Szeged és környéke

2013.10.02. 22:27

Patkányfészek lehet a belvárosi kerthelyiség

Szeged - Vissza kell állítani az eredeti állapotot az Alabárdos étterem kerthelyiségében egy jogerős örökségvédelmi hivatali határozat alapján. Ha a vendéglő üzemeltetője végrehajtja a határozatot, újra patkányfészek lehet a közel 200 négyzetméteres belvárosi kerthelyiség. De kié a sárga térburkoló tégla?

Szabó C. Szilárd

Történelmi épületek közé ékelődve a városközpontban, az Oskola utcán található a műemlék jellegű házban üzemelő Alabárdos étterem, amelyet a homlokzatán lévő tábla szerint 1810-ben valószínűleg Vedres István tervezett. Szeged egyik legnagyobb múltra visszatekintő tradicionális magyar étterme a felújítási, átalakítási munkák miatt rövid ideig zárva volt a 2000-es évek közepén. 2007 decemberében nyitotta meg kapuit, ötvözve a régi stílust és patinát a modernizmussal. A közel 200 négyzetméteres kerthelyiség korszerűsítésére több millió forintot fordított az étterem üzemeltetője, az Alabárdos-Szeged Kft., amely az IKV Zrt. tájékoztatása szerint az üzlethelyiség és az udvar után is bérleti díjat fizet az önkormányzatnak. Az Oskola utca 13–23. szám alatti társasház lakásainak többsége ugyanis az önkormányzat tulajdonában és az IKV kezelésében áll.

Az Alabárdos étterem udvara régen

Az Alabárdos étterem udvara régen.
Fotó: DM/DV

Az évtizedekkel ezelőtti saras, víztócsás, majd később murvás-salakos patkányfészekből kulturált kerthelyiséget alakítottak ki. Lecsatornázták az udvart, sárga térburkoló téglát raktak le, sziklakertet, csobogót építettek, növényeket telepítettek, italpultot és kandelábereket állítottak.

Egy sör a sárban

Az Alabárdos udvari vendéglátó terasza tegnap a megszokott módon működött, még nem szedték fel a köveket, nem bontották el a berendezéseket. Mivel a kerthelyiség üzemeltetésére megvan a cég engedélye, akár az is elképzelhető lenne, hogy felszedik a térburkoló követ, lerombolják a sziklakertet, kiszedik a növényeket, majd kiteszik a sárba, koszba a székeket, asztalokat, és tovább üzemeltetik a helyet.

Később egy lakó feljelentése alapján vizsgálódott a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, amely megállapította, szabálytalanul építkeztek a kerthelyiségben. – A hivatal jogerős és végrehajtandó döntésében kötelezte az építtetőt, hogy az engedély nélkül kialakított udvari vendéglátó teraszt, annak felépítményeit, burkolatait, berendezéseit bontsa el, és az udvart az eredeti állapotnak megfelelően állítsa helyre – tájékoztatta lapunkat [namelink name="Varga Márta"], a megyei kormányhivatal kommunikációs vezetője.

A hivatal szerint a szabálytalan építési munkát megelőző állapotot kell visszaállítani. Varga Márta megfogalmazása szerint „a hatóság több lehetőséggel is rendelkezik a végrehajtás kikényszerítésére", ha az Alabárdos-Szeged Kft. nem hajlandó önként visszaállítani az eredeti állapotot. Az egyik, hogy bírságot szab ki, amely 1 millió forintig és végrehajtásig terjedhet. – A bírságnál a fokozatosság elvét alkalmazza a hatóság. Emelkedő összegben állapítja meg a mértéket 1 millió forintig, amely azonban több alkalommal is kiszabható – mondta a kormányhivatal kommunikációs vezetője.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal döntése szerint vissza kell állítani a szabálytalan építési munkát megelőző állapotot. Fotók: DM/DV, Karnok Csaba

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal döntése szerint vissza kell állítani a szabálytalan építési munkát megelőző állapotot.
Fotó: Karnok Csaba

Úgy tudjuk, hogy az Alabárdos üzemeltetőjét előbb 200, majd 500 ezer forintra büntették, mert nem állította vissza az eredeti állapotot. Információink szerint az Alabárdos-Szeged Kft. a jogerős hivatali határozat előtt elajándékozta az IKV-nak a sárga térburkoló téglákat, így az már nem a cég tulajdona. Erről megkérdeztük Nagy Ferencet, de az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója tíz napja nem válaszol kérdésünkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!