Szeged és környéke

2013.04.12. 08:28

Biomassza, termálvíz, prémium: Botka nem írja alá

Szeged – Véget ért a közgyűlés. A képviselők elfogadták a biomassza üzemre és termálvíz kitermelésre vonatkozó előterjesztést, a polgármester viszont nem írja alá. A prémiumok is újráznak.

Trogmayer Éva

18:20: A zárt ülésen díszpolgári címet kapott Baradnay Gyula sebész, címzetes egyetemi tanár. Pro Urbe díjat kapott Fekete Gizi színésznő és Tóth Sándor szobrászművész. Szegedért emlékéremmel jutalmazták Hajdú Géza népművelőt, Pajor László urológust, Lednitzky András az Orvoskari DÉkáni hivatal vezetőjét, Kiss Tamást a MEFESZ alapítóját valamint Simon Miklós festőművészt. Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért elismerést kapott Lasse Hallmurto Turku stratégiai tanácsnoka és Falkay György gyógyszerész.

18:05: A biomassza erőmű kapcsán jogilag lehetetlen helyzet állt elő, mondja a polgármester a sajtótájékoztatón. A Szenergott Kft. nem szolgáltatott adatokat. A Városüzemeltetési bizottság kérte a terveket, erre kaptak nemleges választ. Így a képviselők nem tudhatják, hogy milyen környezetterhelés valósulhat meg péládul. A vita tárgya az volt, hogy ez egy előzetes elvi hozzájárulás. Erről szó sincs, állítja a polgármester. Ráadásul oda jogszabály tiltja az építkezést, ahova a Fidesz tervezi az üzemet. A határozat szolgalmi jogot valsóít meg, tehát egyértelműen jogi kérdésről  van szó.

Évek óta gondolkodnak rajta, hogy hogyan lehetne csökkenteni a költségeket, a távhő árát. Régóta folyik a vita a geotermia, azon belül is a visszasajtolás körül. A szegedi egyetem most egy sikeres tendert hajt végre, mely a geotermiára építve, 30 százalékkal csökkenti majd a fűtés árát. A technológia fejlődött tehát, és már lehet gondolkodni a geotermikus fűtésben. A termál vizet így nem használati melegvízként, hanem fűtésre lehetne használni. KEOP pályázat a korábbi években is volt, most is van, nem igaz a Fidesz állítása, hogy ez vissza nem térő alkalom. Abban is biztos a polgármester, hogy a jövőben is lesz ilyen pályázat.

A prémium értékelésről szólva: az volt  a nagy érv, hogy korábbi gyakorlat szerint történik minden. Ez nem igaz, mondja a polgármester. Nevetséges prémiumcélok eléréséért kaphattak jutalmat, és későn tűzték ki a feladatokat.

18:02: Vége a közgyűlésnek. Polgármesteri sajtótájékoztató következik.

17:42:  Sódar István azonnali menesztését nem fogadta el a közgyűlés. Pályázatot írnak ki a helyére, június 20-tól veszti el státuszát. A Szegedi Vásár és Piac Kft. vezetőjét, Erdei Pétert nem váltották le. Az SZKT és a Testamentum Kft. üzleti tervét nem fogadták el, a többi cégét igen. Az antiszegregációs terv felülvizsgálatát elfogadták.

A biomassza fűtőműről és a geotermikus alapú használati melegvízről szóló előterjesztést elfogadták, közbeszerzést nem írnak ki. Botka László nem írja alá a határozatot, mert az súlyosan törvénysértő, mondja.

Botka László a prémium feléadatok értékelését és kitűzését sem írja alá.

17:35: Szavazás következik.

17:00: 15 perc szünet, majd zárt ülés következik.

16:52: Solymos László szerint vissza kell vonni az előterjesztést.

16:48: A 2013-as prémium kitűzések következnek. Kalmár Ferenc visszavonja az IH-ra vonatkozó részt.

16:41: Solymos László javasolja, hogy ne fogadják el az előterjesztést.

