Szeged és környéke

2014.04.11. 22:05

Üres iskolákba küldenék a szakszolgálati dolgozókat

Szeged - Jelen állás szerint a pedagógiai szakszolgálatnál dolgozóknak nyáron is be kell járniuk dolgozni az iskolákba.

Králik Emese

– A párom a pedagógiai szakszolgálatnál dolgozik. Pedagógusvégzettsége van, eddig a munkavégzése is ennek megfelelő volt, azaz nyáron – ahogyan az iskolákban oktató kollégái – otthon volt.

Nem is lehetett másként: a szünidőben nyaralnak a gyerekek, nem tudnának kivel foglalkozni. Nemrég aggasztó híreket kaptak. Elveszik az eddigi pótszabadságaikat, nyáron is be kell majd járniuk. Azt egyelőre azonban senki sem tudta nekik megmondani, mit csinálnak majd az üres intézményekben – panaszolta egy szentesi olvasónk.

A pedagógiai szakszolgálatoknak az a feladatuk, hogy munkájukkal az iskolákban és óvodákban folyó munkát segítsék. Gyógypedagógiai, korai fejlesztő, logopédiai órákat, gyógytestnevelést tartanak, foglalkoznak a problémás gyerekekkel, tanácsot adnak a pályaválasztásban – hogy csak néhányat emeljünk ki a tevékenységeik közül.

 Tanár vagy nem tanár?

Egy, a témával foglalkozó internetes fórumon egy érintett kifejti: komoly ellentmondást látnak abban, hogy bár pedagógus munkakörben dolgoznak, szakvizsgát kell tenniük, vonatkozik rájuk a pedagóguséletpálya-modell, kötelezően tagjai a Nemzeti Pedagógus Karnak – pótszabadságra viszont nem jogosultak.

Eddig minden ott dolgozó munkatársnak 21 nap alapszabadság, valamint 25 nap pótszabadság járt, tulajdonképpen ezek teszik ki a tanítási szüneteket. Ez így működött a jelenlegi tanév kezdetéig. A hírek most arról szólnak: a közoktatási államtitkárság értelmezése szerint ez a pótszabadság a szolgálatnál dolgozó pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztenseknek jár, a pedagógusoknak nem.

A Nevelési Tanácsadók Országos Egyesülete levelet írt Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek, [namelink name="Hoffmann Rózsa"] államtitkárnak és Marekné Pintér Arankának, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) vezetőjének.

Megkérdezték, ha már kötelező lesz bejárniuk nyáron, mondják meg nekik azt is, hol és kivel szervezzék a foglalkozásokat. A gyerekek szétszélednek, az iskolákat – ahol az órákat általában tartják – bezárják. Annak a veszélye is fennáll, ha elveszik tőlük a pótszabadságot, a dolgozókat többé nem lehet arra kötelezni, hogy a tanév rendjéhez igazodva – azaz akkor, amikor a gyerekek amúgy is otthon vannak – kérjék ki a szabadnapjaikat, ez pedig bajba sodorhatja a feladatellátást.

– Jogértelmezési vita van a Pedagógus Szakszervezet és az államtitkárság között – mondta lapunk érdeklődésére [namelink name="Galló Istvánné"], a Pedagógus Szakszervezet elnöke. – Szerintük a folyamatos feladatellátást nem tudnák biztosítani, ha a pedagógusok szabadságon vannak. Ez az érvelés számunkra elfogadhatatlan. [namelink name="Sipos Imre"] helyettes államtitkár ígérte, hogy április 20-áig megküldi javaslatát ebben az ügyben – mondta Galló Istvánné.

Úgy hallottuk: a polémia egy, már eddig is létező jogszabályon megy, amelyet a korábbi fenntartók – általában az önkormányzatok – vagy nem vettek figyelembe, esetleg eltérően értelmezték, vagy saját hatáskörben adtak több szabadságot. Kérdésünkre a KLIK sajtóosztálya is azt mondta, lényegi változás szerintük nem történt, a jogszabályok maradtak a régiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!