Szeged és környéke

2013.05.31. 02:11

Vajda Árpád az IH igazgatója

Szeged - Nem tárgyalták Martonosi István menesztését, szóba került a "trafikmutyi", Orbán Viktor bicepsze és a Nemzeti Összetartozás dala is. Vajda Árpád az IH igazgatója és 10 milliót kapnak a tekések.

Trogmayer Éva

13.24: A közgyűlés elfogadta az SZKT, a Környezetgazdálkodási Kft. és a Testamentum Kft. üzleti tervét is. A Ifjúsági Ház ügyvezető igazgatója Vajda Árpád lesz. Nem fogadták el az iskolák átszervezéséről szóló beszámolót, Bíró Lajos Szent-Görgyi ALbert szobra kerülhet a rektori hivatal lépcsőjére.
A Heller Ödön Művelődési Ház igazgatója Neparáczki Ferenc, a Kecskési Művelődési Ház igazgatója Kollár József lesz. A közgyűlés elfogadta a Lapcom Kft.-vel való szerződés felbontására felszólító előterjesztést, a polgármester azonnal válaszolt: nem bontja fel a szerződést. Elfogadták az SZKT számlafizetési határidejének kitolására vonatkozó kérlemét is, a tekések pedig 10 milliót kapnak. Vége a közgyűlésnek!

13.00: Szünet után zárt üléssel, majd szavazással folytatódik a közgyűlés.

12.50: Tóth Károly interpellációja következik, egy kiemelt trafik-ügyben vár választ: "A Hekla Trade Bt. 2013. május 14-én alakult, a cég székhelye a Deák Ferenc utca 22., az IKV Zrt telephelye. A Bt. még aznap, az IKV nyilvántartása szerinti nyolcjegyű törzsszámmal megjelölve, beazonosítva kérte ingatlanok bérbeadását az IKV-tól.Az IKV vezérigazgatója már másnap, május 15-én válaszolt és kérte, hogy az ajánlata elfogadását írásban jelezzék. A Bt-től még aznap megérkezett az elfogadó nyilatkozat. Május 16-án Ön személyesen hozta be az IKV fejléces papírján készült az IKV vezérigazgatója által jegyzett előterjesztést, amit másnap a Vagyongazdálkodási Bizottságon már tárgyalni is akart. A cég bérleti jog ellenérték megfizetése nélkül, pályázati eljáráson kívül kérte 5 év határozott időre bérbe venni az Ág utca 5., és a Tápai utca 56. helyiségeket."- olvasható az interpellációban.

A következő kérdésekre vár választ Tóth Károly: Tudta-e Bohács Zsolt, hogy a cég csak két nappal az Ön személyes közbenjárása előtt alakult meg? Tudta-e, hogy a Hekla Trade Bt-t az önkormányzat 100 százalékos cégének, az IKV Zrt-nek atelephelyére, a Deák Ferenc utca 22. szám alá jegyezték be? Hogyan jegyezhette be magát oda a cég? Ki adott erre engedélyt neki? A Vagyongazdálkodási Bizottság elnökeként Bohácsnak van-e tudomása erről? Tudta-e, hogy a két kiszemelt helyiség kirakatában már a bizottsági ülést megelőzően hirdetést helyeztek el, melyben jelezték, hogy Nemzeti Dohánybolt fog nyílni a bérleményekben? Miért volt fontos neki, hogy személyesen hozza be a cég kérését, az előterjesztést a bizottságnak, a bizottsági ülést megelőző napon?

Bohács Zsolt nem tudta, hova és mikor jegyezték be a céget, és teljesen átlagosnak tartja az eljárást. Nincsenek 3/3-as ügynökei a Fidesznek, azt sem tudta, hogy mit helyeztek ki a kirakatokba, nincs ideje járkálni a városban, mondja. Az IKV pedig azért jött létre, hogy támogassák a bérbeadást, páláyztatnia pedig nem kellett.