16:31: Ménesi Imre szerint rossz helyre kerülne a biomassza üzem. Őt többen hívták már fel, hogy hol lakik Bohács, hogy csak úgy Rókusra tervez egy ilyen üzemet. Semmit sem tud az egészről a lakosság. Nagy Sándor szerint nem véletlenül nem kapták meg az anyagot. Kalmár Ferenc kéri, hogy adjon a közgyűlés három percet Básthy Gábornak, a Szegedi Hőszolgáltató vezetőjének. 

Ő azt mondja a hatósági eljárások egyik követelménye, hogy a kért hozzájárulás megszülessen. Egy nemleges döntés attól fosztja meg a magánbefektetőt, hogy ezt az eljárást végigvigye, teszi hozzá.

Szegedi közgyűlés 2013. április 12-én. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


16:28: Solymos László azt mondja, azt az ígéretet kapta Bohácstól, az említett kockázatokat majd a közgyűlésen elmondja. Tegye fel a kezét, aki hallotta, kéri. Nem érti, miért ragaszkodnak ehhez az előterjesztéshez ebben a formában.

16:26: Tóth Károly szerint a szegedieknek joga van tudni a kockázatokak. Egy üres lapra tilos szavazni, mondja.

16:18: A polgármester azt kérdezi, miért nem akarnak közbeszerzési eljárást. Póda Jenő szerint rossz kérdésre csak rossz választ lehet adni. Póda azt kérdezi, hogy Botkáék miért nem adták meg a lehetőséget Szegednek azzal, hogy megpályáztak volna valami hasonló projektet.

A polgármester kérdi, hogy Póda ismeri-e a megvalósíthatósági tanulmányt. A válasz: nem. De nincs is szükség az ismeretére, mondja.

Mózes Ervin fenntartja törvényességi észrevételét és ismerteti a bíztatási kár jelentését: ha a cég befektet előzetes munkák elvégzésébe, azért mert a közgyűlés most megszavazza ezt a javaslatot, akkor később joggal fordulhat bírósághoz, ha mégsem valósíthatja meg.

Szentistványi szerint eddig ez a legbotrányosabb előterjesztés, amivel eddig találkozott.

Botka szerint nem fordulhat elő, hogy aláírja.

16:06: Póda Jenő  szerint vagy nem olvasták el az ellenzők az előterjesztést, vagy olyan érdekeikbe ütközik, amiket ő nem ismer. A javaslat csak tulajdonosi hozzájárulást kér, mondja, de ez még nem jelent semmit.Botka szerint a szegediek érdekeit sérti az előterjesztés. Elzárja őket attól, hogy a legjobb ajánlattevővel dolgozzanak. Mindenki politikai felelősségről beszél.

15:59: Bohács szerint Botkáék 2008 óta dolgoznak rajta, hogy valami hasonlót létrehozzanak. Szerinte a város nem kockáztat semmit. Botka azt válaszolja, hogy ha akartak volna biogáz erőművet, írtak volna ki pályázatot. Szerinte a Fidesz becsapja a szegedieket. Papírjuk van róla, hogy nem tudják, miről döntenek, mutatja a Szenergott reggeli közleményét arról, hogy nem ad megvalósíthatósági tanulmányt. Bűncselekmény így dönteni egy beruházásról. Nagy Sándor szerint az előterjesztő kifejezetten titkolja a beruházás paramétereit és szeretné, ha vakon döntenének.

15:56: Bohács szerint a rezsicsökkentés a legfontosabb a beruházásban. Botka folytatja: olyan cégcsoporttal akarja végeztetni ezt a munkát a Fidesz, aminek 25 tagja közül 12 ellen zajlik végrehajtási eljárás. Közbeszerzést kell kiírni, ha tisztességes a szándékuk.

15:47: Bohács Zsolt megújuló energia-projektje következik. Szerinte nem törvényellenes a javaslata, ahogy azt korábban Mózes Ervin mondta. Felhívja rá a figyelmet, hogy további rezsicsökkentést hozhat az előterjesztés elfogadása. Szerinte csak arról kell dönteni, hogy támogatják-e az elképzelést.

Semmit nem tudunk erről a beruházásról, mondja Botka. Ez az előterjesztés alkalmatlan arra, hogy tárgyalják.Javasolja, hogy írjanak ki rendes közbeszerzést, úgy hogy a termálkutak vizét fűtésre, ne pedig használati melegvízként használják.

