Szeged és környéke

2008.07.30. 21:59

Bronzba öntenék a bicikliző Einsteint

Szeged - Bánvölgyi László szegedi szobrászművész 1991-ben készült A. Einstein California 1913. című életnagyságú szobra a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) Somogyi utcai székházának udvarát díszíti.

Munkatársunktól

– A műalkotást kölcsönbe kaptuk, az alkotó többször vissza akarta helyezni kertjébe alkotását, azonban sikerült meggyőzni arról, hogy nálunk megfelelő helyen van. A SZAB és Szeged jelképévé, turisztikai látványossággá vált – tájékoztatott Telegdy Gyula akadémikus, a SZAB elnöke. A szobor alapanyaga poliészter műgyanta, amely nem időtálló, emiatt minden ősszel raktárba kell helyezni a fagykárok elől. És évente restaurálni, újrapatinázni.

Nem elég a pénz a pedálozó lángész bronzszobrához. Fotó: DM/DV

Nem elég a pénz a pedálozó lángész bronzszobrához. Fotó: DM/DV
A művésszel egyeztetve a SZAB elnöksége úgy döntött, hogy bronzba önteti a bicikliző Einsteint. Elkészült már a szilikonformázás és a viaszpozitív, jelenleg a bronzöntés, hegesztés és összeállítás zajlik. Végül a cizellálás, patinázás, majd a kompozíció felállítása, elhelyezése következik. A kivitelezés 7 millió 80 ezer forintba kerül, és a székház udvarát is át kell építeni, hogy a 150-200 kilós bronzszobornak megfelelő alap készülhessen. A kompozíció megszületését támogatja a Magyar Tudományos Akadémia, a SZAB, a szegedi polgármesteri hivatal, az egyetem orvoskara, a természettudományi és informatikai kar, valamint a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátusa. A pedálozó zseni bronzmásához azonban további anyagi segítség szükséges.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!