Szeged és környéke

2012.03.23. 14:09

Schmitt: Ha nem vigyázunk, leértékelődik a lengyel-magyar barátság

Ópusztaszer – A történeti emlékparkban megkezdődtek a magyar–lengyel barátság napi események, majd Szegeden ugyancsak zsúfolt program várt a lengyel és magyar elnökre.

Gonda Zsuzsanna

– Megtiszteltetés, hogy itt ünnepelhetünk, ahol a magyar állam megalakult. Biztosan minden ide látogató magyarnak meglódul a fantáziája, hogy milyen lehetett ezer évvel ezelőtt, amikor a magyarok megindultak az európai úton – mondta [namelink name="Bronislaw Komorowski"] lengyel köztársasági elnök Ópusztaszeren a nemzeti történeti emlékparkban a lengyel–magyar barátság napja alkalmából rendezett ünnepségen pénteken. Szerinte a magyaroknak nem volt tudomásuk szláv népekről, de biztosak lehettek benne, hogy valahol szövetségesre bukkannak.

A lengyel és a magyar elnök megyejárása. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


[namelink name="Schmitt Pál"], Magyarország köztársasági elnöke így fogalmazott: „minden kezdet nehéz volt, de íme micsoda nagyszerű nemzet lett Lengyelország." Beszélt arról is, hogy a két nemzet végérvényesen és visszavonhatatlanul közös családokba került, amikor hosszú utat megtéve együtt léptünk az EU-ba, a NATO-ba, a Visegrádi 4 ország együttműködését pedig magunk alakítottunk. ki. Szerinte a lengyel–magyar barátság igazi tettekben nyilvánul meg, a lengyel és magyar emberek szívében. Hozzátette: lehet, hogy a fiatalokat ez annyira nem hatja meg, mert ők már nyitottabb világba születtek. Ezért ha nem vigyázunk, leértékelődik ez a csodás barátság. Minden meg kell tehát tenni elnöki, állami, önkormányzati és civil szervezetek szintjén is, hogy a barátság megmaradjon.

A lengyel és a magyar elnök megyejárása. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


2007 óta vándorzászló is jelképezi a két nép barátságát, amelyet most Poznan városa adott át a Csongrád megyei önkormányzatnak. [namelink name="Magyar Anna"] megyei elnök beszédében úgy fogalmazott, számunkra a lengyel a legtisztább nemzet Európában, mindig viszonyítási pont volt és az is marad. A barátság érték, mely Isten ajándéka, erre emlékeztessen a zászló – tette hozzá. A köztársasági elnökök ez után kitüntetéseket adtak át, majd két tölgyfát ültettek el az emlékparkban, amelyet a helyi általános iskolások gondoznak majd.

Kitüntetettek

A magyar-lengyel kapcsolatok elmélyítésére tett erőfeszítéséért Schmitt Pál Tadeusz Kaczornak, Magyarország tiszteletbeli főkonzuljának a magyar érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta, Csúcs Lászlónénak, az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnökének pedig a magyar érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adta át. Bronislaw Komorowski a lengyel érdemkereszt arany fokozata kitüntetést adományozta Csáki Bélának, a Darfü Nonprofit Kft. önkormányzati kapcsolattartójának.

A Senator Honoris Causa (a szenátus tiszteletbeli tagja) címet adományozta a Szegedi Tudományegyetem Bronislaw Komorowski lengyel államfőnek pénteken, a Dugonics téri rektori hivatalban.
[namelink name="Szabó Gábor"] rektor elmondta: az intézmény nagy örömmel kapcsolódott a két nép barátságát ünneplő rendezvénysorozathoz. Ő ahhoz a generációhoz tartozik, amelyek tagjai ha a 70-es években találkoztak, kívülről fújták: Polak, Wegier, dwa bratanki... Ha pedig a lengyel államelnökkel a Balaton partján beszélgetnek, lett volna közös témájuk: szidni a szovjeteket. De ennél azért mélyebb a nemzetek közötti kapcsolat: a két nép szabadságvágyában kapcsolódik össze – hangsúlyozta a rektor.