15:44: Áttérünk a közfoglalkoztatásra. Ménesi Imre ismerteti a helyzetet.

15:34: Juhász Gyula jelzi Szentistványinak, hogy nyitottak az LMP javaslataira, úgyhogy kéri legközelebb nyújtson be módosító indítványt. Kosik Dénes (Fidesz) javasolja, hogy fogadják el az indítványt és kérdi, hogy visszahozható-e a terv a következő közgyűlésre is. Mózes Ervin javasolja, sőt kifejezetten kéri, hogy ma fogadják el. De műhelymunka indulhat, teszi hozzá. Szentistványi beszél, Botka azt mondja, aki megfejti, mit akar mondani, az kap egy 2013-as belépőt a Szegedi Ifjúsági Napokra.

15:31: Pocsai Blanka az oktatási bizottság tapasztalatairól beszél az antiszegregációs tervvel kapcsolatban.

15:28: Szentistványi tartja a véleményét.

Galéria kép

15:17: Solymos László együttműködéséről biztosítja Nagy Mihályt, a hiányzó javaslatot beemelték az előterjesztésbe. Szentistványi István is azt kéri, hogy ne támogassák jelen formájában az előterjesztést. Hüvös László szerint nincs akadálya, hogy legközelebb térjenek vissza a témára, ha Nagy Mihálynak maradtak fenntartásai. Megbeszélik, hogy az általa hiányolt tételt beemelték az előbb. Keresztúri Farkas Csaba szerint már rég megbukott az antiszegregációs terv. Nagy Mihály visszautasítja Keresztúri felszólalását, szerinte most tényleges munka folyik, a városvezetéssel közösen pozitív dologkat vittek véghez. Még Keresztúri is támogatta a költségvetésüket, mondja. Hangos nevetés tör ki a képviselőkből.

15:11: Az antiszegregációs terv felülvizsgálata következik. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Nagy Mihály szólal fel. Köszöni az eddigi hozzáállást. A problémát, úgy látja, csak közösen lehet megoldani. Azt kéri ne szavazza meg a közgyűlés az alpolgármester előterjesztését, mert hiányos. Egy fórum létrehozását is javasolja, ami a helyi cigányság problémáival foglalkozna.

15:09:
Solymos László nem javasolja Bohács Zsolt módosító indítványát.

15:04: Folytatjuk a 2013-as üzleti tervekkel. 8 cég tervez árbevétel növekedést, a többiek a csökkenésre alapoznak, valamint 8 tervez üzleti szintű nyereséget és csak egy vállal nagyobb mérleg szerinti eredményt, mondja Solymos László. Szerinte a  vezetők sem gondolják, hogy képességeik megfelelnének a nyereségtermeléshez, vagy a minimális nullás üzleti tervhez. Javasolja ne fogadja el a közgyűlés az üzleti terveket.

14:43: Szünet.

14:41: Gyimesi László óriási különbséget vett észre a két oldal között: a Fidesznek van belátása, a szocialitásknak nincs.

14:36: Kohári változtat előterjesztésén: törlésre javasolja a 6 havi távolléti díjat.

14:29: Keresztúri Farkas Csaba szerint 8 éven keresztül lerombolták a várost a szocialisták. Veszteséges látványberuházásokról beszél és bevásárlóközpontokról. Botka szerint mindig nagyon jó, amikor Keresztúri várospolitikai kérdésekkel foglalkozik, pedig tudja mindeki, hogy nem ezért van itt. Keresztúri Egy Szolzsenyicin idézettel válaszol: Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak személyes boldogulása úgy kívánja. 

14:20:Folytatódik a vita a beruházásokról. Botka szerint a Fidesz semmit nem hozott a városnak. Haág Zalán szerint a Dóm felújítását a Fidesznek köszönhetjük. Szentistványi István folytatja azzal, hogy végtelenül szomorú, amit itt zajlik.

