Szeged és környéke

2013.09.29. 20:20

Négy–hat hónapot csúszik a rokkant-felülvizsgálat

Szeged - Nincs rá törvény, mennyi idő alatt kell felülvizsgálni a megye 12 ezer megváltozott munkaképességű lakóját. A kormány gyorsítana, mert a megtakarítás a cél. Jönnek a külső szakértők.

Dombai Tünde

Négy–hat hónapot csúszik a soros rokkant-felülvizsgálat a korábban megjelölt időponthoz képest – tudtuk meg szegedi háziorvosoktól. Sajtóhírek szerint külső szakértőket von be a hatóság, hogy mielőbb végezzen az előírt ellenőrzésekkel.

– Nincs előírt mennyiség a jogszabályban, a 2014. december 31-i határidőt a kormány szabta meg a Széll Kálmán-tervben, mert megtakarítási szándéka volt vele, de nincs rá törvény. Ez egyben „profiltisztítást" is jelent – mondta [namelink name="Varga Márta"], a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője. A cél az, hogy a kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szervéhez (RSZSZ) valóban csak azok kerüljenek, akik egészségi állapotuk miatt és megváltozott munkaképességük alapján vannak a rendszerben. Azok ügyét nem itt kezelik, akik benne maradnak a szociális hálóban, de a hivatal átirányítja őket például az államkincstárhoz emelt összegű családi pótlék vagy fogyatékossági támogatás miatt, a nyugdíjbiztosítóhoz rokkantsági járadékért, illetve az önkormányzathoz szociális ellátásért. Az RSZSZ mindent a munka szemszögéből vizsgál, a megállapított ellátások az egészségbiztosítási alapot terhelik.

Felülvizsgálók kerestetnek

A megyei RSZSZ 4 új felülvizsgáló orvost alkalmazna; az egyedüli előírás klinikai vagy háziorvosi szakvizsga. A felülvizsgáló orvosoknak is jár július elsejéig visszamenőleg a havi bruttó 120 ezer forint egészségügyi bérpótlék. Az RSZSZ első fokú határozatot ad ki, ha jogorvoslatra kerül, akkor azt a budapesti székhelyű NRSZH végzi el a régióközpontokban. Így a megyei RSZSZ és a régiós NRSZH szegedi bizottságai egy fedél alatt, a Vasas Szent Péter utcában működnek, Nincs átfedés.

A soros felülvizsgálatot a Vasas Szent Péter utcai bizottságokban a korábbi 8 helyett 4 orvos végzi, ezért előfordul, hogy 4 hónapot vár valaki a korábbi határozatán feltüntetett esedékes felülvizsgálati időponthoz képest. Ez az időpont iránymutatás, nem jogszabály, és a késéssel nem éri kár az ügyfeleket, mert mindaddig, amíg a felülvizsgálat nem történik meg, és nem születik új határozat, a korábbi ellátást kapják. 12 ezer 340 rehabilitációs ellátott van a megyében, akiket a kormány jövő év végéig szeretne felülvizsgáltatni. Most arányosan a felénél tart a hatóság – tudtuk meg a kormányhivataltól. Más a helyzet az állapotrosszabbodáskor. Ha az esedékes felülvizsgálati időpont előtt valaki úgy gondolja, hogy állapota rosszabbra fordult, az ügyfélszolgálaton külön adatlappal jelentkezik, és 60 napon belül soron kívül felülvizsgálják. Ebben fontos a háziorvosok szerepe, hogy indokolt esetben ajánlják pácienseiknek ezt a lehetőséget.

A megyei RSZSZ hátralékát uniós támogatással segít ledolgozni országszerte a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH); a komplex felülvizsgálatok gyorsítása érdekében több milliárd forint áll rendelkezésre. Közbeszerzési eljárást írnak majd ki; a megyéből vagy máshonnan érkező egészségbiztosítási szakvizsgával rendelkező külső szakértők végzik el a megye hátralékba csúszott 698 komplex felülvizsgálatát. A felülvizsgálatok a megszokott helyen lesznek, Szegeden kívül még Szentesen végeznek majd ilyeneket – szakorvosi, foglalkozási és szociális szakértővel együtt. A külső szakértők várhatóan novembertől 2-3 hónapig dolgoznak, de a megyében még nem írták ki a pályázatot. Ez a felülvizsgálatok újabb nagy hullámát jelenti majd, amelyre az RSZSZ hívja be az ügyfeleket, és ez a szervezet adja ki a határozatokat is.

Számokban

A megyei hatóság 2012. július 1. és 2013. augusztus 31. között első fokú komplex felülvizsgálatból 6559-et végzett el; az elutasítottak aránya 6 százalék, a rehabilitációs ellátásra javasoltak aránya 26 százalék, a rokkantsági ellátásra javasoltaké 68 százalék. (Az elutasítások aránya korábban 25 százalék volt, tehát a mostani 6 rendkívül alacsonynak számít.) Új kérelem alapján a megyei RSZSZ 2012. július 1. és 2013. augusztus 31. között 2657 első fokú vizsgálatot végzett el; az elutasítási arány 18 százalék (korábban 30 százalék volt), a rehabilitációs ellátásra javasoltaké 24,5 százalék, a rokkantsági ellátásra javasoltaké 57,5 százalék. Új igényeknél a jogszabály 60 nap ügyintézési időt ír elő, amelyet a hivatal minden esetben betart. Az elintézési idő attól lehet hosszabb, ha nem állnak rendelkezésre az ügyfél biztosítási vagy kereseti adatai, mert azokat más hatóságtól vagy foglalkoztatótól kell beszerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!