Szeged és környéke

2008.01.06. 20:37

Tévéreklámban ázik szét a Feszty-körkép

Ópusztaszer - Néhány hete országos tévéreklámkampány indult a Feszty-körkép megmentéséért, sokan segítenének, a 19 megye által létrehozott új alapítvány még bejegyzés előtt áll. Közben a régi kuratóriumának tagjai a visszavonulást fontolgatják.

Bakos András

Néhány hete országos tévéreklámkampány indult a Feszty-körkép megmentéséért, sokan segítenének, a 19 megye által létrehozott új alapítvány még bejegyzés előtt áll. Közben a régi kuratóriumának tagjai – akik a kép restaurálását és újbóli felállítását intézték anno – a visszavonulást fontolgatják. A megye leglátogatottabb képe fölött a tálcarendszer megbízható, az épület teteje azonban olyan, mint a szita.

Rövid, néhány másodperces közérdekű közlemény pereg nemrég az országos tévécsatornákon. A reklámszpoton az ópusztaszeri Feszty-körkép színei szétfolynak – a kisfilm összefogásra szólít fel, és aki olvas újságot, hallgat rádiót, magyarázat híján is pontosan tudja, miről van szó. Feszty Árpád grandiózus, elsősorban kultúrtörténeti szempontból értékes műve, A magyarok bejövetele ismét veszélyben van.

Nem először, hiszen az 1894. május 13-án, egy budapesti üvegkupolás épületben felavatott művet később egy faházban tartották, amelyre a háború idején gyújtóbomba esett. Mivel a megmaradt vásznat fahengerekre göngyölték, az is sokat rontott az állapotán. Az 1990-ben létrejött Feszty Körkép Alapítványon át a kormány 2,7 millió dollárnak megfelelő összegből, lengyel szakemberekkel restauráltatta a munkát. Négy év múlva, 1995. július 14-én avatták föl újból Ópusztaszeren. A képet azóta csaknem fél Magyarország nézte meg – négymillió látogatója volt eddig –, és a reklámfilm láttán sokan gondolták úgy, hogy segítenek.

Feszty Árpád monumentális munkájának két ellensége van: a por és a víz. Fotó: Segesvári Csaba
Erre hamarosan lehetőségük is lesz, a www.opusztaszer.hu honlapon megjelent az adományszámla száma: Inter-Európa Bank, 11100403-18455474-36000001. A reklámot azután rendelték meg, hogy a 19 megyei önkormányzat a megyék ópusztaszeri gyűlésén alapítványt tett, 1-1 milliót szavazva meg a költségekre. A bejegyzést a megyei önkormányzatok szövetsége intézi, de ez a folyamat még nem fejeződött be, meg kell választani a tisztségviselőket.

Eközben az 1990 óta létező Feszty Körkép Alapítvány kuratóriumának tagjai információink szerint fontolgatják a visszavonulást. Egyikük, Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója kérdésünkre azt mondta, levélben fogja tájékoztatni döntésükről a megyei közgyűlés elnökét, Magyar Annát. Egyébként nem történt semmi különös, csupán annyi: elfáradtak.

Többször is beszámoltunk arról, hogy a körképet a beázás fenyegeti. Ez a kuratórium egyik tagja szerint azért barokkos túlzás: a képet védő tálcarendszer megbízható, nem fordulhat elő, hogy a tetőről víz csurogjon a körképre.

Azt viszont ő is elmondta, hogy a tetőn már nem múlik semmi. A körképet bemutató épület teteje eredetileg fémlemezekből készült, erről a szerkezetről azonban hamar kiderült, hőre nagyon kitágul, hidegre összehúzódik, nem való ide. Ekkor az olasz szabadalomnak számító tegolára cserélték. Ennek az anyagnak az élettartama rövid, ráadásul nem szögelték, hanem ragasztották, és ez sok helyen már átengedi a vizet, hólét. A tető felújítására 2003-ban több mint kétszázmillió forintot számoltak, ma már ennél jóval több pénz kellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!