14:15:
Botka figyelmezteti a piac bérlőit, hogy a bérleti díjakból semmi nem jut a szegedieknek. Haág Zalán azt kéri szegediektől, hogy a milliárdos beruházásokra is gondoljanak ilyenkor. Mi szükség volt rájuk, kérdi, teremthetett volna munkahelyeket is a polgármester. A beruházásokról folyik a vita.

14:12: Solymos László idézi, hol látja, hogy költ a cég vagyonvédelemre. De áttér a többi cégre. Továbbra is úgy látja, hogy pazarlóan bánnak egyes vezetők a közpénzzel.

14:07: Kommunikációs szőnyegbombázás zajlik az önkormányzati cégek ellen Juhász Gyula szerint. Szerinte nem pontosak az alpolgármester adatai. Valótalnságok vannak az előterjesztésben, például az, hogy Környezetgazdálkodási Kft. mennyit költ vagyonvédelemre. Szerinte semennyit.

14:00 Haág Zalán keresztényként a hallal és a borral kezdené. Érti, hogy a Ménesi, mint volt kocsmáros miért a borra koncentrál. A Vásár és Piac Kft. rendezvényeket szervez, ehhez bizonyos dolgokat, mint például a bor, meg kell vásárolnia.

Galéria kép

Botka szerint a fideszesek kirúgtak, majd meghurcoltak mindenkit a kormányváltáskor és azzal indokolták, hogy 2002-ben a szocialisták is ezt tették. Ez nem igaz, mondja, a piac volt igazgatója jó szakember volt, így 16 évig irányíthatta a piacot, ők nem rúgták ki 2002-ben. Sikerült a piacból veszteséges céget csinálni, nem ezért újították fel, fejezi be.

13:58: Gila Ferenc (MSZP) a Fidesz kecskére bízta a káposztát, mondja. Rossz kezekben van Szeged gazdálkodása. 


13:51: Kalmár Ferenc szerint javaslatot kéne kérni arra, hogy hogyan lehetne növelni a közlekedési társaság bevételeit. Nem a vonalak megvágásával kellene élni.

Botka szerint pont Kalmár javaslatára vágták meg a járatokat. Emelett a polgármester felhívja  a  figyelmet, hogy megszűnt a tömegközlekedési normatíva, így 500 millió forintot vesztett a város.

Kalmár szerint az önkormányzati hitel konszolidáció következményeként több mint 400 millió forinttal kell a városnak kevesebbet költenie a bankok felé. Miért nem ezt fordítja Botka a közlekedésre, kérdi. Visszautasítja, hogy ő szavazta volna meg a vonalak megvágását. Idén nem, csak tavaly, amikor muszáj volt tűzoltásból.

1,6 milliárd forintot vett el a kormány és Kalmár Szegedtől, amikor megszavazta a költségvetést, mondja a polgármester.

13:48: Botka László felhívja Gyimesi László figyelmét rá, hogy ma nem bűncselekmény az önkormányzat jóváhagyásával rosszul gazdálkodni. Hülyének lenni ma Magyarországon alkotmányos jog, ezt tudjuk. Demagógia ezzel jönni. A kérdés egyszerű, hagyják-e, hogy ez így folytatódjon, mondja. A politikai felelősséget a Fidesz és a Jobbik viseli.

13:44: Hüvös László szerint a Szegedi Sport és Fürdők Kft. 2010 előtt milliós veszteségeket produkált, most pedig 2,5 millió forint a nyeresége. A két végelt között 71 millió forint különbség van. Akkor senki enm írta le, hogy micsoda botrány az a veszteség, mondja.

13:41:
Ménesi Imre nemrég azt mondta, hogy a fideszesek vizet prédikálnak és bort isznak, és no lám 600 ezer forintot költött a Vásár és Piac Kft. borra, mondja most. Szeretné tudni legalább volt-e közte Szegedi leányka, vagy a leányka csak az igazgatónak jár?

Csak azon törik a fejüket, hogyan talicskázzák ki a bevételt. Két év alatt 24-szeresére emelkedett a hirdetési költség a piacnál, de mit kell hirdetni, ha minden asztal elkelt, kérdi. Gyors szemlélet és igazgatóváltásokra volna szükség. Ez a pazarló gazdálkodás megengedhetetlen, főleg, hogy másoknak 47 ezer forintból kell élniük.

