Szeged és környéke

2007.08.22. 16:19

Rekordévadot zárt a szegedi szabadtéri

Szeged - Rekordévadot zárt a Szegedi Szabadtéri Játékok. Csúcsot döntött a hetvenezres nézőszám, és az előadások kétharmada telt házat vonzott. Soha még ilyen korán nem hirdettek új műsort: jövőre visszatér a Marica grófnő, lesz jubileumi Turandot.

Dombai Tünde

Rekordévadot zárt a Szegedi Szabadtéri Játékok. Csúcsot döntött a hetvenezres nézőszám, és az előadások kétharmada telt házat vonzott. Soha még ilyen korán nem hirdettek új műsort: jövőre visszatér a Marica grófnő, lesz jubileumi Turandot, rockoperából a klasszikus István, a király és egy ősbemutató, a Szentivánéji álom című új magyar musical.

Minden eddiginél sikeresebb évadot zárt a Szegedi Szabadtéri Játékok. A Dóm téri színpad programjaira rekordszámú közönség, összesen több mint hetvenezer néző váltott jegyet. A látogatottság ugyancsak rekordnak számít, az átlag kiemelkedő, kilencvenhat százalékos volt – foglalta össze az idei évadot [namelink name="Bátyai Edina"] igazgató a tegnapi évadzáró sajtótájékoztatón a Reök-palota átriumában. Ezzel a szabadtéri túlteljesítette bevételi tervét, a jegyeladás összbevétele mintegy háromszázmillió forint volt.

Létszám

A szabadtéri játékok előadásain idén több mint hétszáz színész, énekes, táncos, zenész, kórustag és statiszta lépett fel. A háttérmunkások – díszítők, kellékesek, fodrászok, hangosítók – létszáma megközelítette a háromszázat. Az előadásokon 40 jegyszedő, 10-15 biztonsági őr dolgozott a Dóm téren.

A hat idei produkció közül a Macskák, a Marica grófnő és a török táncest töltött meg tizenegy estén telt házat. A Rudolf és a Bánk bán kilencven-kilencvenöt százalékosan sikerült. A Bánk bán második előadását, ami egyben a fesztivál záróelőadása volt, elmosta a vihar, a keddi esőnapot azonban rendben megtartották. Ez a plusz egy nap a Dóm tér „üzemeltetési" költségei miatt az előzetes számítások szerint három-öt millió forint többletkiadást jelentett.

A fenntartó önkormányzat nevében [namelink name="Botka László"] polgármester bejelentette: a színháztól három éve önállósodott szabadtéri a város támogatása mellé egyre több saját bevételt hoz. Az idei arány: negyven százalék önkormányzati támogatás, hatvan százalék saját bevétel. Azért, hogy a fesztivál tervezhessen, szerződéseket köthessen, és minél korábban hirdethesse meg programját, a júliusi közgyűlés – most először – három évre szavazta meg a játékok költségvetését – ez évente 220 millió forint.

Sikerrel zárt az idei Újszegedi

Szabadtéri Színház is. Noha önálló költségvetése nincsen, a Dóm téri színház büdzséjéből eredményesen kigazdálkodták a rendezvénysorozatot. A Ghymes lemezbemutató koncertje, a nótaest és a dixielandgála mellé a próza is felzárkózott. Sőt, olyan sikert aratott a Koncz Gábor Kossuth-díjas színművész vendégszereplésével előadott A Zördög című Móricz-egyfelvonásos, hogy a Szegedi Hetek csoportjának előadását jövőre valószínűleg újra játsszák.

A következő nyárra már szeptembertől árulják a jegyeket, akkorra alakítják ki a pontos dátumokat, előadásszámokat és árakat. [namelink name="Kesselyák Gergely"], a szabadtéri játékok művészeti tanácsadója elmondta: Puccini Turandotjának aktualitását jövőre a zeneszerző születésének 150. évfordulója adja. A Marica grófnővel a szegedi minőségi operett, Eszenyi Enikő produkciója visszatér. Ősbemutatóra is készülnek; a Budapesti Operettszínházzal együttműködve színpadra viszik Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékát. Az előadás egyedülálló dzsessz és népzenei elemeket vonultat fel, a szegedi felkérésre készülő „worldmusicalt" Kerényi Miklós Gábor rendezi, Szakcsi Lakatos Béla zenéjével és Müller Péter Sziámi szövegeivel mutatják be. A rockoperát a huszonöt esztendős klasszikus képviseli; az István, a király című darabot a Magyar Televízió A Társulat című műsorában kiválasztott tehetségek adják elő. Nem feledkeznek el a kétévente hagyományosan visszatérő nemzetközi néptáncfesztiválról sem – tájékoztatott a művészeti tanácsadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!