hová vezet a folyamat. Megmenteni viszont csak azt lehet, aki maga is ezt akarja – vallja a szegedi főhadnagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!