Szeged és környéke

2008.05.13. 00:16

Újra megverték Toroczkait Szerbiában

Szabadka - Brutálisan megverték szerb fiatalok Toroczkai Lászlót. Az eset szombatra virradóra, Szabadkán történt. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökét a kórházi ellátás után a rendőrök a fogdába, majd a határra vitték és két évre kiutasították Szerbiából.

Bobkó Anna

– Kitört egy fogam, agyrázkódásom volt, és egy bordám megrepedt – mondta Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnöke, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, amikor szombatra virradóra öt fiatal megtámadta Szabadkán. A radikális jobboldali politikus azért járt ott, mert a HVIM szabadkai tagszervezete – mivel több tagja indult a vasárnapi szerbiai választásokon – kampányzárásként koncertet szervezett. Ezen a Magozott Cseresznye nevű zenekar lépett volna fel. Pénteken indultak, de kora este Toroczkait és két szegedi társát, majd a zenekart és mintegy 30 budapesti fiatalt szállító buszt a szerb határőrök visszafordították. Az autóbusz vissza is indult a fővárosba, Toroczkaiék azonban Románián keresztül éjjel egy órára mégis eljutottak Szabadkára, ahol a koncert helyszínén beszédet tartott.

Tavaly Zentán bántalmazták

Nem először verték meg Toroczkai Lászlót Szerbiában: tavaly július 18-án Zentán bántalmazták a Kárpátia zenekar koncertjén. Ekkor is szerb fiatalok szúrták ki maguknak. Úgy megverték, hogy agyrázkódást szenvedett, eltört az orrsövénye, és zúzódások keletkeztek a testén. Kórházba szállították, de másnap saját felelősségére távozott, és feljelentést tett a zentai rendőrségen.

Szombaton hajnali négy órakor elindultak haza. A helyszínen több rendőrautó és páncélozott rabszállító is várakozott, az egyik rendőrségi autó követte Toroczkaiékat a gyorsétteremig, ahol megreggeliztek. Itt lépett oda egy szerb férfi a vármegyésekhez, és szidalmazni kezdte őket. Toroczkai ekkor már az autójában ült, innen rángatta ki öt fiatal férfi, akik szerbül kiabáltak. A földre lökték, és a fejét kezdték el rugdosni. Hogy nem lett még nagyobb baja, az a szemtanúknak köszönhető, akik közbeavatkoztak, így a támadók elmenekültek.

– A kórházi ellátás után a szabadkai rendőrök elvették az útlevelünket, és szombat délután egy óráig tartottak fogva bennünket. Mivel a szemtanúk felírták a támadók autójának rendszámát, így a rendőrök hamar megtalálták őket. Kettőjüket behozták, jópofizva beszélgettek velük, és hamarabb elengedték őket, mint bennünket. Végül két társammal együtt a horgosi határátkelőhöz vittek, itt nyomták a kezünkbe a két évre szóló kitiltó nyilatkozatot – emlékezett vissza Toroczkai. Rákérdezett, miért utasítják ki Szerbiából. A nem hivatalos indoklás ennyi volt: „Nézzen tükörbe!"

A HVIM tiszteletbeli elnöke azóta a szegedi traumatológián is látleletet vetetett. A kitiltással kapcsolatban három napja van a fellebbezésre, ezt a budapesti követségen fogja megtenni. Állampolgári panaszával a külügyminisztériumhoz is fordul, s várja a nyomozás eredményeit.

Címkék#Szabadka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!