Szeged és környéke

2014.04.28. 22:47

Tankönyvet a kályhába?

Szeged - Rezsicsökkentés? Tankönyvet a kályhába! címmel tett közzé nyílt levelet Reményfy Tamás, a legnagyobb hazai tankönyvkiadó, a szegedi Mozaik ügyvezető igazgatója a cég honlapján.

Munkatársunktól

A hosszú levelet [namelink name="Hegedűs István"] tankönyvellátásért felelős miniszteri biztosnak címezte. Felsorolja azokat az érveket, amelyek az ellen szólnak, hogy a piac eddigi második és harmadik szereplőjének államosításával a kiadójuk és ezzel kiadványaik kiszoruljanak az iskolákból.

Megírtuk: a Mozaik kártérítési pert indít, mert [namelink name="Hoffmann Rózsa"] közoktatási államtitkár levélben írta meg az állami iskoláknak, hogy a nyilvános tankönyvlistából melyik két kiadvány közül választhatnak.

Az intézkedéssel – írja a kiadó – sérül a pedagógusok tankönyvválasztásának szabadsága. A tankönyvtörvény sérti az uniós versenyjogot és alapjogokat, közvetve veszélyezteti a diákok versenyképességét, jövőjét. Tönkreteszi az elmúlt 23 évben keletkezett tankönyves értékek nagy részét, illetve az azokat létrehozó, évtizedes tapasztalattal rendelkező könyvműhelyek, magyar kisvállalkozások többségét. Lehetővé teszi néhány hónap alatt összetákolt könyvek megrendelését minden kontroll nélkül.

Az ügyvezető levelében kéri, hogy tegyék közzé a tankönyvlista összeállításának szempontjait, a tankönyvbírálati lapokat, a tavalyi tankönyvrendelési adatokat, az iskolai könyvtári állományokra vonatkozó felméréseket. Azt is kéri nyilvánosságra hozni, hogy a minisztériumi lista miatt mennyit kell kidobni a több milliárd forint értékű tartós tankönyvi állományból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!