Szeged és környéke

2013.03.01. 22:48

Bajnai a reményről beszélt Szegeden

Szeged - Ma Magyarország nem úgy működik, mint egy normális ország. A rossz kormányzás megjelenik az emberek hétköznapjaiban, több a munkanélküli, kevesebb a befektetés, külföldre menekülnek a fiatalok – mondta tegnap Szegeden Bajnai Gordon. A volt miniszterelnök, a Haza és Haladás Egyesület elnöke, az Együtt 2014 társalapítója tárgyalt Botka Lászlóval, és együttműködési megállapodást írt alá a Szabad Város Egyesülettel.

Munkatársunktól

[namelink name="Bajnai Gordon"] szegedi fóruma előtt a városházán tárgyalt [namelink name="Botka László"] polgármesterrel az önkormányzatok és Szeged helyzetéről. Erről később a volt miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy sokat dolgozott együtt miniszterként, majd kormányfőként Botka Lászlóval, akit a legsikeresebb városfejlesztő polgármesternek tart az országban. Botka a háromnegyed órás megbeszélés után a távirati irodának elmondta, arról tájékoztatta Bajnait, hogy a kormány minden hangzatos ígérete ellenére mind jogilag, mind gazdaságilag leépítette az önkormányzatiságot.

Bajnai Gordon fóruma Szegeden a Tisza Szállóban. Fotó: Frank Yvette (galéria)


A Tisza Szállóban megrendezett fórum előtt Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke, az Együtt 2014 társalapítója és [namelink name="Nagy Sándor"], a Szabad Város Egyesület elnöke együttműködési megállapodást írt alá. Ebben Nagy elmondása szerint az szerepel, hogy bevonják őket a szakpolitikai kérdések véleményezésébe, a szegedi egyesület pedig képviseli a városban az Együtt 2014 programját.

A szálló dísztermében több mint négyszázan hallgatták Bajnai Gordon előadását. A volt miniszterelnök elöljáróban elmondta, másokkal együtt ő is olyan országban szeretne élni, ahol összetartó a nemzet, ahol az emberek bíznak a kormányban, és ahol a szülő bízhat abban, hogy a gyermeke többre viszi, mint ő. Mert az Együtt 2014 filozófiája szerint aki törekszik, az többre viheti. Szemben a szomszédvárosban megfogalmazott és a Fidesz által hivatalos szintre emelt „mindenki annyit ér, amennyije van" életszemlélettel, amely Bajnai szerint pontosan leírja azt, ami 2010 óta Magyarországon történt. Úgy vélte, a Fidesz felmondta a szolidaritást az oktatásban és az adórendszerben.

Plüsslibával tüntetett a Jobbik

Körülbelül egy tucatnyi jobbikos tüntető várta a Tisza Szállónál Bajnai Gordont. Ott volt [namelink name="Tóth Péter"] szegedi elnök is, aki egy plüsslibát szorongatott a kezében. A volt miniszterelnökre írt rigmusokat – például Hitelt vegyél devizára, Gordonkának minden álma – az az [namelink name="Ótott Ferenc"] kiabálta, aki előző héten a városháza előtti birkás demonstráción is ott volt.

– Ma Magyarország nem úgy működik, mint egy normális ország. A rossz politika kettéosztotta az országot, ami emlékezetesen a kokárdakitűzéssel és -hordással indult. A rossz kormányzás megjelenik az emberek hétköznapjaiban, több a munkanélküli, kevesebb a befektetés, külföldre menekülnek a fiatalok, kétszer annyi ember hagyta már el az országot, mint 1956-ban – mondta Bajnai, hozzátéve: 2014-ben új korszak kezdődhet. Hangsúlyozta, a jövő évi országgyűlési választás sorsforduló lesz, mert szerinte egy generációra eldönthetjük, hogy leszakadó, zsugorodó, veszekedő országban akarunk élni, vagy jobb Magyarországot építünk. A politikus elmondta, ma nem úgy politizál a kormány, ami előrevinné az országot. – Megosztották a társadalmat Európa kérdésében, pedig ha ebben a nehéz időszakban van magyar érdek, akkor az az, hogy Európához tartozzunk. Ellenséggé tették Európát, ellenséggé tettek engem. Számításunk szerint már 300 millió forintot költött az álcivil szervezet arra a plakátkampányra, amit ellenem folytatnak. Ez a Fidesz-stratégia. Mivel semmi jót nem tettek, gyűlöletet szítanak, és 2030-ról beszélnek – mondta Bajnai Gordon. Közölte, ha megnyerik a választást, bevezetik az igazságos adórendszert, amellyel a társadalom 92 százaléka jobban jár. Matolcsy György jegybankelnöki jelöltségéről szólva azt mondta, súlyos szakmai és politikai felelősség terheli azért, ami 2010 óta a magyar gazdaságban történt, és nem biztató, hogy ilyen kudarcos gazdaságpolitika után rábízzák a Magyar Nemzeti Bankot. Ugyanakkor hozzátette, Matolcsyt is megilleti új posztján az ártatlanság vélelme.

Szó volt még arról, hogy az Együtt 2014 pénzben és médiában nem tudja felvenni a versenyt a Fidesszel, ezért azt tervezik, országos kampányt indítanak, és próbálnak támogatókat szerezni, hogy minél több emberhez tudják eljuttatni az üzenetet: van remény, 2014-ben egy új korszak kezdődhet.

Online tudósításunkat itt olvashatják el újra. >>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!