Tóth Károly szerint Magyarország trafik-ügyben a szerencsés véletlenek országa. Megnyugtató választ nem kapott. A közgyűlés elfogadta Bohács válaszát.


12.44:
A Szegedi Tekézők Egyesületének támogatásához Szentgyörgyi Pál szól hozzá, aki szerint problémás lehet, ha hozzányúlnak a vis major alaphoz, azért, hogy pénzt adjanak az egyesületnek. Hüvös László kéri, támogassák 2014. júniusáig az egyesületet.

12.34: Áttérünk a kiskertekre. Nagy Sándor szerint végig kell vinni a vizsgálatot a beépíthetőségi százalékkal kapcsolatban, de nem szabad még döntést hozni. Gyimesi László köszöni a támogatást és óva inti a szocialistákat a szabotázstól. Szentistványi szerint elképesztő ingatlan- és telekspekulációkra adna okot az emelés.

12.25: A Lapcom Kft.-vel kötött szerződés felbontásának kérdése következik. Mózes Ervin tájékoztatja a közgyűlést, hogy nincs jogosultsága ebben dönteni. Törvénysértő és végrehajthatatlan az előterjesztés valamennyi pontja, nem javasolja a megszavazását. Szentistványi István, aki tiszteletben tartja a főjegyző véleményét,  nem tartja szerencsésnek a Délmagyarországgal való együttműködést. Szerinte meg kell szüntetni az összefonódást. Kalmár képviselő kérdi, hogy tavaly mennyit fizettek ki a Lapcom-nak, Mózes Ervin körülbelüli összeget tud csak mondani: néhány millió forintról van szó.


12.14: Keresztúri Farkas Csaba az óvodákkal kapcsolatban szólal fel. Szerinte ilyen formán átgondolatlan a javaslat, túl nagy terheket róna az óvónőkre. Hüvös László kéri most ne döntsenek az óvodákra vonatkozó előterjesztésről. Legközelebb szavaznak róla.

Közgyűlés Szegeden 2013. május 31-én. Fotó: Frank Yvette (galéria)

12.00: Solymos László arra reagál, hogy Hüvös László szerint túl vannak a problémákon. A legfőbb baj, a problémák felmerülése volt, mondja. Póda Jenőnek is válaszol: 26 millió forintos lejárt tartozása van a tankerületnek a tegnapi adatok szerint. Feljön a nemzeti összetartozás dala is, amit a Nemzeti Összetartozás Napján az iskolákban ajánlott énekelni. Póda Jenő szerint gúnyt űznek a nemzeti összetartozásból a szocialisták. Hozzáteszi egyébként nem az a fontos, hogy ki támogatja az iskolákat, azt mindekinek meg kell tenni, mert Szeged a mi városunk.

Gyakoroljon!



11.57: Hüvös szerint nem merev a rendszer és nincs róla szó, hogy ne vennék figyelembe az iskolák és a tanulók, szülők érdekeit.

11.51: Folytatódik a vita. Póda Jenő felhozza az 50 milliós tartozás (NGSZ) kérdését. Ütemesen fizetik a számlákat, mondja. Csip-csup politikai ügy, amit kreálnak a szocialisták. Nem érti, mi a probléma azzal hogy centralizáltan nevezik ki a dolgozókat, így az igazgatókat is. Eddig sem volt olyan, hogy a pedagógusok meghatározhatták volna, hogy ki lesz a főnökük. Botka szerint ez nem igaz: a városban tíz éve leteheti a voksát a tanári kar egy jelölt mellett, és ha nincs kizáró ok, ő nyer. Nem véletlenül félnek a pedagógusok, kiszolgáltatottak lettek.

11.38: Botka szerint rossz a szegedi iskoláknak, ha nem hívjuk fel a figyelmet a hibákra. Kérdi, valóban marginális problémának gonodlja Hüvös például az elsősök beiratkozása körüli botrányt? Túl vagyunk rajta, válaszolja a képviselő.

