Szeged és környéke

2012.04.17. 20:06

Feltörték a hittudományi TO-vezetőjének e-mailfiókját

Szeged - Feltört elektronikus postafiókokból származó leveleket szivárogtatott ki az interneten a galferences blog. A szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolához köthető dokumentumokban például az áll, hogy Skamla Gábriel, az intézmény tanulmányi osztályának vezetője 130 ezer forintért vásárolta a szakdolgozatát. Kozma Gábor rektor nem kívánt nyilatkozni az ügyben, Skamla Gábrielt nem értük utol.

Szabó C. Szilárd

„Bízva a további sikeres együttműködésbe szeretnék rendelni egy szakdolgozatot. Téma: A magyar milléniumi emlékművek. Ezeknek az emlékműveknek áttekintése, bemutatása. (...) Terjedelem: 50 oldal irodalomjegyzék, melléklet nélkül. Határidő kb.: december 30-ka (előreláthatólag, lehet még belőle január 15 is) Érdekelne ennek a projektnek az ára valamint a fizetés ütemezése?!" – írta még tavaly október 11-én egy Nóra nevű bérszakdolgozat-írónak [namelink name="Skamla Gábriel"].

Nóra még aznap válaszolt: „Megkaptuk a pénzt, köszi, Zsuzsa hamarosan küldi a komplett anyagot. A modulháló elkészítését 5e Ft-ért vállalná. (Nekem azt mondta, hogy vmi előadás anyagát készítette el ingyen.) Amiről pedig legutóbbi leveledben érdeklődtél, 130e Ft lenne, ha másfeles sortávval értendő az 50 oldal. Fizetési ütemezés elméletileg ua., mint az előzőnél: előre 30%, dolgozat felénél 20, és a végén a maradék 50. De ha neked így nem jó, persze rugalmas vagyok."



A fenti e-mailek Skamla Gábriel feltört elektronikus postafiókjából származnak. Több hasonló levéllel együtt a galferences blog hozta nyilvánosságra. Az üggyel a szegedcafe.hu foglalkozott először. A galferences webes napló névtelenségbe burkolózó, bennfentesnek tűnő hallgatói azt írták: a blog az igazság feltárására jött létre a nyilvánosság bevonásával. Szerintük a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola vezetése erkölcsileg lenullázódott, évek, hónapok óta bármit megengedhetnek maguknak. A nyilvánosságra került levelek alapján komoly vádakat fogalmaznak meg, visszaélésekről beszélnek. A blogbejegyzések főszereplője [namelink name="Kozma Gábor"], a szeged-csanádi egyházmegye fenntartásában működő intézmény rektora, [namelink name="Györgyiné Koncz Judit"] oktató, Skamla Gábriel hallgató, a hallgatói önkormányzat (hök) alelnöke, aki év eleje óta a főiskola tanulmányi osztályának is vezetője, valamint [namelink name="Farkas Petra"] hallgató, a rektor titkárnője.

Feljelentés

[namelink name="Jászai Linda"] rendőrségi sajtószóvivőtől megtudtuk: a hittudományi főiskola feljelentést tett az elektronikus postafiókok feltörése miatt. A szóvivő a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el részleteket az ügyről.

A blogon szó van Skamla Gábriel Kárpát-medencei keresztény tudományos diákköri konferenciára készült dolgozatáról, ami a kiszivárogtatók szerint a szakdolgozathoz hasonlóan „nem a saját erejéből készült". A tudományos diákköri dolgozatról (tdk) Skamla Gábriel is ír egy levelében: „Jól vagyok, az éjszaka aránylag ideges voltam. Végül is a citromailt szerintem nem törték fel. A tippnetes, gfhf-es és gmailes fiókomat törték fel. (...) Hát gondolom azt szeretnék bizonyítani, hogy vásároltam a tdk dolgozatomat, meg hogy egyéb sáros ügyeim is voltak. Próbálok higgadt és nyugodt maradni, bár nem egyszerű."

Egy másik levelében arról ír ismerősének a tanulmányi osztály vezetője a galferences blog szerint, hogy a főiskolán lekapcsolták a szervert, és valamilyen adatmentést végeztek, és „lesz valamilyen feljelentés". Skamla azt is írja, hogy többször is beszélt a rektorral, aki „nagyon pipa volt".

Lapunk is szeretett volna beszélni az ügyben Kozma Gábor rektorral. Arra lettük volna kíváncsiak, hogy tettek-e feljelentést az elektronikus postafiókok feltörése miatt. De azt is szerettük volna megtudni a rektortól, hogy mi a véleménye a nyilvánosságra került levelekről, indult-e belső vizsgálat az ügyben. Azt is megkérdeztük volna, hogyan lehet egy aktív hallgató a hittudományi főiskola tanulmányi osztályának vezetője, és tervezi-e, hogy ezek után meneszti posztjáról Skamla Gábrielt. Kozma Gábor rektor szerdán közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban.

Tegnap egész nap kerestük a főiskolán Skamla Gábrielt, de nem értük el. Üzenetet is hagytunk, de eddig nem hívott vissza bennünket. A tanulmányi osztály vezetője egy közösségi honlap szerint 1987-ben született, az általános iskolát Újvidéken, a középiskolát Szabadkán végezte el, a Paulinium Klasszikus Püspökségi Gimnáziumban érettségizett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!