Szeged és környéke

2012.02.19. 20:42

Tevesteaket ettek, sivatagban aludtak

Szeged - Tizenöt nap alatt közel 10 ezer kilométert vezettek, aludtak a Csillagok háborújának forgatási helyszínén és a Szaharában is. A szegedi egyetemista, Székessy Hunor és nagybátyja, Székesi Szabolcs teljesítette a Budapest–Bamako ralit. <br>

Bobkó Anna

– Marrákesben láttunk kígyóbűvölőt, fotózkodhattunk pórázon tartott majmokkal. Boujdourban tevesteaket kóstoltunk. Enyhén csípős volt, ízlett. Marokkó és Mauritánia határán, a senki földjén aknák között lavíroztunk. Néhány estét a Szaharában, sátorban töltöttünk – emlékezett vissza [namelink name="Székessy Hunor"]. A 21 éves szegedi orvostanhallgató nagybátyjával, Székesi Szabolccsal nevezett a Budapest–Bamako ralira. Tizenöt nap alatt közel 10 ezer kilométert vezettek.

Székessy Hunor és nagybátyja, Székesi Szabolcs sikerrel vette az akadályokat a Budapest–Bamako ralin. Fotó: DM/DV

Székessy Hunor és nagybátyja, Székesi Szabolcs sikerrel vette az akadályokat a Budapest–Bamako ralin.
Fotó: DM/DV

– A nagybátyám régóta tervezgette, hogy egyszer belevág egy nagy kalandba. A Discoveryn látott egy összefoglalót a Budapest–Bamakóról, és eldöntötte, hogy indul. Megígértem neki, ha addigra végzek a vizsgáimmal, én is vele tartok – hallottuk Hunortól. A kétfős csapat egy kétkerék-meghajtású Ford Mondeóval vágott neki az útnak. Az indulást hosszas információgyűjtés előzte meg, valamint jó néhány oltás: többek között tífusz és sárgaláz ellen.

– Nem volt kockázatmentes az út. Én is hallottam az afrikai túszejtésekről. A német rendőrség még figyelmeztetett is indulás előtt, hogy jól gondoljam meg, érdemes-e nekivágnom – magyarázta Hunor, aki Szabadkán született, de Németországban nevelkedett. Ott keresték fel karácsonykor a rendőrök. A fiatalember azonban hajthatatlan volt.

Január 13-án indultak Budapestről. Verona felé vették az irányt. Jártak Monacóban, Barcelonában és Gibraltáron is. Hajóval keltek át Marokkóba.

Tevepanoráma. Fotó: DM/DV

Tevepanoráma.
Fotó: DM/DV

Megnézték Casablancát, és kirándultak Marrákesben is. Agadir után pedig jártak azon a helyen, ahol a Csillagok háborúját forgatták: a „Tatuin bolygón" kunyhóban töltötték az éjszakát. Mauritániában véletlenül lehúzva felejtették az ablakot, ezt csokikészletük bánta. Az ottani szegény, éhező gyerekek szinte kifosztották az autót: elvittek, amit csak elértek.

A rali szervezői minden évben valamilyen nemes cél mellé állnak: a résztvevők idén a Sincam Boxe-i iskolaépítést támogatták. A szegediek többek között tankönyveket vittek a gyerekeknek. Hunor naplót vezetett az útról. Bejegyzéseit hamarosan blog formájában osztja meg az érdeklődőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!