13:36: Szentgyörgyi Pál szerint gyarlóságról és hozzá nem értésről van szó. Kónya Gábor (MSZP) veszi át a szót és az IKV-ról beszél. Szerinte már egy haveri kör irányítja. Ne szórják felelőtlenül a város pénzét, kéri a Fideszes képviselőktől.

Galéria kép

13:32: Gyimesi László szerint a szocialisták a SZIN legértékesebb részét, a vendéglátást privatizálták. A szennyvizet ráadásul a Tiszába engedték.

2010 ben 170 millió forint volt a Vásár és Piac Kft. számláján, amit nem fizetett ki, hanme elköltött. Így kezdődött az igazgató munkája, hívja fel a figyelmet a polgármester. A piac működésén csak az látszik, hogy azonnal elkölti a bevételt.

13:22: Gyimesi László arra hívja fel Solymos László figyelmét, hogy kötelessége feljelentést tenni, ha hűtlen kezelést gyanít. Ezt javasolja is, döntsön az ügyről a bíróság. Ő azonban úgy látja, sok a csúsztatás. Az előterjesztésben olyan dolgokat sorol fel Solymos, véli Gyimesi, amik nem fedik a valóságot. A gazdasági helyzet a többlet kiadások egy részét indokolja. Indokoltnak tartja, hogy a Vásár és Piac Kft. költ reklámra, hisz nagyáruházakkal versenyez. Az SZKT szemére azt vetik, hogy többet költ vagyonvédelmere. Az igazgatóváltás előtt ez az összeg 40 milliós volt, most kicsit több, mint a fele, mondja. További adatokat sorol, majd hozzáteszi valós számokat akart mutatni a cégekről, akik szűkülő önkormányzati támogatás mellett hatékonyabban működnek.

Botka László emlékeztet rá, hogy a szegediek tudják, hogy nem jó az, ha veszteséges a piac. Szerinte ebből a tevékenységből veszteségesnek lenni, művészet. Az IH igazgatója elherdálta a város vagyonát, konkrétan jogszabály ellenes, hogy távolléti díjat fizetnének neki. Kohári szerint nincs ilyesmmi az előterjesztésében. Nem érti miért csinálják, ha csak nem a Jobbik egy szem szavazatáért, mert ne feledjük, hogy a Jobbik javasolta az igazgatót, válaszol Botka.

Mózes Ervin felolvassa az előterjesztésből ide vonatkozó részt. Botka László szerint a végkielégítés szót próbálják kikerülni a távolléti díj kifejezéssel.

13:17: Solymos László szerint mindenkinek szembesülnie kell vele, hogy mi történik a Mars téri piacon, akkor is ha nem támogatják a menesztésről szóló előterjesztést. A Szegedi Vásár és Piac Kft. igazgatója rosszul kezeli a cég vagyonát. Ehhez a képviselőknek is közük van, hiszen több kerületi képviselők által szervezett rendezvényre is költött pénzt a Kft. Sürgősségi indítványként tárgyalja a közgyűlés ezt az ügyet.

13:13:  A cégek ügyét igazából a 170 ezer szegedi tudja megítélni, folytatja Nagy Sándor. A valaha sikeres piacról ma menekülnek az árusok. Mindegy, hogy miért alakul így, azt kell nézni, hogy a szegediek érdekeit szolgálják-e a cégek. Állatorvosi lova a szegedi ügyeknek a közlekedési társaság is, mondja, a helyi közlekedés feltételei egyre rosszabbak. Ráadásul a beszámolók alapján is egyértelműen romlanak az adatok. Nem arról van szó, hogy valaki rontani szeretné a cégekkel kapcsolatos hangulatot, a cégek maguk teszik ezt meg.

