Szeged és környéke

2013.06.28. 08:55

Biomassza továbbra is a terítéken

Szeged – Nem vonják vissza a biomassza erőműre vonatkozó hozzájárulást és nem lesz nyílt közbeszerzés sem. A prémium célkitűzéseket sem fogadták el.

Trogmayer Éva

12.58: Vége a közgyűlésnek.

12.55: Nem fogadták el a Testamentum Kft. vezetőjének 2013-as prémiumcélkitűzéseit és az SZKT-ra vonatkozó célkitűzéseket sem. De nem fogadták el a Testamentum Kft. 2012-es értékelését sem.

12.51: [namelink name="Lukácsházi Győző"] a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója. Az iskolaigazgatók esetén a Madách iskolában a tantestület által támogatott jelöltet támogatja a közgyűlés.

12.43: A szavazás értelmében marad a bizottsági javaslat a felújítási alapról: a 11 Fideszes kerület kapja a 60 millió 99 százalékát.

12.34: 14 igen és 14 tartózkodás mellett a közgyűlés nem fogadta el a biomassza erőművel kapcsolatos tulajdonosi hozzájárulás visszavonását és nyílt közbeszerzés kiírását. A Fidesz kitart a javaslat mellett.

Panelprolik és biomassza-oligarchák: közgyűlés Szegeden. Fotó: karnok Csaba (galéria)


12.02: Fél egykor szavaznak.

11.57: Kezdődik a zárt ülés. Semmi egyéb napirendi ponthoz nem szóltak hozzá a képviselők.

11.37: A nevelési-oktatási intézmények vezetői posztjára kiírt pályázatok véleményezése következik. Botka szerint aggályos, hogy a miniszter nevezi ki az igazgatókat, Szeged álljon ki az iskolák által támogatott jelöltek mellett, javasolja. [namelink name="Pocsai Blanka"] elmondja, a bizottság 90 százalékos megegyezésben az iskolák véleményét figyelembe véve tette le  a voksát. Tudja, hogy az átállás nem probléma mentes, de nem az a dolguk, hogy gátolják ezt.

Botka László azt mondja, döntést kell hozni, nem lehet mindenkit támogatni. Kötelességük kiállni a szegedi iskolák mellett. Solymos László azt mondja, Szeged eddig sem akadályozta az átállást. Az önkormányzat többször kérte levélben, hogy tájékoztassák a támogatott vezetők személyéről, választ azonban soha nem kaptak. A bizottság pedig nem minden esetben támogatta azt, akit a tantestület is, folytatja. Ma reggel a tankerületnek egyébként 42 millió forintos adóssága volt a város felé, teszi hozzá.

11.27: [namelink name="Haág Zalán"] úgy érzi, belvárosi körzetére még bőven ráférne a felújítás. Szentistványinak felhívja rá a figyelmét, hogy ne gondolja, hogy ő az egyetlen, aki itt a szakmaiságot képviseli. Úgy gondoloja, korábban sem volt arányos a pénz elosztása. 

A vita közben arról is folyik, hogy mely körzetekben nyerte meg Botka a polgármester választást. Haág Zalán és Mihálffy Béla körzetében például nem, állítják a képviselők. Mihálffy szerint ráadásul ott tesz keresztbe Botka Kiskundorozsmának, ahol csak tud, szerinte a polgármester semmit sem támogat. Botka szerint az a baj, hogy egyetlen jelentősebb fejlesztési pályázatot sem hoztak Szegednek.

Szentistványi szerint Haág Zalán összetéveszti őt Keresztúri Farkas Csabával. Nem ő képviseli a szakmaiságot, ő csak szeretné, ha a szakmaiság képviselve lenne.

11.16: Korábban volt egy prioritás lista, ami aszerint volt összeállítva, hogy mi szorul felújításra és azt hányan használják, mondja Botka László. Mihálffy Béla megismétli, amit Juhász Gyula mondott. Amikor Juhász benyújtotta az indítványát, akkor a két szocialista bizottsági tag elhagyta a termet, így nem volt lehetőség a tárgyalására, ezután következett az a beadvány, amiről most vitatkoznak. Járdarekonstrukciós terveket sorol, melyeket a Fideszes képviselők támogatnak, a polgármester viszont ellenük van.  Színvonaltalan, ócska demagógiának nevezi Botka Mihálffy beszédét. Most felsorolt 11 tervet, Botka listáján 23 van, állítja. Kiskundorozsma a Mihálffyt megelőző időszakban többet fejlődött, mint előtte bármikor, mondja.

