Szeged és környéke

2013.12.11. 20:12

Ritka madarak is érkeznek a Fehér-tóra

Szeged - Télvíz idején sem áll meg az élet a Fehér-tón, ahol sok madárfaj egyedei vállalják a kockázatot, és a tájvédelmi körzetben vészelik át a telet. Ha nincsenek kemény mínuszok, kifizetődő a bátorságuk.

Kiss Gábor Gergő

Egy fekete hattyú úszik a Debrecenhez közeli Fancsika-víztározó vizén pár napja. A madár Ausztráliában és Tasmaniában honos, Európában önfenntartó állományai vadon nincsenek, vándorlása egyáltalán nem jellemző. Madártani szakemberek szerint a példány a vonuló bütykös hattyúkhoz csapódhatott északabbra.

A Kiskunsági Nemzeti Park kezelésébe tartozó Fehér-tó kétezer hektáros vízfelületén is számos érdekes madár fordult meg az elmúlt években. – Télen nagyjából 30-50 faj marad a Fehér-tón. Több mint húsz éve járom természetőrként ezt a területet. Fekete hattyúhoz még nem volt szerencsém, de legalább ennyire különleges volt az Ázsiából származó mongol lile, valamint a kékcsőrű réce látványa. A kékcsőrű réce valaha költött hazánkban, de a folyószabályozás és a mocsárlecsapolások miatt teljesen eltűnt költő fajként Magyarországról. Általánosságban elmondható: a nagyon egzotikus madarakat vagy a viharos idő, vagy a tapasztalatlanságuk téríti Magyarországra – mondta [namelink name="Bakacsi Gábor"] természetvédelmi őr, a terület Pro Natura díjas felelőse. A tél beköszöntével tehát egyáltalán nem hal ki a rezervátum. A már megszokottnak mondható daruátvonuláson kívül, amely november végén idén 30 ezer példánnyal tetőzött, több másik faj néhány egyede is itt telel át.

A bütykös hattyú is nehezen talál táplálékot télen. Fotó: Bakacsi Gábor

A bütykös hattyú is nehezen talál táplálékot télen. Fotó: Bakacsi Gábor
– A darvak közül se megy el mindegyik délre, ahogy a szürke gémek és a nagy kócsagok közül sem. Vannak egyedek, amelyek kockáztatnak, hiszen a madarak elsősorban nem a hideg, hanem a táplálékhiány miatt szállnak melegebb országok felé. A nagy kócsag enyhébb tél esetén jól elvan Magyarországon: a tarlókról összeszedi a pockot és az egeret, a vizekben halakra vadászik. Akkor van baj, ha nagyobb hó esik le, hiszen akkor a rágcsálókat nem tudja elkapni a hótakaró miatt. Nagy hidegben pedig befagynak a vizek, így megint csak éhen marad: ilyenkor elkerülhetetlen a pusztulás – magyarázta Bakacsi Gábor. A természetvédelmi őrök nagy táplálékhiány esetén megpróbálják menteni a madarakat, de azok sokszínűsége miatt lehetetlen minden fajt jóllakatni. – Voltak próbálkozások, hogy apróhalat dobtunk ki a befagyott tóra, de a nagy létszámú sirálypopuláció a legtöbb esetben gyorsabb volt az általunk etetni szánt madaraknál. A hal ráadásul síkos és nedves, szinte azonnal ráfagy a jégre, ezért a gémek és kócsagok nem tudják felszedni azokat. Nagy hidegben inkább a már teljesen elgyengült állatokat próbáljuk begyűjteni és biztonságba helyezni – mondta a természetvédelmi őr.

A Fehér-tónál lévő SzegedFish Kft.-nél karácsony közeledtével iparszerű a különböző halfajok lehalászása a telelőkből, ami mégsem bizonyul kellően vonzónak a madaraknak. – A lehalászott háromkilós pontyokkal egyik madár se tud megküzdeni, az ivadékokat pedig hálóval védik ellenük. Szívesebben halásznak olyan vizekben, amelyek környékén nincs akkora felfordulás – mondta Bakacsi Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!