Szeged és környéke

2013.10.10. 20:29

Megnyílik a Fekete Ház tornya

Szeged - Szombaton, a Múzeumok Őszi Éjszakáján nézhetnek ki először a látogatók a Fekete Ház saroktornyából.

Dombai Tünde

Ebből a panorámaablakból egyszerre látni a dómot, a Zrínyi utcát az Aradi vértanúk terével és a Hősök kapujával együtt, valamint a Somogyi utcát és a Dugonics teret. Helytörténészek kalauzolásával pedig az is kiderült, hol működött a híres késesmester, és merre vívta párbaját Gárdonyi Géza.

Szombat estétől a Fekete Ház három új kiállítótérrel bővül; az eddigi munkaszobákból 150 évvel ezelőtti hangulatú polgári szalont és szobákat alakítottak ki. Visszatért a sarokházat építtető Mayer családot ábrázoló hatalmas méretű festmény, amelynek szereplői megelevenednek a patinás szobában. Bemutatják azt a bájos porcelánbabát is, amelyet Rákosi Nándor festő az egyik Mayer kislány kezében ábrázol az 1863-as képen. Rostás Mónika, a Fekete Ház vezetője elmondta: a Mayer család tulajdonában lévő festményt Illéssy Ádám adta tartós letétbe. A szobák berendezését Ibos Éva művészettörténész válogatta. A házat Mayer Ferdinánd építtette 1857-ben, a család az 1879-es nagy árvízig lakta, később helyet kapott benne iskola, kaszinó, szerkesztőség, ügyvédi iroda, munkásotthon, bérlakás. 1985-től a Móra-múzeum történeti kiállítóhelye. Irodalmi, helytörténeti és zenei szalonesteket rendeznek majd a helyiségekben.

Megnyílik a Fekete Ház tornya. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


A Fekete Ház, a Kass Galéria és a Móra-múzeum szombat este 6 és 11 óra között látogatható. A közművelődési palotában a fogadalmi templom történetéről nyílik fotókiállítás. Az érdeklődőket előadásokkal, koncertekkel, kardvívással és zseblámpás tárlatvezetésekkel várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!