Szeged és környéke

2007.10.30. 19:45

Sok szegedi próbál szerencsét a brit fővárosban

Szeged - Háromból egy Londonban élő ember külföldön született, és legalább tízezer külföldi telepszik le minden egyes hónapban a brit fővárosban. Magyarok is egyre többen vállalnak munkát a Temze-parti metropoliszban.

A legfrissebb nyilvántartási adatok szerint Nagy-London népessége összesen 7,4 millió fő – közülük kevesebb mint 5 millióan brit születésűek. A Londonban élő külföldiek száma a tavaly júniusban regisztrált 2,3 millióról 2,5 millióra nőtt egy év alatt. Magyarok is egyre többen vállalnak munkát a Temze-parti városban. Sok szegedi is nekivág a kalandnak.

Az indiaiak közössége a legnagyobb

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint az indiaiak mintegy 200 ezer fős közössége a legnagyobb Londonban. Őket a bangladesiek 115 ezres tábora követi, az íreket (113 ezer) és a jamaicaiakat (108 ezer) megelőzve. Mára több mint 100 ezer lengyel él a városban, ugyanennyi a nigériaiak, a pakisztániak és a Srí Lanka-iak száma.

– Az egyik legforgalmasabb turistacsomópontban, egy Trafalgar tér melletti pubban csapoltam a sört egy lengyel és egy walesi sráccal. A két legkedvesebb törzsvendégem skót volt. Sem ők, sem pedig a főnököm nem éreztette velem, hogy bevándorló vagyok – beszélt angliai élményeiről Tóth Géza, a Rádió 88 műsorvezetője, aki három hónapot dolgozott Londonban. Szerinte a lengyel vendégmunkások százezres tömegét legalább öttel meg kell szorozni. – Amikor a thaiföldi szakácsnőnk felmondott, a lengyel séfünk máris beajánlotta honfitársát, aki meg is kapta az állást. Lényegesen összetartóbbak, mint mi, magyarok, ezért is növekszik gomba módjára a számuk a városban – fogalmazta meg véleményét a rádiós.

Földesi Ildikó negyedik éve él Londonban. A szegedi lány a BBC magyar osztályánál dolgozott asszisztensként. Két év után a Turner Médiához, majd tavaly pedig egy gyógyszeripari céghez került. – Új gyógyszereket engedélyeztetünk az Európai Unión belül, ezért a cég alkalmazottai is az unióból érkeznek. Lengyelekkel, szlovákokkal, csehekkel, litvánokkal, portugálokkal dolgozom együtt – árulta el a lány. Ildikó nem szeretne letelepedni a Temze partján, de néhány évig még biztosan nem jön haza Magyarországra.

A londoni városi tanács elnöke, Merrick Cockell azon kardoskodik, hogy ne csak a britek, de a külföldiek is fizessenek az alapvető szolgáltatásokért: – London választókerületei azért harcolnak, hogy összehozzák a növekvő népesség igényeit és a szolgáltatásokat, mint például a szociális gondoskodás, valamint a szemétszállítás – jelentette ki az Evening Standardnek a városatya.

Tóth Géza csaposként dolgozott. Fotó: DM/DV
A Londonban legálisan munkát vállaló külföldiek ugyanakkor állítják: ők megfizetik a közterheket. – Bejelentett munkavállalóként minden kötelezettséget megfizettem magam után, a munkaszerződésem mellett társadalombiztosítási számom is volt. A béremből a tb-t és az adóelőleget is levonták. A háziúr pedig beszámította a lakbérbe a szemétszállítási díjat – sorolta a kiadásokat Tóth Géza.

Ildikó is megerősítette a szegedi fiatalember szavait: – Ugyanúgy fizetjük az adót és az egészségügyi hozzájárulást, mint a britek. Ebből óriási bevétele lehet a kormánynak, ezért is irtják tűzzel-vassal a feketemunkát.

A britek egy része azt szeretné elérni, hogy a nem európai uniós állampolgárok bevándorlását – amely szerintük már elfogadhatatlan méreteket öltött – éves kvótában limitálják. A rádiós műsorvezetőnek erről is megvan a véleménye: – A britek számára kevésbé kényelmes munkákat csak bevándorlók végzik. Ha egy napon az összes külföldi elfelejtene bemenni dolgozni a munkahelyére, akkor London egyik pillanatról a másikra megbénulna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!