13:03:
Szentgyörgyi Pál elmondja, hogy a 288 milliárdos vagyonból 260 milliárdot önkormányzati cégek kezelnek. Az eredmények viszont nem jók. A 13 önkormányzati cég nettó árbevétele összességében közel 5 százalékkal csökkent, mindössze háromnál nőtt a bevétel a bázisévhez képest. Egyes cégek hatalmas veszteséget produkáltak - 55 milliót a Szegedi Közlekedési Társaság, 65 milliót az Ifjúsági Ház, 8,2 milliót a Szegedi Vásár és Piac Kft., 24 milliót a Városi Televízió - mások az utalt pénzek parkoltatásával tartjáka  szintet. Két előterjesztés van a testület előtt: egy Fideszes és egy MSZP-s. Szentgyörgyi Pál nagyon jókat röhögött Gyimesi László beadványán, mondja.

[namelink name="Tóth Károly"] (MSZP) szerint Sódar István már menekülni próbál. De nézzük a tényeket javasolja: 66 milliós veszteséget hozott, miközben teljesen alaptalanul növeltek kiadásokat, mint például a reklámköltségek. Szerinte a tartozások miatt bármikor elindíthatják a felszámolási eljárást a cég ellen. Szó sem lehet róla, hogy 5 millió forintot kapjon Sódar ezek után. Még az is lehet, hogy valóban nem lesz SZIN, teszi hozzá.

13:02 Folytatódik a közgyűlés. Következnek az önkormányzati cégekre vonatkozó adatok.

11:15: Szünet következik, egy órakor folytatódik a közgyűlés.

11:10: Szentistványi István hiányolja a cserjéket a Dugonics térről. Nagy a hangzavar. A lakosság igényei és érzési nem azok, amit a papír mutat, nem jó a Széchenyi tér tervezete, mondja. Botka László szerint Szentistványi megint bebizonyította, hogy tiszteletre méltó környezetvédő bölcsészként nem tudja feldolgozni, hogy a fák nem élnek örökké.

10:06 A videokamerás térfigyelő rendszer kapcsán Mihálffy Béla (Fidesz) dorozsmai képviselő elmondja, biztos javulni fog a Szegeden élők biztonsága.

10:58: Keresztúri Farkas Csaba szerint soha nem volt ekkora káosz az oktatásban, mint most. Nagy Sándor felhívja rá a figyelmet, hogy Bohács és Kalmár képviselők megszavazták a parlamentben az oktatási rendszer átalakítását. Botka László szerint minden bajnak az az oka, hogy az iskoláink elvesztették önállóságukat. Haág Zalán is az együttműködés szükségességére hívja fel a figyelmet. Vita alakul ki a Szint Kft. takarítási tevékenységével kapcsolatban, mindenki szerint a másik hazudik.

10:52: Solymos László kérdi Pocsai Blankát, hogy mint pedagógusnak van-e társadalom biztosítása. Valamint visszaemlékszik egy Kalmár Ferenc interjúra, ahol a képviselő arról beszélt, hogy megkérdezi Hoffmann Rózsát, mi lehet a saját véleménye. Kalmár Ferenc válaszában elmondja, hogy már nincs probléma az egészségbiztosítással. A baloldali képviselők nevetnek. Pocsai Blanka szerint az első lépés ahhoz, hogy segítse a közgyűlés a munkát, hogy igennel szavaz az együttműködési megállapodásra.

Szegedi közgyűlés 2013. április 12-én. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


10:48: Kalmár Ferenc arról beszél, februárban Szegedre látogatott Hoffmann Rózsa, akiknek akkor elmondták az igazgatók, hogy olyan probléma nem volt, amit 24 órán belül ne tudtak volna megoldani. Ez csak hisztéria keltés a baloldal részéről. Révész Mihály szerint a pedagógusoknak nincs érvényes szerződése, azt sem lehet tudni, ki parancsol nekik. Mindenki köszönettel tartozik a pedagógusoknak.

10:45: Nagy Sándor az oktatási bizottság munkájáról csak elismeréssel tud szólni, ellentétben Pocsai Blankával. Nem érti mi lehet a problémája a képviselőasszonynak. Minden tisztelete azoké, akik a mai hibrid rendszert életben tudják tartani.

10:43: Szentistványi István szerint gondolni kell azokra a folyamatoktra is, melyek rontják a környezetet.

