Szeged és környéke

2009.06.08. 22:35

Nyakunkon a szúgyoginvázió

Szeged - A forró meleg és a napokban előforduló záporok miatt még a héten újrakezdhetik a szúnyogirtást Szegeden. Legutóbb két hete permeteztek, a hűvös idő miatt nem volt szükség a gyérítésre. Egy petéből 8-10 nap alatt lehet kifejlett szúnyog, a vérszívó 200-300 petét tud lerakni.

Munkatársunktól

Eső plusz meleg egyenlő: egyre több döngicsélő vérszívó. Vasárnap este zuhogott, tegnap tűző napon a 30 fokot is meghaladta a levegő hőmérséklete.

Szepesszentgyörgyi Ádám szúnyogszakértő elmondta, az egyes területek vízzel való elöntése után nagy melegben már 8-10 nap alatt kifejlődnek a szúnyogok. Egy-egy nőstény szúnyog átlagosan 200-300 petét tud lerakni. A kémiai gyérítés a szakértő szerint egyre inkább hatástalan. – Mivel egy hatóanyagú, a szúnyogokban hamar kialakul a vele szembeni ellenállás – mondta. Akinek kertjében esővízgyűjtő hordó van, annak a szakember azt ajánlja, hogy azzal minél hamarabb locsolja meg növényeit – a zöldekben nem okoz kárt a rájuk zúduló szúnyoglárva, amely a vizes közeg megszűnte után elpusztul.

Szúnyogirtás repülőgépről Szeged felett. Fotó: Miskolczi Róbert

Szúnyogirtás repülőgépről Szeged felett.
Fotó: Miskolczi Róbert

Kiss Antal egészségügyi gázmester, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. szúnyogirtásának szakmai irányítója lapunk kérdésre elmondta, hogy utoljára két hete irtották a szúnyoglárvákat Szegeden. A gyérítésre az elmúlt napok viszonylag hűvösebb időjárása, valamint a csapadék hiánya miatt nem volt szükség.

Tájékoztató a szúnyogirtásról. Minden felszállás számít. Fotó: Miskolczi Róbert

Tájékoztató a szúnyogirtásról. Minden felszállás számít.
Fotó: Miskolczi Róbert

A héten várható, záporokkal tarkított meleg miatt azonban újra fel kell szállnia a szúnyogirtó gépnek Szeged térségében – a szúnyogok több éve lerakott lárvái csak azt várják, hogy újra víz lepje el őket. Hogy jelen pillanatban mekkora a szúnyogpopuláció Szegeden, arra az egészségügyi gázmester nem tudott válaszolni – szúnyogmintát ma este vesznek, az eredményeket holnap délelőtt értékelik ki a szakemberek.

Meleg, esős idő

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szegedi állomásán elmondták, hogy ma és holnap 30-33 fokig melegedhet fel a levegő hőmérséklete, szerdán és csütörtökön záporok, zivatarok alakulhatnak ki Szegeden, melyből néhány milliméter csapadékra lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!