Szeged és környéke

2013.04.05. 15:06

Megújul a szegedi Gróf-palota teteje

Szeged, Szabadka - Felújítják az idén 100 éves szegedi Gróf-palota tetőszerkezetét: a fedélszék megerősítése, a tetőfedés cseréje is megvalósul 2014 áprilisának végére, a jellegzetes Zsolnay kúpcserepek eredeti minták alapján történő újragyártásával.

Munkatársunktól

A 2006-ban műemlékké nyilvánított, Tisza Lajos körút 20. szám alatti szecessziós palota rekonstrukciója a Századfordulós ékkövek – tematikus kalandozások a szecesszió varázslatos világában című projekt része. A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban Szabadkával működik együtt Szeged önkormányzata, mint vezető partner. A közel 345 ezer eurós összköltségű – ebből Szeged költségvetése mintegy 172 ezer euró – projektet Európai Uniós, állami támogatással és saját erőből finanszírozzák.

Szabadkán a világörökségi védettségű zsinagóga északi homlokzatát újítják fel, Szegeden pedig elkészül a szintén szecessziós, Fekete sas utcai Schaffer-palota homlokzat- és tetőrekonstrukciós terve – tudtuk meg a projekt pénteki nyitórendezvényén a szegedi városházán. Az önkormányzat fejlesztési irodájának irodavezető-helyettese, [namelink name="Oláh Miklós"] elmondta: a Gróf-palota tetejének felújítása beázások, statikai problémák miatt is aktuális. A Gróf-palota és több híres szabadkai épület tervezőjének, Raichle J. Ferencnek az emlékkiállítását rendezik meg, valamint monográfia készül az életéről. Az egyéves projekt része még egyebek mellett egy határon átnyúló turisztikai programcsomag összeállítása, leporellók, weblap és mobiltelefonra letölthető alkalmazás készítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!