Panelprolik és biomassza-oligarchák: közgyűlés Szegeden. Fotó: karnok Csaba (galéria)


Juhász Gyula leszögezi, hogy a teganp hozott határozat semmilyen törvényt nem sért. olyan listát fogadtak el, amit hónapokon keresztül egyeztettek a környezetgazdálkodással. Az MSZP csak tegnap rántotta elő a listáját. Miféle hozzáállás, hogy egy olyan listáról kéne döntést hozniuk, amit az utolsó pillanatban nyújtanak be, kiabálja.

11.10: Keresztúri Farkas Csaba visszatér az előző ponthoz. Szerinte az Osztrovszky utca 1. részletben történő értékesítése törvénytelen. Mutyit sejt mondja, és várná Mózes Ervin törvényességi észrevételét, mert szerinte a csak oktatási célokra felhasználható épület ily módú értékesítése rendelet ellenes. A polgármester felhívja rá a figyelmét, hogy az épület nem kel el, ezért kell részletfizetést ajánlani. Amennyiben valaki egy összegben fizetne természetesen előnyt élvezne.

Juhász Gyula a felújítási alap szétosztásához szól hozzá. Botka szerint az, hogy egy városban mely játszótereket, utcákat kell rendbehozni, nem lehet politikai kérdés. Azokra a területekre kell koncentrálni, amiket sokat használnak.Természetesen nagyon fontos a többi is, de nincs annyi pénzt. Egyáltalán a keret költségvetésben való szerepeltetése a Fidesz ötlete volt, mondja Juhász Gyula, és ők már az elején megmondták, hogy a külső területekre akarnak koncentrálni. Botka szerint a saját politikai céljaikra használnák a pénzt.

Szentistványi szerint Juhász Gyula nagyon fontos dolgot mondott, amikor előzőleg így reagált a témára: "Ez van!". Ez nagyon szomorú, ugyanis tényleg azt jelenti, hogy politikai döntésről van szó. Ráadásul mindig, alapvetően így műkodik a helyi és országos politika is.

10.53: Kezdődik a vita a pénzosztásról. Botka László elmondja, hogy 60 millió forint jut évente a városban szükséges felújításokra. A mostani bizottsági ülés azonban olyan döntést hozott, hogy ennek a pénznek a 99 százaléka olyan városrészeknek jutna, melyeket Fideszes politikus képvisel. Elmondja, ez felháborító, de bizonyos javításokat, például a veszélyes játszóterek felújítását, egyébként is el kell végezni.

10.40: Áttérünk a SZÉSZ módosításokra. Szentistványi István szerint, bár fontos a  jó foci, de talán nem a stadion építés a legfontosabb, gondolva itt a Felső-Tisza parti építkezésre. Botka László szerint, ha Szegeden bármi épül, amihez megvan a támogatás, akkor legyen. Ha azt kérdezi tőle Szentistványi, hogy ezt a 2-2,5 milliárdot értelmesebb célokra is el tudná-e költeni a polgármester, akkor a válasza igen. De most erre van lehetőség. 

Szentistványi alapvetően egyetért, kivéve azzal, hogy ha bármilyen "talált" pénzt el kéne fogadni. Ezek a "beleugrások", meg a "gigantomán emlékmű" állítás hozzák a várost néha nagyon rossz helyzetbe.

10.20: Szentistványi István az esélyegyenlőségi programhoz szól hozzá. Szerinte egy év múlva a közgyűlésnek kellene felülvizsgálnia a programot, nem az illetékes bizottságnak. Solymos László szerint ugyanezt a vitát egy nyílt bizottsági ülésen ugyanúgy lefolytathatja Szentistványi a bizottság elnökével, hiszen most sem szólt hozzá más a vitához. A módosító javaslatot nem fogadta el a közgyűlés, maga a program átment.

