Szeged és környéke

2012.01.19. 21:09

Két munkatársát gyászolja az egyetem

Szeged - Kollégák, diákok, barátok és a családtagok gyászolják a Szegedi Tudományegyetem két munkatársát: Fábián Tamás geográfust és Szabad Gábor bőrgyógyászt kedd hajnalban ölték meg terroristák Etiópia északi részén. A 7 fős magyar csoportból korábban hazautazó Szilassi Péter szerint biztonságos hely Etiópia; a tragédia helyszínén fegyveres kísérők vigyázhattak a nemzetközi turistacsapatra. <br>

Kiss Gábor Gergő

– Nem éreztem veszélyben magam az Etiópiában töltött két és fél hét alatt. Több hónapig készültünk a magánszervezésű útra, és nem voltunk felelőtlenek. Január 15-én búcsúztam el a csapattól, és indultam vissza Szegedre. Nem tudom, hogyan történhetett a tragédia – mondta szomorúan a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékén tartott tegnapi sajtótájékoztatón Szilassi Péter.

A tanszék docense azzal a csapattal utazott az afrikai országba, amelyet

Izland és a földrajz szerelmese

– Gyakorlatra jártunk Fábián Tamáshoz, aki lelkesedett a földrajzért. Izgalmas volt minden órája: a külföldi útjairól készült fényképeket mutogatta, és saját élményeiről is mesélt. A kedvenc országa Izland volt – emlékezett tanárára a végzős Nóri, Szabina és Endre tegnap délelőtt a földrajz tanszék folyosóján. A fiatalokat mélyen lesújtotta szeretett tanáruk halálhíre. Lapunk internetes oldalán, a delmagyar.hu-n is rengetegen gyászolják az elhunyt szegedi oktatókat.

kedd éjjel egy órakor támadtak meg fegyveresek Etiópia északi részén, az Erta Ale nevű vulkán közelében: a támadásban két magyar, két német és egy osztrák állampolgár vesztette életét, két németet és két etiópot elraboltak. A terroristák a turistacsoportot az alvóhelyén támadták meg. [namelink name="Szabó Gábor"], az egyetem rektora csütörtök reggel hivatalosan is tájékoztatta [namelink name="Mezősi Gábor"] tanszékvezetőt, valamint [namelink name="Kemény Lajos"] bőrgyógyász professzort, hogy a halottá nyilvánítás és az áldozatok azonosítása után teljes biztonsággal kijelenthető: a két magyar áldozat az 53 éves [namelink name="Fábián Tamás"], az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének oktatója, valamint a 38 esztendős [namelink name="Szabad Gábor"], a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa.

Etiópia, Danakil-sivatag, Afar tartomány. Ezen a földön lett merénylet áldozata a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa. Fotó: MTI/EPA

Etiópia, Danakil-sivatag, Afar tartomány. Ezen a földön lett merénylet áldozata a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa. Fotó: MTI/EPA
– Rengeteg rendőrt láttunk az etiópiai utakon, mindössze a vezetésnél kellett ügyelni a sok gyalogosra és a szabadon bóklászó tevékre. Egy helybelitől béreltünk egy terepjárót, és mindenhova azzal közlekedtünk. Az utolsó 4 napot a csoport Afar tartományban, az ország észak-keleti részén akarta tölteni, amit a helyiek is veszélyes környéknek minősítettek. Mivel egy utazási irodán keresztül szervezték az utat kötelező fegyveres kísérettel, drága volt. Ezért döntöttünk úgy Gruber László bonyhádi középiskolai tanárral, hogy mi inkább hazajövünk. A veszély miatt a többiek is elvetették elsőre az odautazás gondolatát, de egyet aludva a dologra mégis úgy döntöttek: csatlakoznak egy német csoporthoz – magyarázta Szilassi Péter. A két távozó Addisz-Abebába repült, ahol kedden bejárták a fővárost. Az utazási irodába visszaérve közölte velük az irodavezető: emberrablás történt a vulkán közelében, de nem tudja, hogy érintettek-e benne magyarok. – Csak Budapesten landolva értesültünk kollégáink haláláról. Tudták, hogy veszélyes területre mennek, de nem számítottak támadásra, hiszen bíztak az őket kísérő fegyveresekben – magyarázta a docens.

