Szeged és környéke

2007.05.20. 16:19

Valószínűleg öngyilkos lett az eltűnt egyetemista

Hiába érkezett péntek este Szegedre a szerdán eltűnt Penczu István édesanyja és húga. Bár több helyen is keresték, nem akadtak a 27 éves férfi nyomára. A rendőrség szombaton este csengetett be az egyetemista albérletébe: Istvánt a Vértói úti vasúti átjáró közelében holtan találták.

Kiss Gábor Gergely

– Szombat este kilenc óra körül csengetett be a bátyám albérletébe két rendőr. Először azt hittem, hogy Pisti is velük van, de miután beléptek a szobába, mondták, rossz hírt hoztak, zárjam be az ajtót. Közölték, aznap délután megtalálták a bátyám holttestét, valószínűleg öngyilkos lett – mondta Penczu István húga.

A mezőtúri fiatalember eltűnéséről szombati lapunkban számoltunk be: a barátnőjével lezajlott szerda reggeli – a lány szerint egyáltalán nem drámai, hanem amolyan mindennapos típusú – veszekedés után öngyilkossági kísérletet hajtott végre. Megpróbálta felvágni az ereit; az új klinika pszichiátriai osztályára szállították, ahonnan délután elengedték.

Ezután albérletébe ment, később látták felszállni az 1-es villamosra, azután nyoma veszett. Albérlőtársai felfedezték: a lakásból egy konyhakés is hiányzik. Miután a rendőrségen is bejelentették, az egyetemistát eltűntként körözték. Pénteken este Szegedre érkezett a fiatalember édesanyja és húga, akik azelőtt még soha nem jártak a városban. Abban reménykedtek, ráakadnak a fiúra, vagy ha felbukkanna, a család megnyugtatná, bármi is történt vele azelőtt.

István húga még megérkezésük napján bement az új klinikára, reménykedett, hátha újra ott találja bátyját, de nem járt sikerrel. Akkor mondta, édesanyjuk és a szintén Mezőtúron élő nagymama úgy érzi, István már nem él, de ő bízik abban, hogy épségben megtalálja bátyját. Anett szombaton is nyakába vette a várost: az egyik szegedi sörözőbe ment, ami a férfi barátai szerint István egyik kedvelt helye volt, majd a Tisza-parton nézett körül, végül a hajléktalanszállókon kopogtatott: látta-e valaki a testvérét? Próbálkozásai sehol sem vezettek eredményre. Anett elmesélte, István legutóbb előző vasárnap volt otthon.

– Lehet, hogy utólag magyarázom bele, de mikor indult vissza Szegedre, mindenkitől egyenként elbúcsúzott, ami máskor nem volt szokása – mondta a lány még szombat délelőtt. Ekkor már ő is komolyan aggódott, mivel megtudta, István mindössze hatszáz forinttal a zsebében, egy ingben és egy halásznadrágban ment el otthonról. A középiskolás lány azonban még akkor is azt magyarázta, addig nem megy el Szegedről, amíg nem találja meg Istvánt.

– Szombat délután négy óra körül a Vértói úti vasúti átjáró közelében a magasfeszültségű oszlop mellett egy arra sétáló emberi testre figyelt fel. A szemlebizottság megállapította, a 27 éves, szerdán eltűnt Penczu István holttestét találták meg. Idegenkezűségre utaló jelet nem találtak. A halál körülményeit még vizsgálják – tájékoztatta lapunkat [namelink name="Tuczakov Szilvána"] rendőrségi szóvivő.

Miután a halálhírt közölték a hozzátartozókkal, a család visszautazott Mezőtúrra. István húga azonban azt mondta, ma újra Szegedre jönnek. Ekkor közlik velük a boncolás eredményét is, azaz megtudják, hogy István pontosan milyen körülmények között halt meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!