Panelprolik és biomassza-oligarchák: közgyűlés Szegeden. Fotó: karnok Csaba (galéria)


10.06:  Nagy Sándor felhívja rá a figyelmet, hogy most is épp termálkutakat fúrnak a városban, ráadásul 10 év alatt meg is térülne egy ilyen projekt. [namelink name="Juhász Gyula"] (Fidesz) fejét fogva rohan ki. "Ezt nem lehet bírni"- mondja.

Bohács Zsolt szerint nem térül meg a rendszer és nem is volt olyan kút a térségben, ami másfél évnél tovább működött volna. Azt mondja, hogy a város egy millió forintért 50 százalékos részesedést kapna a 3 milliárdos cégből.

[namelink name="Keresztúri Farkas Csaba"] (Jobbik) szerint lánccsörgetés és pampafüst, amit az MSZP művel. Juhász Gyula visszajött. Szerinte Botka maga ismerte be, hogy kezdeményezte a biomassza erőmű létrehozását a Népszabadság hasábjain. Ha ez így lenne, mondja Botka, már lenne biomassza erőmű.

Nagy Sándor nem is tudja, hogy reagáljon-e Bohács Zsolt szavaira, szerinte ugyanis azok csak a Matolcsy-féle okkult gazdaságtudománnyal hozhatók összefüggésbe.

10.02: A Fidesz szerint vannak polgárok és panelprolik, ráadásul a rókusiak arra sem voltak méltók a frakció szemében, hogy tájékoztassák őket, mielőtt benyújtják a javaslatot, mondja [namelink name="Tóth Károly"] (MSZP). Ők nem a biomassza-oligarchák támogatására esküdtek fel.

10.00: [namelink name="Kónya Gábor"] (MSZP) szerint a használati melegvízként működő "sárga és büdös" Szeged összes panelját érinti. Jól emlékszik a város, milyen volt, amikor 12-13 éve bevezették. Szerinte, mint munkahelyteremtő beruházás sem állja meg a hellyét, ahhoz túl kevés ember kell hozzá.

9.58: [namelink name="Szentistványi István"] (LMP) sem támogatja a beadványt jelen formájában. Az LMP is garanciákat vár. Botka László szerint a Fidesz nem tud arra választ adni, hogy miért fél a nyílt közbeszerzéstől Egyértelmű, hogy kinek az érdeke a fontos.

9.51: [namelink name="Nagy Sándor"] (Szabad Város Egyesület) szerint nem támasztotta alá a Fidesz a kezdeményezést semmilyen komolyan vehető dokumentációval. Ebben a pillanatban csak a beruházók profitját garantálják a szerződések, azt nem hogy valóban csökken a rezsi. Ráadásul a helyi Fidesz frakció nem reagál [namelink name="Illés Zoltán"] szavaira.

[namelink name="Póda Jenő"] (Fidesz) szerint, ha Ausztriában és Németországban működtethetőek ezek az erőművek, akkor az ügyet helyből lesöpröni az asztalról felelőtlenség. Továbbra is azt mondja, egyelőre még csak a pályáztatási szakasznál tratank, másról addig nem kell beszélni, amíg nem nyertek rá támogatást.

Botka László szerint nem mond igazat Póda: nem elvi, hanem visszavonhatatlan tulajdonosi hozzájárulást szavaztak meg. Termálenergiára pedig a baloldal kétszer is adott be előterjesztést, amit mindahányszor leszavaztak. Póda szerint ez a bizonyos javaslat a termál felhasználásra kidolgozatlan és légből kapott volt az MSZP részéről. Botka szerint helyes, hogy Ausztriával és Németországgal példálózik Póda, de ott egy képviselő nem mern eilyen módon előterjeszteni egy javaslatot. A tremál kérdés pedig már eldőlt, az egyetem ugyanis épp most folytatja geotermikus beruházását, teszi hozzá.

9.29:
[namelink name="Ménesi Imre"] (MSZP) szerint a rendszerváltás óta először volt sikeres Szegeden egy népi kezdeményezés. A parlamentben Illés Zoltán, államtitkár is azt mondta, hogy a lakosság akaratát kell érvényesíteni, hívja fel rá a figyelmet. Szerinte az egyetlen támogató a városrészben a patikus, aki abból él, hogy az emberek megbetegednek. Szeretné tudni, hogy a fideszes képviselők között kinek van lelkiismerete, ki hajlandó az erőmű ellen szavazni. Miközben beszél a Fidesz bekiabál és nevet.

