Szeged és környéke

2014.01.02. 19:00

Hatezer daru telel a szegedi Fehér-tónál

Szeged - Hangosan krúgatnak és jellegzetes alakzatban repülnek – mostanság már nemcsak külterületen, hanem a sűrűn lakott városrészek fölött is nap mint nap megfigyelhetik a szegediek a Fehér-tónál telelő darvak repülését.

Vida-Szűcs Imre

– A friss, csütörtök reggeli számlálás szerint hatezer daru ment ki a Fehér-tóról. Tavalyhoz képest nem nőtt az itt maradók száma, akkor is körülbelül 6-8 ezren voltak, a korábbi években viszont megfigyeltük, hogy egyre többen telelnek át a tónál. Nagy igénybevétel a vonulás, ezért ha módjuk van rá, a legkisebb energiabefektetéssel járó utat választják – magyarázta [namelink name="Albert András"], a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre.

Hatezer daru telel a szegedi Fehér-tónál Fotó: Karnok Csaba, Puskás József (galéria)


A daru mindenevő madár, napközben a környékbeli szántóföldeken eszeget. Talál például gépi betakarításkor elszórt kukoricaszemeket, szereti a lucernát, a repce levelét, rovarokat, egereket, pockokat is fogyaszt. Albert András elmondta, decemberben és januárban, amikor a Fehér-tóhoz közeli földeken elfogy a táplálék, Szerbiába is átrepülnek a madarak. Műholdas jeladókkal felszerelt egyedeken mérték: 50, de akár 80 kilométeres távolságot is repülnek egy napon belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!