Szeged és környéke

2013.11.04. 16:57

Rendőr lőtt Szeged belvárosában

V. Józsefet önbíráskodás miatt akarták előállítani hétfő délelőtt az Attila utcából, de a férfi késsel támadt a rendőrökre.

Kiss Gábor Gergő

„Dobja el a kést! Dobja el a kést!" – hallották a rendőri felszólítást a szegedi Attila utca 14. szám alatti társasház lakói lépcsőházukban hétfő délelőtt. Az egyenruhások a felszólítást a ház második emeletén élő V. Józsefhez címezték, akit önbíráskodás miatt akartak előállítani a rendőrségre – az 59 éves férfi ellen elfogatóparancs volt érvényben.

V. Józsefnek a lakók elmondása szerint több rendőrségi ügye volt, hivatalos értesítőit és leveleit jó ideje nem vette át – ezért érkeztek a lakására a rendőrök hétfőn. A társasház lakói nevüket nem vállalva beszéltek szomszédjukról, akitől tartanak, hiszen évtizedek óta megkeserítette életüket összeférhetetlen természetével. V. József egyik szomszédját a nyáron életveszélyesen megfenyegette, másiknak egyik fontos postai küldeményét vette át, amelyet napokig nem volt hajlandó odaadni neki. A férfi garázsát nyáron elárverezték, és amikor az új tulajdonos a férfi dolgait pakolta ki, V. József rátámadt, megragadta a nyakánál, és a földre rántotta.

Az Attila utca 14-es számú ház. Fotók: Frank Yvette

Az Attila utca 14-es számú ház. Fotók: Frank Yvette

Fegyver csak végső esetben

Számos esetben használhatja a rendőr pisztolyát, ám lőfegyverhasználatnak csak a szándékosan, személyre leadott lövés minősül. A lőfegyverhasználatot főszabály szerint számos más felhívásnak kell megelőznie. Csongrád megyében az elmúlt években a mostani eseten kívül csak kétszer kellett emberre lőni a rendőröknek. Idén júniusban fúródott golyó egy ceglédi férfiba Kistelek külterületén, miután három kábeltolvajt ért tetten egy rendőr. A tolvajok a rendőrre támadtak, aki ezután nyúlt fegyveréhez. Tavaly októberben Apátfalván lőttek emberre, miután egy osztrák férfi a Hummerjével halálra gázolta az őt megállítani akaró motoros rendőrt. 
– Huszonhét éve él a társasházban, az elmúlt négy évben indult el lefelé a lejtőn. Korábban jól menő vállalkozó volt, több lakása és autója volt. Munka közben érte egy közlekedési baleset, és mire felgyógyult, a vetélytársai már kiszorították a piacról. Tudomásom szerint ekkor vett fel hitelt svájci frank alapon, amelynek aztán nem tudta fizetni a részleteit. Négy éve a közös költséggel is tartozik – mesélte az egyik szomszéd.

A társasházban sokan voltak otthon a lövés eldörrenésének percében, ami az elmondások alapján nem járt különösebben nagy zajjal. A rendőrök kopogtattak V. József ajtaján, aki a benyomuló zsarukra már kivont késsel várt. A lövést leadó rendőr V. József mellé célzott, majd erősítést hívtak. A házat pillanatok alatt tucatnyi rendőr szállta meg.

– Az erősítés megérkezése után a férfit előállították, személyi sérülés nem történt. Az ügyben felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folytat nyomozást a Szegedi Nyomozó Ügyészség. A férfit kedden hallgatjuk ki – tájékoztatta lapunkat Szanka Ferenc ügyészségi szóvivő. V. József ajtaján hiába kopogtattunk, azt senki nem nyitotta ki: a lakás zárja rendőrségi ragasztószalaggal volt lezárva.

Korábban írtuk:

Késsel támadt a rendőrökre egy férfi ma délelőtt az Attila utcában, a 14-es szám alatt. V. Józsefet - elfogatóparancs alapján - önbíráskodás miatt készültek előállítani az egyenruhások, de a férfi nem akart velük menni, és a lakásába belépő rendőrökre késsel támadt. Az egyik rendőr többszöri felszólítás után leadott egy figyelmeztető lövést, majd erősítést kértek a helyszínre. A férfit végül sikerült előállítani a rendőrségre, személyi sérülés nem történt.

Lepecsételve

Lepecsételve
Az eset kapcsán az ügyészség felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folytat nyomozást. Információnk szerint a férfit holnap hallgatják ki.

A házban lakók elmondták, hogy V. Józseffel már évek óta rossz viszonyban voltak, több feljelentést is tettek a férfi ellen. Az egyik szomszédot a nyáron életveszélyesen megfenyegette, míg elálverezett garázsának új tulajdonosára pedig rátámadt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!