10:35: [namelink name="Pocsai Blanka"] (Fidesz) reméli, hogy most megoldódhat a  balesetveszélyes Hargitai-Fülemüle utcai játszótér lebontásának kérdése. Az újszegedieknek mondja, a megbeszélt pénz megérkezése után ez a probléma hamarosan megoldódik. Lesz az újszegedieknek közösségi terük.

10:31: Államosították az oktatási intézményeket, mondja [namelink name="Solymos László"], alpolgármester a negyedik napirendi ponthoz hozzászólni. Látható együttműködés a tankerület részéről, de nem túl hatékony egyelőre. A biztosítási alkusszal kötendő szerződéshez kapcsolódva a februári tervezet tér vissza, mondja.

Szegedi közgyűlés 2013. április 12-én. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


10:24: Továbblépünk a harmadik napirendi pontra. Szentgyörgyi Pál ismerteti a 2012-es zárszámadás főbb adatait. 

10:20: [namelink name="Juhász Gyula"] (Fidesz) a tápéi temető kapcsán megköszöni a hosszú ideje tartó szakértelmet, amivel az ügyet kezelték az illetékesek. Kiemeli a tervező, Balogh Tünde munkáját.

10:16: Napirenden minden, amihez Mózes Ervin törvényességi észrevételt fűzött.

10:13: Szavazás következik.

10:07: Újabb törvényességi észrevétel következik. A végrehajtási rendelethez szól hozzá Mózes Ervin. Botka László szerint [namelink name="Gyimesi László "] (Fidesz) azokat az eszközöket venné ki a közgyűlés kezéből, amellyel felügyeli a cégeket.

10:05: [namelink name="Hüvös László"] (Fidesz) szerint nem most van a helye a vitának. Botka László felhívja rá a figyelmet, hogy most is a Fidesz képviselői jelentkeznek. És Nagy Sándor, mondja Hüvös. Már nem, teszi hozzá Botka.

9:56: [namelink name="Szentgyörgyi Pál"] (MSZP) szerint belső bandázás folyik a cégvezetők és a felügyelőbizottságok között. Sosem volt ekkora a veszteség a cégeknél, mint most. Botrány, hogy Szegeden bratyizással működhetnek a cégek, mondja.

Mózes Ervin újabb törvényességi észrevételt fűz hozzá: a 2013-as célkitűzések között vannak értelmezhetetlen kitételek. Csak néhány: pályázat előkészítés, nem pedig pályázat megnyerése, vagy: ne egyféle proszívóval porszívózzon a cég, hanem másfélével is, és százezer forintos túlteljesítésre milliós prémiumot adnának. Át kell dolgozni az előterjesztést.

Haág Zalán szerint régóta gyakorlat Szegeden a prémiumosztás. Botkáék mindent megtesznek azért, hogy veszteségesek legyenek ezek a cégek. A polgármester szerint a Napnál is világosabb, hogy ki mennyi veszteséget produkált. Korábban törvényesen adtak prémiumot, nem így mint most, fejezi be.

9:51: Vita folyik a 2012-es prémiumok kiosztásáról. Mózes Ervin szerint Kalmár Ferenc javaslata törvénysértő. Haág Zalán egy 2009-es jegyzőkönyvet olvas fel, amelyből Botka akkori mondatait idézi a prémiumokkal kapcsolatban. 1990 óta gyakorlat a prémium osztás, véli a Fidesz. Kalmár nem vonja vissza az előterjesztést, ha az MSZP törvénysértőnek gondolja, akkor tegyen panaszt. Azt mondja korábban is kapott veszteséget produkáló cégvezető prémiumot, például Dózsa Gábor az SZKT-nál. Ilyen gazdasági helyzetben nem lehet 60 milliós prémiumot kiosztani, mondja Botka.

9:39: Törvényességi észrevételt tesz Mózes Ervin: ne tárgyalja Bohács javaslatát a közgyűlés. A beruházásról nincs adat, csak arról, hogy mihez kéne a városnak engedélyt adni. Nincs megvalósíthatósági tanulmány, ha dönt a testület, akkor vakon dönt. Ráadásul a kijelölt területen el sem helyezhető a biogáz fűtőmű a jogszabályok értelmében. A termálkutakra csak versenyeztetési eljárás keretében lehetne engedélyt adni, erről itt nincs szó. De hiányoznak a gazdasági számítások.Tárgyalásra alkalmatlan az előterjesztés. Bohács Zsolt (Fidesz) nem veszi le napirendről.