Kemény Lajos Szabad Gábor adjunktust méltatta.

Így utaztak

Fábián Tamás és [namelink name="Gruber László"] kelt először útra Etiópiába, még tavaly december 28-án. A magánútra 29-én követte őket [namelink name="Vizler Csaba"] és [namelink name="Szilassi Péter"]. Január 12-én indult Szabad Gábor, [namelink name="Puskás Irén"] és férje, [namelink name="Winter Zoltán"], aki szintén az MTA SZBK munkatársa. Január 14-én mind a heten bebarangolták Mekellét, majd 15-én indult vissza Szegedre Szilassi Péter és Gruber László.

– Emberek ezreinek életét mentette meg munkája során, elvesztése óriási fájdalom. Mindig óvtam a nagyobb kirándulásoktól, habár elővigyázatos ember volt. Most is úgy kérte el magát, hogy kijelentette: a csapat orvosaként csak azután vállalta az utazást, hogy garanciát kapott a fegyveres kíséretre – mondta. Mezősi Gábor többször próbálta felvenni a kapcsolatot a még mindig Etiópiában tartózkodó munkatársával, Puskás Irénnel: a telefonja kicsöng, de nem veszi fel. Puskás Irénnek és férjének a jelentések szerint adminisztrációs gondjai támadtak a hazaúttal, pedig Orbán Viktor miniszterelnök határozottan utasította a Külügyminisztériumot és a Terrorelhárítási Központot a magyarok minél hamarabbi hazahozatalára. A támadásban megsérült Vizler Csaba, az MTA-SZBK tudományos főmunkatársa. Ő a támadók elől menekülve egy szakadékba ugrott, gerincsérüléseket is szenvedett, egyelőre nincs szállítható állapotban. – Pénteken várhatóan egy menetrend szerinti repülőjárattal érkeznek Magyarországra az etiópiai merénylet magyar túlélői – tájékoztatta az újságírókat tegnap a miniszterelnök szóvivője. A két elhunyt egyetemi oktatóra tegnap délután a természeti földrajzi tanszéken, este a bőrgyógyászati klinikán emlékeztek.

Szülői könnyek

Szabad Gábor édesapja, [namelink name="Szabad János"], az SZTE Orvosi Biológiai Intézet vezetője elmondta: fia elutazása előtt közölte, hogy az etiópiai hadsereg biztosítja majd az útjukat. – Egész idő alatt napi kapcsolatban álltam Gáborral, aki mindig azt mondta, minden rendben van. Az utolsó beszélgetésünkkor jelezte, hogy 4 napig nem tudunk majd beszélni, mert olyan helyre mennek, ahol nincs térerő. Szerda reggel a kisebb fiam látta meg a támadásról szóló hírt az interneten. Azonnal telefonáltunk a Külügyminisztériumba. Akkor még csak arról számoltak be, hogy Gábort meglőtték. Délután 5-kor hívott a Terrorelhárítási Központ a fiam halálhírével – mondta a megtört édesapa. [namelink name="Petrovics Kálmán"], az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE igazgatója a Fábián család barátja. A klubigazgató tegnap látogatta meg elhunyt barátja szüleit Vasváron. – Megpróbáljuk elfogadni az elfogadhatatlant. Tamás szülei idősek, az édesapja régóta betegeskedik. Tisztában vagyunk a történtekkel, és megpróbáljuk tiszta fejjel végezni az ilyenkor szükséges teendőket. Egy dologban biztosak vagyunk: Tamás ott volt, ahol mindig is szeretett volna lenni, látta, amit látnia kellett. Élete az utazás, a Föld megismerése és az ismeret átadása volt. Egyedüli gyermeke volt a szüleinek, elvesztése iszonyú fájdalom. Nagyon jó és értékes embert vesztettünk el – mondta Petrovics Kálmán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!