Szeged és környéke

2013.07.21. 23:00

Átnevezte a Klik az iskolákat

Szeged - Átnevezte szinte az összes iskolát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Erről előzetesen ki kellett volna kérnie az önkormányzatok és különböző testületek véleményét. Mivel azonban az év végén nyilvánossá tett intézkedés január elseje óta hatályos, utólag kérik be hozzá a véleményeket. A szegedi polgármester azt mondja: jogsértés miatt nem terjeszti az ügyet a közgyűlés elé. <br>

Timár Kriszta

„Szegedi". Ez a jelző került 19 iskola neve elé a csongrádi megyeszékhelyen. De nem csak itt változott meg az intézmények neve: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a fenntartásába került iskolák jelentős részét átnevezte az egész országban. A névváltoztatás meglehetősen furcsa módon zajlott: június 3-án jelent meg az erről szóló hivatalos értesítés, amely mellesleg március 29-i keltezésű és január elsejére visszautaló hatályú. Vagyis az iskolákat a tanév végén értesítették arról, hogy öt hónapja más a nevük.

A működtető csak utólag beszélhet?

– Felháborító, hogy törvényellenes lépésre kényszerítették az iskolákat – fogalmazott az utólagos véleménykéréssel kapcsolatosan Botka László polgármester, aki levelet írt a szegedi tankerületi igazgatónak. Mint abban fogalmaz: a törvény szerint a fenntartónak az intézmény nevének megváltoztatása előtt be kell szereznie a működtető önkormányzat véleményét, amelynek kialakításához legalább 15 napot kell biztosítani. „Sajnálom, hogy az új fenntartó az intézményvezetőket hozta kellemetlen helyzetbe azzal, hogy élve törvény adta jogával velük gyűjteti be utólag a véleményeket. Miközben a jogszabályban arról van szó, hogy a tervezett intézkedésekről kell a véleményeket beszerezni. Tekintettel arra, hogy a véleményünk megkérése nem a jogszabályoknak megfelelően történt, nem áll módomban annak kialakítását a testület elé terjeszteni."

Másfél héttel ezelőtt kértünk tájékoztatást Plesovszkiné Ujfaluczki Judittól, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szegedi tankerületi igazgatójától, miért volt szükség a névváltoztatásra, és mindez mekkora költséggel járt, ám megkeresésünkre nem reagált. Így csak találgatni tudjuk, hogy valószínűleg praktikus okok miatt látták el településnév-jelzőkkel az iskolákat. Azok ugyanis egyetlen központi irányító szerv alá tartoznak január óta, Budapestről nézve pedig meglehetősen kaotikus lehetett akár több tucat ugyanolyan nevű iskolát koordinálni. Vélhetően ezért nem kapott új nevet például a rókusvárosi vagy a tarjáni iskola – ezek megfelelően beazonosíthatók voltak. Ugyanakkor például a Béke Utcai Általános Iskola is Szegedi Béke Utcai Általános Iskola lett, miközben az országban nincs még egy ilyen nevű oktatási intézmény.

Nem teljesen logikus tehát a váltás, arról nem beszélve, hogy néhol kifejezetten értelmetlennek tűnik. A Szeged Városi Kollégium például Szegedi Városi Kollégium lett, egyetlen betű miatt kell tehát pecsétet és vélhetően címtáblát is cseréltetni.

Eddig csak a pecsétet cseréltették le, azt viszont rohamtempóban, az év végén, hogy a bizonyítványokba már ez kerüljön. Több mint 30 ezer forintba került, de legalább soron kívül kifizették – mesélte az egyik igazgató. Hozzátette: a homlokzaton lévő hivatalos tábla cseréje ennél nyilván többe fog kerülni.

Az iskolákban egyébként vegyes fogadtatásra lelt a névváltoztatás. Úgy tudjuk, van, ahol tiltakozni fognak, és visszakérik az eredeti nevet. A tanév végén nem tehettek mást, miután megkapták a hivatalos értesítést, nekik kellett véleményeztetniük az önkormányzatnál a névváltoztatást. A jogszabály szerint előírt nevelőtestületi, diák-önkormányzati és iskolaszéki véleményt pedig – bár ezeket is a névváltoztatás előtt kellett volna beszerezni – kénytelenek utólag csatolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!