Szeged és környéke

2013.04.11. 19:45

Simicska Lajos Szegedre is beteheti a lábát

Több sebből vérzik és törvénysértő Bohács Zsolt távhőszolgáltatás átalakításával kapcsolatos előterjesztése Solymos László szerint. Az alpolgármester úgy véli, ha a jobboldal megszavazza pénteken a javaslatot a közgyűlésen, akkor egy nem túl biztos lábakon álló cégcsoportnak játssza ki a szegedi távhőszolgáltatást.

Munkatársunktól

– 1999-ben a fideszes városvezetés privatizálta, játszotta át a szegedi távhőszolgáltatást egy Fidesz-közeli cégnek. A Fidesz most újabb lendületet vett, és ennek a cégnek akar újabb lehetőséget adni hosszú évtizedekre a távhőszolgáltatásban – kezdte tegnapi sajtótájékoztatóját [namelink name="Solymos László"]. Az alpolgármester szerint azonban [namelink name="Bohács Zsolt"] előterjesztéséből nem derül ki, miért lenne jó, ha a lakótelep közepén épülne fel egy biomassza-erőmű; nem tudni, milyen környezetvédelmi, egészségügyi hatása lenne ennek, és csökkene-e a beruházással a távhőszolgáltatás díja. Bohács Zsoltot két bizottsági ülésen is kérdeztem ezekről – folytatta az alpolgármester –, de semmit sem mondott az ügyben. – Hozzátartozik: ha lenne is díjcsökkentő hatása a beruházásnak, nem élvezhetnék a szegediek, hiszen a távhő díját nem az önkormányzat, hanem fejlesztési miniszter állapítja meg – hangsúlyozta a politikus. –Az előterjesztésből az derül ki, hogy a közbeszerzési szabályok kijátszásával szeretnék a Fidesz-közeli vállalkozót újra helyzetbe hozni. Miközben a város résztulajdonában álló Szegedi Távhőszolgáltató Kft.-t hosszú évekre elköteleznék, hogy a Simicska Lajoshoz közeli cégtől vásárolja a biomassza-erőmű a fűtési alapanyagokat. Bohács javaslatából az sem derül ki, mennyi lenne az alapanyagok beszerzési ára. Azt sem vizsgálták, hogy lehetséges-e, elfogadható-e a termálvíz használati melegvízként történő hasznosítása. Vagy ugyanaz a helyzet fordulna elő, mint több mint tíz éve Felsővároson, hogy sárga, büdös víz folyna a csapból. Ezt senki sem vizsgálta, erről senkinek sincs információja – mondta Solymos László.

Végrehajtás a tulajdonos ellen

Solymos László alpolgármester elmondta, a Szenergott Kft. – amely a közgyűlési előterjesztést készítette – az Energott Kft. tulajdonában áll, amely ellen bírósági végrehajtás folyik. Az Energott érdekeltségi körébe tartozó 25 cég közül 12 ellen folyik összesen tizennyolc bírósági vagy adóhivatali eljárás. Egy cégnél 100 millió forint feletti adótartozást állapított meg a NAV.

– Többször elmondtuk már, hogy az előterjesztő felel az indítványa tartalmáért. Itt és most a Szenergott Kft. írta az előterjesztést, amit Bohács Zsolt nyújtott be – mondta [namelink name="Nagy Sándor"]. A Szabad Város Egyesület képviselője, a városüzemeltetési bizottság alelnöke szerint az előterjesztésből a műszaki megvalósítás kérdéseire sem kaptak választ. – Ugyanakkor az kiderül az előterjesztésből, hogy a geotermikus projekthez és a biomassza-erőműhöz is uniós támogatást kíván nyerni a Szenergott. Ehhez viszont megvalósíthatósági tanulmányok kellett, hogy készüljenek. Ezeket viszont valamiért Bohács Zsolt nem kívánta a közgyűlés elé terjeszteni – hangsúlyozta Nagy Sándor, hozzátéve: ennek hiányában nem dönthet a képviselő-testület a kérdésről.

A képviselő elmondta, hogy a szegedi egyetem lebonyolított egy termálhőre alapuló hőenergia beszerzési pályázatot, ami a számítások szerint mintegy 30 százalék hődíj megtakarítást jelent majd az SZTE-nek. A közbeszerzési eljárás mostanában ért véget, indul a projekt. Nagy szerint az olyan példa, amit a város is követhetne. Elhangzott: Solymos és Nagy módosító indítványt nyújtott be a Bohács-javaslathoz. Ebben az szerepel, hogy a Szegedi Hőszolgáltató Kft. a várossal együttműködve készítse el egy olyan közbeszerzési eljárás kiírását, ami alapján később olyan tendert lehet lefolytatni, ami valóban megtakarítást hoz a szegedieknek és megfelel a környezeti fenntarthatóság követelményeinek. – Ez lehetővé tenné, hogy valós versenyben, átlátható módon történjen ennek a hőmennyiségnek a beszerzése, nem pedig úgy, mint most, amikor az utolsó pillanatban terjesztik a közgyűlés elé a témát – hangsúlyozta Nagy Sándor.