9:32: A napirend megszavazása következik. [namelink name="Mózes Ervin"], főjegyző törvényességi észrevételt tesz az IH igazgatóváltása kapcsán. Törvénysértő, hogy hat havi távolléti díjat fizetnének ki a leköszönt igazgatónak. Javasolja, hogy a pályázó felé feltétel legyen, hogy 5 éves szakmai tapasztalattal rendelkezzen. Botka reméli, hogy Kohári visszavonja a javaslatát, mert felháborító, hogy 5 millió forintot fizetne ki az igazgatónak, aki 66 milliós kárt okoztott a városnak. Kohári tárgyalná. [namelink name="Háag Zalán"] (Fidesz) más témával folytatja: kéri, hogy a Vásár és Piac Kft. ügyét ne tárgyalja a közgyűlés.

9:29: [namelink name="Szentistványi István "](LMP) most nem szociális, hanem környezetvédelmi kérdésekről szeretne beszélni.

9:27: [namelink name="Kozma József "] (MSZP) szerint törvénymódosítás kell ahhoz, hogy az emberek jobban éljenek: nem kell szétszórni a pénzüket.

9:23: [namelink name="Kohári Nándor"] (Fidesz) az újabb rezsicsökkentésről és összefogásról beszél. Az aláírások száma már messze fél millió fölött van, felkéri a szegedieket, írják alá a petíciót mindenképp. Szerinte más a valóság, mint amivel a "Botka-rezsim" ámította a várost.

Botka László szerint Kohárinak egy mentsége van, hogy olvasta az előző felszólalását. Kéri, gyakoroljon még egy kicsit.

9:17:
[namelink name="Nagy Sándor"] (Szabad Város Egyesület) napirend előtti felszólalásában arról beszél, hogy a szegedi oktatással eddig nem volt gond. A napokban azonban itt is sok a negatív tapasztalat, a Klebersberg Intézményfenntrató Központ nem volt felkészülve a beiratkozásokra. Egy korábban jól működő rendszer helyébe léptetetett az állam egy rosszul működő rendszert, mondja. A tanárok számára az egészségbiztosítás rendszere sem működött.

9:06: Koccintás után folytatódik a közgyűlés.

9:02: [namelink name="Botka László"] megnyitja a közgyűlést. Köszönetét fejezi ki a március 15-én kitüntetetteknek és Szeged Város emlékérmét adja át nekik.

8:59: A közgyűlés megkezdése előtt a Szenergott Kft. tájékoztatóját kapjuk meg, amelyben az áll, hogy a cégnek a biomassza fűtőművel és a geotermikus fűtéssel kapcsolatos megvalósíthatósági tanulmányt nem áll módjában megküldeni.

8:40: A városháza előtt tüntetők gyülekeznek, körülbelül harmincan. " Az IKV-nak kell a bérleti jog, de csak ingyen" és "5 éves a válság, 10 éve magas a bérleti díj" feliratú táblákat tartanak. A demonstrációt [namelink name="Jenei Imre"], az Eldorádó üzletek tulajdonosa szervezte.

Mars téri kereskedők tüntetése a közgyűlés és a városháza előtt. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Korábban írtuk:

Szeged közgyűlése ma tárgyalja a 2012. évi zárszámadást, a közép- és hosszútávú vagyongazdálkodási tervet, az idei közbeszerzési tervet, a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2012. évi beszámolóját, idei üzleti tervét, valamint ezek, illetve az antiszegregációs terv felülvizsgálatát.

Összesen tizenkilenc napirendi pont és négy egyéni képviselői sürgősségi indítvány vár a képviselőkre.

Tartsanak velünk!

A napirendi pontokkal kapcsolatban az alábbi előzeteseket írtuk a héten:

Simicska Lajos Szegedre is beteheti a lábát
Lemondott az IH igazgatója, Sódar István
LMP: A Bohács-javaslat komoly kárt okoz Szegednek                                                  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!