11.25: Jön a beszámoló az oktatási intézmények átszervezésének tapasztalatairól. Botka László az iskolák államosításának visszásságairól beszél. Solymos szerint nincs partner, akivel egyeztetni lehetett volna, csak kérdéseket lehetett feltenni, válaszokat nem kaptak a tankerülettől. Ad hoc jellegű az intézmény működése, az iskolák nem tudják tervezni a jövő tanévet. Egy nehézkesen és rosszul működő rendszerről van szó, minőségi romlás látható a szegedi intézményekben, mondja. Hüvös László politikai műbalhénak tartja az elmondottakat. Szerinte a szocialisták nem a lényegre koncentrálnak, pedig az intézményekben töretlenül folytatódott az oktatás, a rendszer működik.

Közgyűlés Szegeden 2013. május 31-én. Fotó: Frank Yvette (galéria)


11.14: Tovább lépünk az IH-ra. A harmadik igazgatót keresi a közgyűlés a ciklus alatt, hívja fel a figyelmet Solymos. Tóth Károly a szocialista frakció nevében Jávorszky Iván kinevezését támogatja. Keresztúri Farkas Csaba Vajda Árpádot javasolja, akire szerinte a szocialisták is leadták voksukat Jávorszky mellett.

Hideg van a teremben, míg Szentgyörgyi Pál beszél fel-le járkálnak a fázó fideszes képviselők. Haág Zalán elmondja Vajda Árpádot javasolta a bizottság.

11.05: A 7. ponntal folytatjuk. Szentgyörgyi Pál szerint a Hőszolgáltató produkálja a legnagyobb veszteséget. Solymos szerint is csak a magántulajdonosnak lesz jó az újabb szerződés. Keresztúri szerint rednkívül álságos a politika, amit a biomassza ügyben folytatnak a szocialista képviselők, aháttérben ők is támogatják ugyanis a tervet. Botka László szerint ez nem igaz.

11.08: Nagy Sándor köszöni Keresztúrinak, hogy még mindig felemelgeti a nevéhez köthető fejlesztéseket. Nem esne jól neki, ha a szegediek elfelejtenék a szerepét, mondja.

10.52: Juhász Gyula szerint semmi sem jó a szocialistáknak, döntsék el végre, hogy mit szeretnének, szólítja fel a frakciót.

Nagy Sándor szerint Bohács romba döntötte reggeli szónoklatát. Bekiabálások szakítják meg a felszólalását. Szerinte nem lehet azzal vádolni őket, hogy elhanyagolnák a körtöltésen kívül élőket. [namelink name="Keresztúri Farkas Csaba"] (Jobbik) érdekesnek tartja Nagy sándor hozzászólását, bukott gazdasági vezetőnek nevezi. Solymos köszöni Keresztúri, mint egykori "garázdaság miatt bukott jogi- és ügyrendi bizottság vezető" hozzászólását.

Zsarolást emleget Solymos

10.51: Nem újdonság, hogy a városi tömegközlekedés alulfinanszírozott, mondja Juhász Gyula. A város évek óta képtelen finanszírozni a rendszert, amit a közösségi közlekedésnek jelentenie kell. Az állami finanszírozás megszűnt, áldozatul esett a támogatási keret az EU-s elvárásoknak. Európában gyakorlat, hogy akkora közösségi közlekedési rendszert tart fent a város, amit finanszírozni tud.

A Testamentum Kft. ügyéhez hozzászóla: nem zsarolta senki az ügyvezetőt, a körülmények kényszerítik arra, hogy a tápéi ravatalozót újítsák fel, mert életveszélyes és már megígérték. Solymos szerint Juhász Gyula most ismerte el, hogy az ő ígéretét teljesíti az ügyvezető, amikor inkább a tápéi ravatlozóra költi a pénzt, mint a Belvárosi temetőre.

Az alpolgármester azzal folytatja, hogy Szeged több támogatást nyújt a közlekedési társaságnak, mint más nagyvárosok.

