Szeged és környéke

2009.06.21. 20:37

2010-ig adómentes marad az anyasági támogatás

Szeged - Az országgyűlés májusban fogadta el az évközi adótörvény- változásokat tartalmazó adócsomagot. Legfontosabb, a magánszemélyeket érintő elemeit az alábbiakban ismertetjük.

Munkatársunktól

Június 30-ig évi 1,7 millió forintig a jövedelemből 18 százalékos, az 1,7 millió forint feletti jövedelemrész után pedig 36 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni. Az adócsomag azonban úgy rendelkezik, hogy az alsó sávhatár 2009. január 1-jére visszamenőlegesen évi 1,9 millió forint lesz. A sávhatáremeléssel azok járnak jól, akiknek az éves összevonandó jövedelmük legalább 1,7 millió forint. A munkáltatók az év első felében levont adóelőleget az új szabályok szerint újra kiszámolják, és a soron következő adóelőlegénél figyelembe veszik a többletlevonást.

Az áfa 5 százalékos kedvezményes kulcsa megmarad (ide tartozik többek között a könyv, a humán gyógyszer, a napilap), de a 20 százalékos normál áfakulcs július 1-jétől 25 százalékra nő. Ezzel egyidejűleg pedig létrehoznak még egy kedvezményes, 18 százalékos áfakulcsot is. A 18 százalékos áfa a kenyérre, pékárukra, tejre és tejtermékekre vonatkozik. A távhő áfája július 1-jétől ugyan 25 százalékra emelkedik, de az Európai Bizottság határozata alapján legkorábban augusztus 1-jétől megint 18 százalékra csökken. Az uniós szabályok szerint ugyanis a távhő csak külön engedéllyel tartozhat a kedvezményes áfakulcs alá.

A családi pótlék szeptember 1-jével adóterhet nem viselő járandósággá minősül. Elsőre talán jelentéktelennek tűnik a változás, mégis sok százezer családot érint az intézkedés. Továbbra sem kell majd adózni a családi pótlék után, de be kell vallani, és beleszámít az éves összes jövedelembe. Ennek az a következménye, hogy az éves jövedelmet feljebb tolja, ezért az már a magasabb adósávba is belenyúlhat, és így a családi pótléknak megfelelő összegből legfeljebb 18 százaléknyi részt elvon az állam.

Ha a családi pótlékot egy olyan szülő kapja, aki házastársával vagy élettársával él együtt, akkor a családi pótlék megfelezve mindkét személy jövedelmébe beleszámít. Ha egyedülálló szülő kapja a családi pótlékot, akkor csak a családi pótlék felét kell bevallania. Akkor maradhat adómentes, ha többek között tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után magasabb összegű családi pótlékról van szó, ha a családi pótlékra saját jogon jogosultként jut hozzá az illető, vagy ha nevelőszülő kapja a juttatást. A családi pótlék összegét a munkavállaló nyilatkozata alapján a munkáltató a szeptembertől járó bér adóelőlegének kiszámításakor figyelembe veszi.

Az egy összegű anyasági támogatás a családi pótlékhoz hasonlóan adóterhet nem viselő járandóság lesz, de átmeneti szabály biztosítja, hogy a 2010. április 1. előtt megszületett gyermek után járó anyasági támogatás még teljesen adómentes legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!