Valóban volt esély a találkozóra, hiszen Szegeden sem először jár, egyetemistaként stoppal jutott el ide – mondta Bronislaw Komorowski, aki megköszönte, hogy felvették a szegedi egyetemi közösségbe, és felidézte: a szegedi és a vilniusi egyetemet is Báthory István alapította. A városban zajló Szent-Györgyi konferenciával kapcsolatban úgy fogalmazott: C vitamin nélkül nem tudnánk élni. Jó volna, ha az egyetemen a barátság vitaminját is feltalálnák, ezt mindkét nép szedné, és tovább élne a kapcsolat a két nemzet örömére.

Schmitt Pál a két nép barátságának történelmi gyökereiről beszélt, és arról, hogy a „szimpátia, a szeretet, a barátság érzését tovább kell adnunk". Szerinte semmi sincs tudomány nélkül, mindent, ami az életünket meghatározza, tudományos alapokra kell helyeznünk, ezért fontos, hogy a két nép barátsága többek között az egyetemek közötti együttműködésben is megnyilvánuljon.

A lengyel és a magyar elnök megyejárása. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Az államelnökök – mindkettőt elkísérte a felesége is –, és kíséretük ez után egy PESA villamost nézett meg a Somogyi utcai megállóban - Bronislaw Komorowski a vezető ülésbe is beült. A kísérettel tartott többek között [namelink name="Botka László"] szegedi polgármester, [namelink name="Polner Eörs"], a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője, [namelink name="Roman Kowalski"] budapesti lengyel nagykövet, [namelink name="Kiss Róbert"], varsói magyar nagykövet is.

Ez után átvonultak a Dóm térre, ahol az államelnökök a katyni emlékkeresztnél az 1940-es mészárlásra emlékeztek. Útvonalukon átmenetileg leállították még a gyalogos közlekedést is. A Demokratikus Koalíció néhány tagja az Oskola utca sarkánál a magyar köztársasági elnök képét emelte a magasba, egyik képen a „dr?" a többin a „nem" szót írák fölé.

A hivatalos program a dómban folytatódott, ahol [namelink name="Kiss-Rigó László"] püspök celebrált ünnepi misét.

A lengyel és a magyar elnök megyejárása. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Kárpátok Trójája a Móra-múzeumban
Lengyel bronzkori erődöt és régészeti parkot, valamint értékes kincsleleteket, arany ékszereket és egy sírrekonstrukciót is bemutat a Móra-múzeum tegnap megnyílt új régészeti kiállítása. A Kárpátok Trójája című tárlat szeptember 2-áig látogatható. Ritkaságnak számító kincseken és régészeti leleteken keresztül ismerhetik meg az érdeklődők a füzesabonyi bronzkori kultúrát. Egy papnő fejrekonstrukcióján arany fejdíszt és hajkarikákat állítanak ki. A fazekasság és harcászat műtárgyai mellett bemutatják a tiszaladányi kincsleletet: a sértetlen állapotban megtalált edényeket, baltákat, karpereceket és kartekercseket, amelyeket valószínűleg vallási céllal vagy ellenséges támadás miatt temettek a föld alá. A bronzkori hitvilágot szakrális kellékek – rituális avatótárgyak, amulettek – szemléltetik, valamint egy főnöki sír rekonstrukciója is látható. A hazai emlékek mellett a lengyelországi Trzcinica bronz- és szlávkori erődje is megismerhető. A Kárpátok Trójája elnevezésű lengyel régészeti parkban egy négyezer éves erődöt rekonstruáltak: eredeti formájában építették újjá a telep egyes részeit. Mellvédek, a földvárhoz tartozó sáncok, földbe ásott és felszíni házak idézik meg a régi időket.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!