Közgyűlés Szegeden 2013. május 31-én. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Haág Zalán szerint rengeteg sületlenség hangzott el az előbb. Annál jobb a szocialistáknak, minél rosszabb ez embereknek, mondja. Haág szerint az sem valós adat, hogy az SZKT többet fordít marketingre, mint korábban. Szentgyörgyi szerint ilyen nem hangzott el az ő felszólalásában.

Solymos Szerint az SZKt azóta veszteséges, mióta a Fidesz által kinevezett vezető irányítja. A Fidesz szerint ez hazugság.

Hüvös László üdvözli a döntést, hogy a gyálaréti temetőt is felújítják. Szerinte a szocialistákat nem érdeklik a külső városrészek, az üzelti tervet pedig nem csak ők, de az MSZP sem támogatta előző alkalommal. Solymos kijavítja: napirendre sem voltak hajlandók venni az ügyet, majd a "másik zsaroló"-nak nevezi.

10.36: Foglyai a cégvezetők a Fidesznek, mondja Szentgyörgyi Pál. Ez tarthatatlan, így nem lehet olyan gazdálkodást elvárni, ami hoz és nem elvisz.

10.29: Nagy Sándor szerint érdemes lenne a Fidesz képviselőinek a saját házuk táján szétnézni. A problémahalmaznak csak egy pontja, hogy az SZKT-t még mindig ugyanaz a menedzsment viszi, amit egyszer már ők is alkalmatlannak találtak.

A temetőhöz hozzászólva elmondja, hogy nem érti miért nem veszik figyelembe a városi érdeket, amikor az intézmény nem tudja ellátni az alapfeladatát. Solymos szerint valamilyen formában zsarolták a cégvezetőt, hiszen az előző közgyűlésen a Fidesz nem volt hajlandó trágyalni a prémiumcélkitűzéseit sem.

10.22: A tulajdonosi döntést igénylő kérdéseknél tartunk. Az önkormányzati cégek életében példátlan, hogy ennyi üzleti terv érkezzen be (5 darab), mint a Szegedi Közlekedési Társaságtól egy éven belül, mondja Solymos László alpolgármester. Szerinte az új üzleti tervet sem szabad elfogadni.

A környezetgazdálkodási Kft.-nek is újabb üzleti tervet kellett készíteni, a jövőben ez problémás lehet. A Testamentum Kft. üzleti tervét sem javasolja elfogadásra Solymos.

10.10: Szentgyörgyi Pál (MSZP) a legális és illegális kocsmázásról beszél. Reméli a további együttműködés is eredményes lesz.

A rendőrök ismerik a problémákat, jön a válasz, a nyári időszakra külön tervük van. Most nincs nagy közbiztonsági kockázat.

10.08: [namelink name="Kalmár Ferenc"] (Fidesz) a nagy Tesco környéki problémákra hívja fel a figyelmet és elmondja, úgy látja, hogy a mozgó járőr már segített valamennyit a helyzeten. Kéri, a járőrök a tömbbelsőkbe is nézzenek be.

Közgyűlés Szegeden 2013. május 31-én. Fotó: Frank Yvette (galéria)


10.05: [namelink name="Haág Zalán"] (Fidesz) köszöni a rendvédelmi szervek munkáját és együttműködését a közgyűléssel. Felhívja a figyelmet a jó időben erősebbé váló problémára: megzavarják a belvárosi lakók nyugalmát a szórakozó fiatalok.

9.56: A rendészeti vezetők beszámolójával folytatódik a közgyűlés.

Orbán bicepsze

9.54: [namelink name="Szondi Ildikó"] (MSZP) szavazatával a közgyűlés levette napirendről a Hőszolgáltató vezetőjének leváltására vonatkozó javaslatot. A napirendet egyhangúlag elfogadták.

9.43: [namelink name="Juhász Gyula"] (Fidesz) a Testamentum Kft. és Szegedi Közlekedési Társaság vezetőinek 2012-es prémiumcél kitűzésére tesz javaslatot sürgősséggel, kéri előterjesztésként tárgyalja a közgyűlés az ügyet. [namelink name="Mózes Ervin"], főjegyző szerint ilyen formában - a tartalmi és formai követelmények megléte nélkül - ez most nem trágyalható. Javasolja a következő ülésre dolgozzák ki.