* * *

Bohács Zsolt közleménye

A szegedi lakosoknak tisztában kell lenniük vele, hogy a biomassza fűtőmű tervezett beruházása, a biomassza alapú energiaellátás és a geotermikus alapú használati melegvíz-előállítás megvalósítása az ő érdekeiket szolgálja, az ő életkörülményeiket teszi jobbá. A magánberuházó erre vonatkozó kezdeményezése mindenben megfelel a jogszabályi követelményeknek és egyéb feltételeknek, így az önkormányzattól kért tulajdonosi hozzájárulások megadásának nincs semmiféle akadálya.

Az ENERGOTT Kft., a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-ben érdekelt szakmai befektető Alfa-Nova Kft. többségi tulajdonosa által alapított SZENERGOTT Távhőtermelő Kft. geotermikus és biomassza alapú energiaellátást kíván megvalósítani a szegedi távhőszolgáltatásban. A SZENERGOTT Kft. magánberuházásként, saját, valamint pályázati forrásokból kívánja megvalósítani a közel 4 milliárd forint értékű fejlesztést, amely így Szeged legnagyobb megvalósuló termelő infrastrukturális beruházása lehet 2002 óta!

Ez a fejlesztés egyrészt legalább 50 új munkahelyet teremt Szegeden, azaz minimálisan ennyi szegedi embernek ad munkát. amire nem volt példa azóta, amióta az MSZP-s [namelink name="Botka László"] a polgármester. Mindemellett a fejlesztés egy forintjába sem kerül a szegedi önkormányzatnak, a szegedi lakosságnak. Sőt, a magánberuházó Szegedet gyarapítja, hiszen az SZKT tulajdonában álló területért, melyen a biomassza fűtőmű épülhet, bérleti díjat, ezenfelül építmény- és iparűzési adót is fizet! A beruházás semmiféle környezetterheléssel nem jár, nem szennyezi a levegőt. A biomassza fűtőmű tüzelőanyagának szállítása a MÁV Rókusi Pályaudvar területén keresztül biztosítható, így a lakóterületek elkerülésével valósul meg, nem zavarja a szegediek nyugalmát és mindennapjait.

A biomassza-erőmű nem terheli a Szegedet ivóvízzel ellátó rétegeket sem. A hálózati ivóvizet eddig is a föld alatti kutakból nyertük. A SZENERGOTT Kft. által megvalósítandó megoldással a kitermelt termálvíz megfelelő kezelés után közvetlenül a használati melegvíz-igények kielégítését szolgálná. A termálvíz így hálózati ivóvízből előállított használati meleg vizet vált ki, tehát éppen ugyanannyival csökken a város ivóvizét biztosító rétegek igénybevétele.

Legalább ennyire fontos, hogy a beruházás megvalósulása tovább csökkentheti a szegedi családok rezsiköltségeit, hiszen olcsóbbá teszi mind a fűtést, mind a meleg vizet. Néhány számadat ennek bizonyítására! A biomassza alapon előállított hő ára 2013. januári árszinten 3200 Ft/GJ, míg a földgáz alapon előállított hő jelenlegi, támogatással együtt elismert 5297 Ft/GJ költsége ennek csaknem a duplája! A geotermikus alapon szolgáltatott használati meleg víz ára 2013. januári árszinten 689,4 Ft/köbméter, szemben a támogatott 924 Ft/köbméter víz+melegítési díjjal. Ez óriási különbség, egyértelmű, hogy a program hatalmas könnyebbséget jelenthetne a szegedi lakosoknak, sokkal több maradna a pénztárcájukban. A két fejlesztés együttesen mintegy 32 százalékkal csökkentheti a szegedi távhőszolgáltatás földgázfelhasználását, ennek figyelembevételével összességében 10 százalék körüli költségcsökkenés érhető el.

Egyértelmű tehát, hogy a fejlesztés Szeged önkormányzatának és a lakosságnak a javát szolgálja. Jó lenne, ha a szocialisták végre nem mennének ezzel szembe, és befejeznék az emberek riogatását!

Dr. Bohács Zsolt
frakcióvezető
Fidesz-KDNP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!