[namelink name="Bohács Zsolt"] (Fidesz) válaszában elmondja, hogy ők csupán lehetőséget biztosítanak rá, hogy megvalósítható legyen az erőmű. Ehhez még sok engedély kell majd, a cél az, hogy kevesebbet fizessen a lakosság. Szerinte csökkenni fog a légszennyezés, csökkenni fog a szén-dioxid kibocsátás. Azt mondja, egyértelmű, hogy politikai előnyt szeretnének kovácsolni az ügyből. Ha a technika már olyan szinten áll, hogy a visszasajtoló kutak biztos működnek, akkor fogjanak ilyen beruházásba.

Botka szerint a visszasajtolás ócska érv, ráadásul Bohács Zsolt is megszavazta a parlamentben a visszasajtolás eltörlését. [namelink name="Solymos László"] alpolgármester szerint a beruházó sem tudta meggyőzni az ott élőket a lakossági fórumon arról, hogy az erőmű nem környezetkárosító. Nincs ugyanis környezettanulmány, ez az igazi probléma, mondja. Ráadásul a felelőtlen előszerződés miatt, ha mégsem valósul meg a projekt, még kártérítési pert is indíthat a város ellen a beruházó. Továbbra is nyílt versenyt, közbeszerzést javasol.

9.17: A napirendről szavaznak. A hulladék gazdálkodási társulási megállapodást, és az esélyegyenlőségi beadványt előre veszik, közvetlenül a biomasszára vonatkozó népi kezdeményezés után tárgyalják.  Az illetékes bizottság tegnap döntést hozott a 60 milliós közterület fenntartási, felújítási alapról, folytatja Botka. E szerint a pénz 90 százaléka a Fideszes képviselők irányította 11 városrészhez jutna. Felháborítónak tartja a polgármester a döntést, így nem írta alá tegnap, ezt sürgősségi indítványként kell  majd tárgyalni.

Panelprolik és biomassza-oligarchák: közgyűlés Szegeden. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Törvényességi észrevételek érkeznek [namelink name="Mózes Ervin"] főjegyzőtől. A Testamentum Kft. vezetőjének 2013-as prémiumcélkitűzései aránytalanok és nem határozták meg a belső százalékokat az egyedi célkitűzések között. A 2012-es célkitűzések sem felelnek meg továbbra sem. Ugyanúgy nem felel meg a Szegedi Sport és fürdőkre vonatkozó beadvány. A közgyűlés mindent napirendre vett, amihez a főjegyző törvényességi észrevételt fűzött. A bizottsági ülés döntésének felfüggesztése is napirenden.

9.15: A kormány az emberek érdekében tesz intézkedéseket, olvassa fel [namelink name="Mihálffy Béla"] (Fidesz). A rezsicsökkentésre, a tervezett családtámogatási intézkedésekre hívja fel a figyelmet. Köszöni a döntéseket. A Fidesz frakció tapsol. [namelink name="Botka László"] szerint a szegediek nyilván a Varga-csomagot is meg fogják köszönni. Kéri az irodát, hogy levélben köszönje meg a Fidesznek, hogy leküldte ezt a levelet. 

9.10: Kezdünk! [namelink name="Kozma József"] (MSZP) szólal fel napirend előtt. A Holocaust szegedi áldozataira emlékszik. Soha többé kirekesztést, soha többé rasszizmust, mondja. Egy preces néma csenddel adózunk az emléküknek.

9.04: A szocialista frakció már a helyén ül, a Fideszes és kereszténydemokrata képviselők még hiányoznak. Késve kezdődik a közgyűlés.

Korábban írtuk:

Az ülésen szó lesz az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló rendelet módosításáról, az önkormányzat 2013. évi költségvetésének módosításáról, a 2013-2014. óvodai nevelési év előkészítéséről valamint a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata által működtetett állami fenntartású nevelési-oktatási intézmények vezetői pályázatainak véleményezéséről.

De ami a legfontosabb: biomasszáznak, prémiumoznak is és megtárgyalják a Lány rózsákkal szobor kihelyezését!

Ha gondolja, a napirendi pontokról itt tájékozódhat.                     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!