Bohács Zsolt nem tárgyalná a Hőszolgáltató város által delegált vezetőjének  leváltására vonatkozó előterjesztést. [namelink name="Ménesi Imre"] (MSZP) kéri, hogy tárgylaják.

9.39: [namelink name="Szentistványi István"] (LMP) a szegediek, a lakóközösségek érdekérvényesítésének nehézségeiről és a lehetséges megoldásokról beszél. Közben leállt azóra, nem méri a képviselő hozzászólását. Botka megállítja, jön a napirend megszavazása.

Közgyűlés Szegeden 2013. május 31-én. Fotó: Frank Yvette (galéria)


9.35: [namelink name="Kozma József"] (MSZP) szerint a túlzott deficit eljárás alól való kikerülés Magyarország sikere, de beszélni kell róla, hogy ki fizeti meg az árát. A terhek nem arányosan érintenek mindenkit: mióta a Fidesz van hatalmon, a gazdagok többet vesznek ki a közösből. Orbán Viktor bicepszén kívül csak az a hit lett erősebb, hogy ez az autokratikus rendszer legfeljebb egy évig maradhat érvényben, mondja.

9.31: [namelink name="Bohács Zsolt"] (Fidesz) felolvas: bekövetkezett, amire már évek óta várt az ország,  kikerültünk a túlzott deficit eljárás alól. Örülnek neki, hogy az MSZP is elismeri a kormány ez ügyben tett munkáját, akkor is, ha egyébként kormányzásuk idején szegénnyé tették az országot. A Fidesz tapsol. Botka köszöni, hogy megtisztelte a Fidesz a várost azzal, hogy leküldte ezt a szöveget.

9.26: A tanárok köszöntése után napirend előtt Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) szólal fel "trafikmutyi" ügyben. 35 ezer magyar vállalkozás bevétele csökken majd, ezek közül több száz szegedi cég vesztett a trafik-ügyön. Strómanok, családi barátok és üzletfelek nyertek jogot trafik üzemeltetésre.

9.11: Az életműdíjak átadásával folytatjuk: Dr. Baricz Zsoltnét ( Rókusi Általános Iskola nyugalmazott énektanára), Dr. Kiricsi Imrénét (a Kőrössy József Közgazdasági Szakközépiskola nyugalmazott igazgatója), és Mustos Tamás Jánost (Gábor Dénes Szakközépiskola volt igazgatója) jutalmazzák.

Közgyűlés Szegeden 2013. május 31-én. Fotó: Frank Yvette (galéria)


9.00: Kezdődik a közgyűlés. Pedagógus nap alkalmából mond köszönetet a polgármester az óvónőknek, tanároknak, tanítóknak. Ünnepséggel nyitjuk a napot: [namelink name="Szatmári Keve"], a Király-König Péter Zeneiskola növendéke játszik klarinéton, zongorán kíséri [namelink name="Iglódi Éva"], tanárnő.

Korábban írtuk:

Az ülésen - egyebek mellett - elhangzanak az egyes közrendvédelmi és közbiztonsági feladatokat ellátó szervezetek beszámolói (Rendőrség, Vízirendészet, Katasztrófavédelem) továbbá szó lesz a Szeged város helyi építészeti örökségének védelméről szóló 55/2005. (XI.17.) Kgy. rendelet módosításáról, a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói munkakörére érkezett pályázatok elbírálásáról, az oktatási-nevelési intézmények állami fenntartásba való átadásának tapasztalatairól, valamint a pedagógiai szakszolgálati intézmények átszervezésének véleményezéséről illetve döntés születhet a Szent-Györgyi Albert szoborpályázatról.

Lesz mit olvasni! Mi kitartunk, tegyék meg önök is!         

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!